10:03
Всесвітній день лялькового театру

21 березня відзначається Всесвітній день поезії. Але не тільки. Виявляється, 21 березня відзначається Всесвітній день лялькового театру або день лялькаря, за різними даними. Це професійне свято лялькарів та прихильників цього чудового, але повільно зникаючого явища людської культури.

В цьому році це свято відзначає свій ювілей - 20 років з дня святкування. Так, саме 21 березня 2003р. після тривалих обговорень вперше відсвяткували Міжнародний день лялькаря. 

Ініціатором був відомий діяч лялькового театру художник Дживадо Золфагаріхо з Ірану. 

„Світ лялькового театру – це невинність дитинства, його чистота і особлива безпосередність, і мудрість філософа. Для мене театр ляльок завжди приховує особливе очарування, оскільки є унікальним явищем у сфері мистецтва: за своєю дивовижною простотою і, одночасно, за своєю багатозначністю це – справжній Всесвіт таємничого і образного, загадковості і фантазії. Виникаючи у реальному часі і просторі, театр ляльок повертає нашим душам справжню сутність...” - так казала відома діячка індійського театру ляльок Капіла Ватсяаян. 

Сьогодні вчені вважають більш доречним використовувати термін "театр ляльок" замість "ляльковий театр", оскільки слово ляльковий за значенням більше вживають як щось штучне, несправжнє. 

Кілька цікавих фактів  

В Україні від кінця ХVI ст. з'являється своя особлива різновидність лялькового театру - український вертеп. Він поєднав у собі дві традиції – релігійного та вуличного театрів.

Вертеп - це невеличкий будиночок, розділений на два яруси, де ролі виконували ляльки - фігурки, які водить на дротах і промовляє від їх  імені лялькар, схований за задню стінку будинку. 

Перший професійний театр ляльок в Україні був заснований у 1921р. в Чернігові Віктором Швемберґером. 

 Віктор Швемберг розробив власний творчий метод. У його спектаклях лялька не просто іграшковий персонаж, а сценічний двійник актора. Швемберг кардинально змінив уявлення про ляльковий театр як про забаву для дітей. На його спекталі з задоволенням приходили і дорослі. За це сучасники охрестили майстра чарівником-провідником у світ лялькової казки. Швемберга також називають інженером-лялькарем, бо саме він розробив конструкцію біомеханічної ляльки, яка імітує рухи людини.

 

Ляльковий театр у Києві (нині Київський академічний театр ляльок) з’явився в 1927р.

До 24.02.2022р. в Україні діяли близько 30 театрів ляльок - в кожному обласному центрі та кілька приватних. У нас проходили відомі фестивалі театрів ляльок міжнародного значення в Ужгороді, Луцьку, Вінниці, Хмельницькому, Запоріжжі, Черкасах. 

Головною складовою театру ляльок є, звичайно, лялька. Але без лялькаря вона нічого не варта. Тож вітаємо всіх лялькарів з їх професійним святом, а всім поціновувачам бажаємо нових цікавих зустрічей в чарівному світі лялькового театру. 

Пропонуємо вам переглянути лялькову виставу "Весняна казка" Оксани Моргун від Бахмутської дитячої бібліотеки за посиланням https://fb.watch/jiT1WjHZ5d/ 

 

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 222 | Додав: AdministratoR | Теги: лялькпо, Ляльковий театр, центральна бібліотека м. Бахмут | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]