07:56
Всесвітній день книги та авторського права

Книги – це мудрість століть. Споконвіку книги користувалися величезною пошаною в усіх народів світу. І український народ здавна високо цінував книгу. Книги — це справжній всесвіт для мрійників. Одні мрійники пишуть про неймовірні історії й небачені світи, інші занурюються в написане, подорожуючи в просторі та часі, не виходячи з дому. Чи зможе людина прожити без книги? Напевно, так. Нудно, нецікаво, духовно бідно. Та людство – ні. Книги володіють унікальною здатністю як розважати, так і навчати людей. Вони одночасно є засобом для дослідження найпотаємніших куточків нашої душі та всього, що знаходиться за межами нашого особистого досвіду.  Щоб підкреслити важливе значення книг, письменників та авторських прав, які їх захищають, ЮНЕСКО в 1995 році проголосила Всесвітній день книг і авторського права, який відзначається щорічно 23 квітня.  Мета цього свята – вшанувати тих, чий розум і руки невтомно поповнюють культурну спадщину людства. Цього дня ЮНЕСКО разом з міжнародними організаціями, що представляють видавців, книготорговців та бібліотеки, обирає місто, яке на один рік стає Всесвітньою столицею книги, щоб очолити різні ініціативи, які підтримують імпульс святкування цього дня.

23 квітня має важливе літературне значення - цю дату обрали з огляду на її символічність для світової літератури. Адже 23 квітня померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, Інко Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський. Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков Андрій Курков, Григорій Тютюнник.

Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу.

В сучасному понятті книги — це друковані видання, проте в давнину вони мали зовсім інший вигляд. Для перших книг люди використовували кору дерев, глиняні та бронзові таблички. Більш вдосконаленого вигляду книги набули в Єгипті, коли їх почали писати на сувоях з папірусу.

Пізніше, приблизно в ІІ столітті до нашої ери, люди навчилися виробляти зі шкіри тварин пергамент, який виявився чудовим матеріалом для записів. Свою назву він отримав від міста Пергам, правителем якого було створено бібліотеку з двохсот тисяч книг у вигляді пергаментних сувоїв.

В Римі навчилися зшивати разом листи з папірусу та пергаменту, скріплюючи їх дерев’яними обкладинками. Такі книги називалися «кодексами», і за виглядом були схожі на сучасні. Кодекси виявилися зручнішими в користуванні, їх було легше переносити, тому вони особливо сподобалися подорожуючим християнським місіонерам. До VI століття кодекси майже повністю замінили собою сувої.

Друкувати книги почали в Китаї. Процес відбувався вручну, за допомогою дерев’яних рамок, в які вставлялися глиняні форми окремих ієрогліфів. Спочатку відтиски робили на шовковій тканині, а згодом стали використовувати папір. Одна з перших друкованих книг, яка повністю збереглася — «Діамантова сутра», датована 868 роком. Китайський метод друкування запозичили Японія та Корея, і  корейці замінили недовговічні глиняні форми на бронзові.

Натомість в середньовічній Європі книги продовжували переписувати від руки, і придбати їх могли хіба що дуже заможні люди.  Друковані паперові гравюри релігійного змісту та гральні карти з’явилися лише на початку XV століття. Справжня революція в друкарстві відбулася в 1450 році, коли Іоганн Гутенберг застосував металевий рухомий шрифт та друкарський пристрій. Цей метод дозволяв робити 100 відтисків на годину, а значить, відкривав можливості для книгодрукування. Першою книгою, надрукованою методом Гутенберга, стала Біблія.

Щодо авторського права – це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини. Авторське право захищає не ідеї або факти, а спосіб їх вираження: письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп’ютерні програми. Авторське право надає власнику твору можливість заборонити копіювати його, розповсюджувати та продавати. Зазвичай це право має автор, хоч воно може бути продане або передане іншим способом. Роботи, на які авторські права не розповсюджуються, або строк їх дії закінчився, є частиною надбання громадськості, тобто можуть вільно використовуватися ким завгодно.

За даними компанії Google, в світі існує близько 130 мільйонів книг. Тираж при цьому не береться до уваги, однією книгою вважається як багатомільйонний наклад одного видання, так і один-єдиний рідкісний екземпляр.

В давнину обкладинки книг були справжніми витворами мистецтва. Часто їх прикрашали золотом, коштовними каменями, вишуканими малюнками, тому для імен авторів на обкладинках просто не залишалося місця.

Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, найбільшим купівельним попитом відзначаються Біблія, Коран, Цитати Мао Цзедуна, а також серія книг про Гаррі Поттера.

В сучасному світі інтернету читання все частіше відходить на другий план. Тому такі події, як Всесвітній день книг і авторського права, сприяють відновленню цікавості людей до читання, а головне — привертають до цієї корисної звички дітей. Відомо, що ті люди, які полюбили читати в дитинстві, не зраджують цьому захопленню і в дорослому віці.

У Всесвітній день книг і авторського права ми приєднуємося до привітань на адресу всіх наших авторів. Бажаємо їм глибокого натхнення і легкого пера! Ваша роль у розвитку сучасної культури безцінна. Нехай ваш талант і надалі продовжує служити збереженню і примноженню духовного багатства кожної держави і світу в цілому! Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання

Категорія: Оголошення | Переглядів: 46 | Додав: AdministratoR | Теги: #Центральна_міська_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Бахмутська_ТГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]