20:50
Всесвітній день картоплі фрі

20 серпня проводиться Всесвітній день картоплі фрі. І хоча ми звикли їсти картоплю фрі в її первозданному вигляді, приправляючи її дрібкою солі або поєднуючи з сиром чи спеціями, ми також можемо знайти її в презентаціях, доповнених надзвичайно екстравагантними й дивними смаками, як-от чипси зі смаком васабі, смажена курка, морські водорості, смажене яйце, курячі вафлі, капучино, кисла слива, майонез або навіть смак чилі з шоколадом.

Картопля неймовірно багатогранна, оскільки її можна вживати різними способами, проте нині найпоширенішою формою споживання цієї бульби є закуска у смаженому вигляді.

Історія скромно замовчує ім'я винахідника настільки смачного способу обсмажування картоплі, але відомо, що кулінар цей був родом з Бельгії. Припускають, що це могла бути кулінарна забаганка, бо подейкують, що, намагаючись догодити вимогливому смаку клієнта, який скаржився на товщину картопляних шматочків у страві, кухар вирішив нарізати їх якомога тонше та вмочити в олію, щоб домогтися хрусткого ефекту під час розкушування.

І по сьогоднішній день бельгійці надзвичайно пишаються своїм винаходом і не без підстав вважають, що найсмачнішу картоплю фрі можна покуштувати лише в Бельгії.

Точно невідомо, чи правдива ця версія походження картоплі фрі, але факт залишається фактом: такий спосіб її вживання смачний, практичний і дуже популярний.

Перша світова війна допомогла цій страви завоювати всесвітню популярність. Американські солдати, спробувавши картоплю фрі у своїх союзників бельгійців, так були вражені її смаком, що привезли рецепт до себе на материк, а решту роботи доробила популярність фастфуду, де картопля фрі міцно зайняла своє особливе місце.

Пристрасть до цієї їжі змусила суспільство відобразити її у святкуванні Всесвітнього дня картоплі фрі.

Взагалі картопля фрі (фр. Pommes de terre frites, тобто «смажена картопля») – це нарізана та смажена у фритюрі картопля. Просто фрі звучить краще якось цікавіше, і популярністю даний продукт користується у відвідувачів закусочних у всьому світі

Само слово "фрі" походить від французького frit - смажений (читається "фрі").

Що стосується англійської мови, то англійською картопля фрі звучить як frie (читається "фрай") - Скорочено від fried - смажений.

І до речі, слово "фритюр", що має той же корінь, походить від французького "friture", що означає "шар розтопленого масла або жиру, на якому смажать їжу".

І якщо іноземець в англомовній країні зробить замовлення: "I would like some free potato", Його піднімуть на сміх і скажуть: "Безкоштовно ми не подаємо", Тому що free (фрі) - це безкоштовний, вільний, а freedom – свобода.

По-англійськи картопля фрі називається «french fries», і в інших європейських мовах використовується в основному переклад цього словосполучення, що означає «(щось) смажене по-французьки». Це глибоко обурює бельгійців, оскільки винайшли цю страву саме в Бельгії. Але по інших країнах вона поширилася через Францію, а тому стала асоціюватися саме з цією країною.

У Великобританії для позначення картоплі фрі і звичайних сухих картопляних чіпсів використовується одне і те ж слово – chips. А «фіш енд чіпс», тобто засмажені у фритюрі риба і скибочки картоплі, є дуже популярною в цій країні стравою.

Є кілька версій про походження картоплі фрі.

Як стверджують мешканці Бельгії, картопля фрі була уперше приготовлена в долині Меюсе, недалеко від містечка Льєж. Жителі цієї долини часто смажили рибу, яку виловлювали в місцевій річці. Її спочатку різали тонкими брусками і потім обсмажували у великій кількості масла. Але взимку, коли річка замерзала, і риби не було, жителям долини доводилося відмовлятися від улюбленої страви. І тоді у бельгійців з'явилася ідея замість риби використовувати картоплю. Назва картоплі «Фріт» пішло від підприємливого жителя Бельгії на прізвище Frite. Саме він в 1861 році почав вперше продавати картопляні скибочки, обсмажені в олії.

Незважаючи на суперечку бельгійців і французів про те, хто з них відповідальний за винахід картоплі фрі, придумали її, ймовірно, набагато раніше. Історичні документи іспанських конкістадорів, датовані XVI століттям, повідомляють про те, що місцеві жителі в Новому Світі готували скибочки цього коренеплоду, обсмажуючи їх в чомусь, що, ймовірно, було рослинним маслом.

Картопля фрі подається як самостійна їжа швидкого харчування або як доповнення до запечених або смажених страв, наприклад, риби.

Готується картопля фрі зазвичай у два етапи, перший з яких триває півтори – дві хвилини, а температура масла при цьому повинна становити близько 150 °C. Після цього її можна, наприклад, заморозити. Другий етап готування починається безпосередньо перед вживанням в їжу, і триває 4 – 5 хвилин при температурі у 180 °C.

У свіжевикопаній картоплі вміст вологи занадто високий для приготування цієї страви. Тому для картоплі фрі бажано використовувати коренеплоди, які якийсь час провели на зберіганні і встигли трохи висохнути, втративши частину води, що міститься в них.

Картопля фрі є найбільш поширеною закускою в закладах швидкого харчування на зразок тих, де подають гамбургери, піцу та інше. Більш того, близько 10% від світового обсягу врожаю цього коренеплоду використовується саме для приготування цієї страви.

В ідеалі для її виготовлення повинна застосовуватися картопля одного з трьох сортів – «Сантана», «Інноватор» або «Рассет Бурбон». За смаком вони не дуже відрізняються від більшості інших сортів, але їх бульби мають велику довжину, і при нарізанні вони перетворюються в дуже довгу картопляну соломку.

Цікавий факт – в історії картоплі фрі є свої рекорди.

Так, у 2019р. рекорд встановив бельгієць Люк Драїзен, власник фастфуду, смажив картоплю фрі протягом 126-ти годин.

"Так довго картоплю фрі не смажив ще ніхто в світі. Люк Драїзен так вирішив відсвяткувати п'яту річницю свого закладу. Кожні шість годин він відходив від фритюрниці на відпочинок", - повідомили у сюжеті ТСН

https://tsn.ua/svit/belgiyec-smazhiv-kartoplyu-fri-126-godin-ta-vstanoviv-svitoviy-rekord-1332144.html

Зазначається, що у закладі було не проштовхнутися, бо кожен хотів скуштувати рекордної картоплі фрі. До речі, картопля фрі кулінарним символом Бельгії.

В США в 2021р. приготували рекордно дорогу порцію картоплі фрі - одна порція картопляного "делікатесу" обійшлася в 200 доларів.

Процес приготування кулінарного шедевра складається з трьох етапів. Спочатку шеф-кухар бланшував картоплю в шампанському преміум класу і спеціальному оцті, після чого його двічі смажили в гусячому жирі при різних температурах, щоб досягти ідеальної хрусткої скоринки. Перед подачею картоплю полили трюфельним маслом, посипали сиром, їстівним золотом, а також подали спеціальний соус.

А ще у Бельгії відкрили пам’ятник картоплі фрі.

Бельгійці дуже пишаються своїм кулінарним винаходом, кожного року у країні проходить Тиждень картоплі фрі, а у місті Брюгге працює навіть музей цього фастфуду.

А скільки можна з’їсти картоплі фрі без шкоди для здоров’я?

Усі відомо, що картопля фрі – не є корисним продуктом, оскільки для її приготування необхідно велика кількість олії.  Американські вчені назвали кількість картоплі фрі, яку можна споживати без шкоди для здоров’я. Професор з Університету Гарварда Ерік Римм виявив безпечну дозу, пише The Sun.

Він дослідив вплив картоплі фрі на організм людини. Експеримент показав, що вживання в їжу мінімальної порції картоплі, яка містить 40-45 скибочок, збільшує ризик розвитку серцевих хвороб.

Люди, які двічі чи тричі на тиждень вживали цей продукт, частіше за інших страждали на ожиріння, серцево-судинних захворювання і діабет. Проте якщо займатися спортом, правильно харчуватися та дотримуватися режиму сну, вживання не більше 6 соломинок картоплі фрі буде безпечним.

Традиційно в країні походження, Бельгії, для смаження використовували яловичий жир, що дуже небезпечно. Тому для тих, хто піклується про своє здоров’я, але не в змозі не вживати картоплю фрі, її почали запікати в духовці. Так картопля поглинає менше жиру.

Необхідо знати! У сучасних закладах громадського харчування олію, в якій готують картоплю фрі, не змінюють місяцями і навіть роками. Замість цього її відвозять на очищення, а після фільтрації повертають назад, і вона знову виглядає, як новенька. Очищати її таким чином можна багато разів, хоча, звичайно, рано чи пізно вона прийде в непридатність.

Висновок вчених: безпечною буде порція картоплі, яка складається з 6 соломинок.

Тож вживаємо цей смачний, але небезпечний продукт, з обережністю, щоб не зашкодити своєму здоров’ю.

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 117 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека м. Бах, картопля фрі, Люк Драїзен, день картоплі фрі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]