07:23
Всесвітній день донорства та трансплантації органів

Всесвітній день донорства та трансплантації органів донорства та трансплантації  відзначається щороку - 17 жовтня. Він проводиться для того, щоб надати людям інформацію про життєву необхідність донорства та трансплантації органів, які рятують не одне життя.

Трохи історії:

25 вересня 1818 року вперше маніпуляції з переливання крові від людини до людини виконав у 1818 році англійський акушер Джеймс Бланделл. Саме йому ми вдячні за винайдення зручних інструментів для забору та переливання крові.

  • Перша спроба пересадки людського органу людині була зроблена у 1936 році у Херсоні Ю. Вороніним, спроба ця була невдалою.
  • У 1954 році Дж. Мюррею і Дж. Мерілу вдалося вдало пересадити нирку хворому на ниркову недостатність. Донором виступив брат-близнюк (однояйцевий) хворого.
  • 3 грудня 1967 року в госпіталі Гроот-Шур в Кейптауні (ПАР) професор Крістіан Барнард провів першу у світі пересадку серця людини 53-річному пацієнту Луісу Вашканському, який прожив ще 18 днів.
  • У 1967 році Томас Старлз вперше застосував антилімфоцитарну сироватку і зміг здійснити успішну трансплантацію печінки.
  • Перша результативно проведена трансплантація кісткового мозку була здійснена в 1968 році в госпіталі міста Міннеаполіс США, хворому на апластичну анемію дитині.
  • У 1983 році в Торонто провели першу успішну довгострокову одиночну трансплантацію легенів. Операцію провів торакальний хірург Джоел Купер, пацієнт Том Хол.

На сьогоднішній день існує велика кількість хвороб органів, лікування яких немає альтернативного методу, лише трансплантологія. І саме тому донорство крові, органів та тканин – це спосіб порятунку життів.

Операції з пересадки органів вже не вважаються якоюсь фантастичною ідеєю, а міцно ввійшли в арсенал сучасної медицини. Донорство органів та інших анатомічних матеріалів рятує щоденно сотні тисяч людей по всьому світі. В Національному інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова виконуються всі види органної трансплантації – пересадка нирок, печінки, серця. Саме тут, вперше в Україні, була виконана пересадка легенів від родинного донора та проводяться надскладні пересадки печінки від родинного донора та несумісні трансплантації нирок.

Сьогодні ми вшановуємо лікарів, які задіяні в процесі трансплантації та, саме головне, донорів і їх родини, які згодилися на важкий але такий милосердний крок – донорство органів.

Щира вдячність !

Переглядів: 60 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмут_Жива_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]