09:43
Всесвітній день безпритульних тварин

Щороку кожна третя субота серпня відведена для святкування Всесвітнього дня безпритульних тварин. У 2023 році Всесвітній день безпритульних тварин припадає на 19 серпня.

Міжнародний день безпритульних тварин започатковано Міжнародним товариством захисту прав тварин (ISAR) з метою привернення уваги громадськості до проблем бродячих тварин.

Метою започаткування цього дня є привернення уваги до проблем безпритульних тварин переважно собак та котів, які часто опиняються на вулиці через жорстокість та безвідповідальність людей. Мета свята – привернути увагу громадськості до труднощів, з якими стикаються кішки, собаки та інші домашні улюбленці, які залишилися без домівки. Варто сказати, що ця проблема має глобальний характер, вона доволі поширена у різних країнах світу. Актуальними є питання щодо безпритульних тварин і в Україні.

Через війну у притулках кількість бездомних тварин збільшилася на 60% від початку 2022 року. Люди під час евакуації не завжди можуть подбати про своїх улюбленців, а інколи про них просто вже немає кому дбати - бо господарі загинули.

Це день надає слушну нагоду розповісти про наявну проблему. Волонтери, прості любителі тварин, а також працівники ветеринарних закладів влаштовують заходи, спрямовані на боротьбу з безпритульністю домашніх улюбленців. Вони активно займаються пошуком господарів для котиків та песиків, що опинилися без дому. Влаштовуються дні відкритих дверей у притулках, де кожен може знайти та обрати собі чотирилапого товариша. 

Зоозахисники та ветеринарні клініки проводять акції із безоплатної стерилізації, що дозволяє боротися з нерегульованим збільшенням кількості тварин безхатченків.

Якщо ви побачили на вулиці явно загублену тварину:

- сфотографуйте її, подивіться, чи є на нашийнику адресник, якщо тварина породиста – відведіть її до ветеринарної клініки для перевірки чіпа;

- якщо у вас немає можливості залишити знайдену собаку у себе – спробуйте влаштувати її на перетримку (тимчасове житло); 

- обов'язково розвісьте паперові оголошення в околицях де була знайдена тварина, адже не всі користуються інтернетом;

- у багатьох містах є служби реєстрації втрачених/знайдених тварин. Подайте туди заявку;

- у соціальних мережах безліч груп, що займаються допомогою тваринам. Подайте туди оголошення про ймовірного утікача; 

- якщо тварина породиста, то пошукайте групи допомоги конкретним породам. Учасники цих груп можуть допомогти влаштувати тварину на перетримку, знайти господарів за клеймом або влаштувати тварину в нову сім'ю.

Також цей день - гарний шанс знайти господаря для безпритульного пса чи кота. Одне із завдань Дня бездомних тварин - пробудити у власників звірів свідоме ставлення до своєї ролі, з тим, щоб запобігти поповнення рядів бездомних кішок і собак за рахунок неконтрольованого розмноження домашніх вихованців.

Безпритульні тварини, їх винахідливість і миролюбність, їх любов до життя - це відмінний привід згадати про ці гарні якості, властиві і нам, людям. Давайте поділимося з ними і своєю добротою, проявимо до них нехай маленьку, але турботу. Може не відразу, може не сьогодні, але обов’язково подбаємо про них, адже вони абсолютно завжди готові відгукнутися на нашу доброту. Вони завжди готові радувати нас, виляти хвостом або ніжно муркотіти, стрибати від радості і по своєму посміхатися нам. Вони люблять нас, людей, адже так і не покинули наше, дуже часто вороже середовище проживання. Давайте і ми будемо любити їх, висловлюючи цю любов у практиці свого життя.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 84 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека м. Бах, Бахмутська ТГ, Управління культури Бахмутської міс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]