08:11
Всесвітній день балету

День балету

Сьогодні запрошуємо вас до музичної онлайн вітальню та поговоримо про балет. І нагода є – завтра, 1 листопада, відзначається Всесвітній день балету, та ще й ювілейний – 10 років святкування об’єднання провідних світових танцювальних компаній, артистів та шанувальників балету.

Всесвітній день балету виник услід за Royal Ballet Live. Тоді, 23 березня 2012 року, Королівський балет транслював понад 9 годин живих репетицій та інтерв’ю з Королівського оперного театру Ковент-Гарден на каналі YouTube. Ця трансляція набрала близько 200 000 переглядів прямої трансляції, а також 2,5 мільйона переглядів на YouTube каналі театру.  Переглянути фрагменти запису можна за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=5EVMjnHFg-w

З 2014 року ця подія проводиться щорічно. Дата варіюється.

В 2023р. цей день відзначатиметься 1 листопада. Всесвітній день балету проводиться в десятий раз, даючи нам змогу поглянути зсередини на танцювальні компанії по всьому світу. Подивіться пряму трансляцію ранкових занять та репетицій, подивіться на майбутні вистави та на роботу найбільших зірок балету на сайті Всесвітнього дня балету завтра, починаючи з 1год 30 хв за посиланням https://worldballetday.com/

Що ж таке – балет?

Балет - це давня форма класичного танцю з багатою історією. Краса балету воістину захоплює - дивовижна витонченість та елегантність, які виглядають абсолютно легко і без болісних зусиль.

Він виник в Італії в 15 столітті, в епоху Відродження. Це були веселі танцювальні сценки на карнавалах. Виступи проводились у сукнях, що сягали щиколотки. Глядачі мали можливість приєднатись до танцю. З часом такі сценки перетворились на самостійні спектаклі.

Але жінкам тоді не дозволялося танцювати на публіці. Це тривало до 1681 року. Артисти балету спочатку носили маски, а перші балети були змішані з оперою.

Згодом, завдяки дружині короля Генріха ІІ Катерині Медічі, яка мала італійське коріння, цей жанр потрапив до Франції. Тут балет став популярним серед придворної знаті та набув урочистого видовища з яскравими образами. Саме у Франції було створено спеціальну мову танцювальної техніки, якою користуються донині.

У 18 ст. сталося відділення балету від опери, з'явився новий вид театральної вистави, де виражальними засобами були танець і пантоміма. Жан Жорж Новерр (1727-1810) був найбільш визначним хореографом цього напрямку, причому не тільки практиком-новатором, а й автором досить переконливих публікацій.  Подолавши чималі труднощі, він зумів затвердити балет як самостійну форму спектаклю в цьому знаменитому оперному театрі. Балет став поширюватися по Європі.

Жан Жорж Новерр

Як самостійний жанр хореографічного мистецтва балет в Україні починає розвиватись у ХХ столітті. В 1919 в Києві був поставлений балет «Жизель» А. Адана (балетмейстер М. Мордкін). Того ж року в театрі Державної української музичної драми в опері М. Лисенка «Утоплена» були поставлені танці русалок.

Створення першого українського балету «Пан Каньовський» М. Вериківського (балетмейстер В. Литвиненко, Харків, 1930) поклало початок самобутньому українському національному балету.

Україна дала світові таку кількість зіркових хореографів і виконавців, що може посперечатися у цьому з будь-якою іншою державою. Проте в часи СРСР її досягнення применшували, а найяскравіших артистів офіційна хроніка позначала як росіян чи представників російської школи. Почалося це ще у 1920-х роках, коли більшовицька влада вимагала викорінити старий буржуазний дух театру і створити нову естетику, дозволену до перегляду уніфікованій радянській людині. У лютому 1919 року київська газета «Останні новини» опублікувала оголошення:

«Театрально-балетна «Школа руху» Броніслави Ніжинської». У програмі: школа руху за системою Ніжинської, школа «класичного» танцю, вираження у русі (міміка тіла), стиль у русі, характерні танці, теорія музики, теорія танцю і записування рухів нотною системою, бесіди про мистецтво і творчість».

Хореограф і балерина Броніслава Ніжинська була вже добре знана у Європі, а її брат Вацлав Ніжинський – найяскравішим «етуалем» («зіркою» – найвищий статус артистів європейського балету на початку минулого століття – ред.) балетної сцени. Гучний скандал після паризької прем’єри балету «Весна священна» – з новітньою хореографією на музику Ігоря Стравінського – зробив його всесвітньо відомим.

Народжений у Києві 12 березня 1889 року, вперше він виступив на сцені у п’ять років, станцювавши гопак в антрепризі Одеського театру. За здатність до неймовірно високих і разом із тим плавних стрибків його прозвали людиною-птахом, а взагалі називали «восьмим чудом світу».

Вацлав Ніжинський

Броніслава ж рано виявила талант непересічного балетмейстера, а також педагога-постановника, зокрема, співпрацюючи з Лесем Курбасом.

Лесь Курбас  (25 лютого 1887, Самбір, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина — 3 листопада 1937, Сандармох, Карельська АРСР, РРФСР, СРСР) – український режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист, перекладач. Представник розстріляного відродження. Народний артист Української РСР (1925). Засновник театру «Березіль». Жертва сталінських репресій.

Лесь Курбас

Американська режисер Вірляна Ткач в інтерв’ю Радіо Свобода 25 лютого 2019 року каже: «Курбас використав можливість людського тіла перевтілюватися в русі. Він, так би мовити, оживив рух, будучи натхненним Броніславою Ніжинською, яка в той час працювала в Києві. Це був саме той час, коли Ніжинська цілковито змінила поняття про балет. Не випадково, що Серж Лифар був одним із її студентів».

«Школу руху» Броніслави Ніжинської киянин Серж Лифар ​почав відвідувати у неприпустимо пізній для танцівника вік – у 17 років. Проте пізніше Ніжинська запросить його на роботу у Париж.

Сергій Лифар, відомий світу як французький хореограф Серж Лифар, один із найвидатніших танцівників XX століття. Його називали "богом танцю", "добрим генієм балету XX століття". Однак Лифар – уродженець України, він народився та провів юність у передмісті Києва. Пізніше його родина емігрувала до Парижа, де Лифар став зіркою балету та видатним хореографом.

Заслуга Сержа Лифаря в тому, що він фактично відродив французький балет, його репертуар, трупу, його школу та славу після смерті тодішніх зірок балету. У Франції, "співбатьківщині" балету, Лифар став основоположником нового напрямку в цьому мистецтві – неокласицизму.

Однак Лифар залишився українцем у душі: "Навіть прекрасний, блискучий Париж не зміг примусити мене, киянина, забути мій широкий, величавий Дніпро".

Серж Лифар

Після завершення кар’єри танцівника він стане засновником Академії танцю при «Гранд-Опера», а також ректором Інституту хореографії та Університету танцю Парижа. З радянських енциклопедій його ім’я викреслювали. Під час вручення ордена Почесного легіону президент Шарль де Ґолль запропонував Лифарю стати громадянином Французької Республіки (танцівник досі жив без громадянства), але той подякував і сказав: «Але я ніколи не був і не буду французом, бо я українець і батьківщина моя Україна». У російській версії «Вікіпедії» Лифар позначений як «французский артист балета».

Денис Матвієнко - справжня зірка свого часу та своєї справи. Він – єдиний в світі володар чотирьох Гран-прі міжнародних конкурсів артистів балету. Талант цього сучасного танцівника важко переоцінити. Уродженець Дніпропетровська, Денис Матвієнко закінчив Київське хореографічне училище, він Заслужений артист України, Запрошений соліст Нового національного театру (Токіо, Японія), Ла Скала (Мілан, Італія), Гранд Опера (Париж, Франція) та Американського театру балету (Нью-Йорк, США).

Денис Матвієнко

В одному зі своїх інтерв'ю легенда світового балету Наталія Макарова висловилася про Дениса Матвієнка так: «Це Баришніков, Нурієв і Годунов ув одній особі. Такого явища в балеті не було давно».

Докладне інтерв’ю з Денісом Матвієнко  https://www.delfi.lv/life/55355270/ljudi/54891380/sidet-v-pitere-i-znat-chto-bombyat-tvoy-gorod-bylo-ochen-protivno-intervyu-tancora-denisa-matvienko

Фрагмент балету «Великий Гетсбі» з Денісом Матвієнко - https://www.youtube.com/watch?v=NWbESitMruE

Майже у кожній балетній трупі зі світовим іменем – чи то британський Royal Ballet, чи то австрійська Wiener Staatsoper – працюють колишні студенти Київського хореографічного коледжу або Київської муніципальної академії танцю. Зокрема, там навчалися прима-балерина берлінського Державного балету Яна Саленко.

Яна Саленко

З добіркою балерин, які зараз служать в українських театрах, популяризують своїми фото та відео мистецтво танцю, привертають увагу до балету та прищеплюють любов до культурного дозвілля можна познайомитись на сайті  https://maximum.fm/novini_t2

Цікаві факти про балет

А чи знаєте ви, що:

За раз один балетний танець може триває в середньому чотири години.

Відомо, що більшість балерин зношують 2-3 пар пуантів (жіночі балетні туфлі) в тиждень.

Танцюрист чоловічої статі зношує більше 4000 пар колготок за своє життя.

Артисти балету витрачають величезну кількість енергії під час повного виступу. Коли танцюрист ловить танцівницю, він сумарно використовує силу, необхідну для підйому декількох великих об'єктів. Під час вистав він піднімає більш ніж 1-2 тони балерин!

Прима-балерина в змозі виконати 32 повороти фуете поспіль в одному місці, а в деяких випадках і більше 100!

Фуете

Добірка дуже цікавих світлин від фотопроекту балету Radio & Juliet and Quatro. Танцівники балету знімаються біля культових київських будівель, а редакція знаходить п’ять причин піти на сучасну постановку класичного сюжету Шекспіра - https://www.village.com.ua/village/culture/photo/265393-radio-and-juliet-balet-kyiv-architecture

Переглянути відомі балети можна за посиланням:

Лебедине озеро, театр Ла Скала - https://www.youtube.com/watch?v=6LKyWPmtX7Y

Одноактний балет “Зимова казка” на музику Ігоря Іващенка та Євгена Досенка Національна опера ім. Т. Шевченка - https://www.youtube.com/watch?v=T8VWGVVCULM

Балет  «Radio & Juliet» – симбіоз хореографії Едварда Клуга та музики гурту Radiohead. Твір було створено у 2005 році і мав великий резонанс у Європі, США та Азії. Фрагменти цього балету можна подивитись тут:

TANGO. RADIO&JULIET - fragments from the performance (part 1: "Tango") - https://www.youtube.com/watch?v=sOladG9FB4g

TANGO. RADIO&JULIET - fragments from the performance (part 2: "Radio&Juliet") - https://www.youtube.com/watch?v=txSrzVDaPX4

Нагадуємо – 1 листопада можна дивитись пряму трансляцію від Всесвітнього дня балету.

Пропонуємо вам наповнити свій день 1 листопада танцями, музикою, позитивними емоціями.

 

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 103 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмут_Жива_бібліотека, #Центральна_міська_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Бахмутська_ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]