13:02
Тиждень Різдвяного читання.  День другий

Сьогодні пропонуємо вам згадати, а для когось – відкрити для себе оповідання Олени Пчілки про Різдво.

Ольга Петрівна Косач, до шлюбу Драгоманова,  - українська письменниця, перекладач, фольклорист і етнограф, публіцист, громадська діячка, редактор та видавець, член-кореспондент Всеукраїнської Академії наук. Мати М.Косача, Лесі Українки і О. Косач-Кривинюк.

 «Часом редактори мало сказати просили – благали мене прислати їм якесь різдвяне чи новорічне оповідання, і тим пояснюється те, що більшість з моїх оповіданнів є або різдвяні, або новорічні», – пояснювала письменниця.

 «Забавний вечір» (1885р.)  - це справжня Різдвяна історія з чудовим кінцем. Його героїня, 18-річна поміщицька донька Ксенія Костецька, збившись при заметілі з дороги, замість потрапити в місто на різдвяний вечір, змушена ночувати в убогій селянській хаті. Панночку приймають люб’язно, та її прикро дивує несмачна вечеря, телятко під піччю, маленька хвора дитина, батька якої забрали до війська.

Хоч твір написано в реалістичному стилі, все ж у підтексті прочитується оте диво, яке неодмінно стається на Різдво. І воно сталося - від’їжджаючи зі села, дівчина залишає десять карбованців, що їх мала заплатити за браслет – аби сім’ї не довелося продавати корову й тим прирікати дитя на тривалу хворобу. Цим оповіданням Пчілка розпочинає втілювати ідею зближення й єднання різних станів українського суспільства.

Читати онлайн – https://archive.org/details/Opovidannja-Olena-Pchilka-Rizdvjani/page/n31/mode/2up

Слухати аудіо книгу - https://sound-books.net/povisti-i-opovidannia/2208-zabavnyi-vechir.html#sluhay

«Чад» (1886р.) - Панич Андрій Покорський є антиподом до образу Ксені. Закоханий у красуню-служницю Лукію, він призначив їй побачення, але, поїхавши на різдвяний бал, потрапив у чад чарів панни Лени Заборовської й про сільську дівчину забув. Та ж, чекаючи панича, ледь не замерзла під його хатою.

Читати онлайн - https://archive.org/details/Opovidannja-Olena-Pchilka-Rizdvjani/page/n75/mode/2up

Слухати - https://www.youtube.com/watch?v=0tDAA8wq6Qg

“Маскарад” (1889р.) – сімейний “образок” із міського (київського) життя. Молода жінка, пані Олександра, матір двох дітей, не відчуває сімейного затишку. Їй самотньо й сумно, бо її чоловік, пан Костянтин, на Водохреща залишив її вдома. Жінка потрапляє на маскарад, де впізнає свого чоловіка, який активно залицяється до повної дами в масці. Збентежена й стривожена, Олександра залишає йому свою стрічку з маскарадного костюма і повертається додому.

Читати онлайн - https://archive.org/details/Opovidannja-Olena-Pchilka-Rizdvjani/page/n33/mode/2up

Слухати – https://www.youtube.com/watch?v=D_3E4WfrU3c

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 53 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Центральна_міська_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]