08:21
Солодка субота: цікаві факти про морозиво

Склад морозива

Так, сьогодні, 10 червня, відзначається день морозива. Кілька цікавих фактів, які мало хто знає про цей улюбленіший продукт.

Вважається, що саме 10 червня  1786 році розпочалися масові продажі всесвітньо відомих ласощів на території Сполучених Штатів Америки.

Хоча перше офіційне повідомлення про морозиво в Новому Світі взято з листа, написаного в 1744 році гостем губернатора Меріленда Вільяма Блад. Перша реклама морозива в цій країні з'явилася в газеті «New York Gazette» 12 травня 1777 року, коли кондитер Філіп Ленз оголосив, що морозиво можна купити «майже кожен день».

Проте світова кулінарія могла похвалитися вишуканими рецептами цього неймовірного десерту ще задовго до цієї події.

Вважається що перше морозиво у вигляді заморожених ласощів з’явилося у Давньому Китаї, понад 5 000 років тому. Ще в 3000 році до нашої ери в Китаї ласували десертом зі снігу та льоду, змішаних з шматочками апельсинів, лимонів і зернятками граната. Рецепти і способи зберігання цих ласощів були розкриті в XI столітті до нашої ери в книзі «Ши-кінг».

Пізніше рецепти першого морозива перекочували до Стародавньої Греції. А згодом кулінари часів Олександра Македонського почали готувати заморожені ягоди – для цього використовувався звичайний сніг.

У кінці 18 століття у Європі за рецептами китайських кулінарів почали готувати солодку страву на кшталт шербету. Вважається, що рецепт приготування цього смаколика привіз з Китаю мандрівник Марко Поло. Спосіб приготування тодішнього морозива повари зберігали у великій таємниці.

У Київській Русі існувало своє морозиво – у селах на Масляну готували суміш із замороженого сиру, сметани, родзинок і цукру,  яке настругували на маленькі шматочки. Цю страву подавали до свіжих млинців.

Перше кафе, де стали подавати морозиво, відкрили в Парижі у 1686 році. Кафе «Прокоп» існує і до цього дня.

Європейський різновид морозива з’явився в Україні у середині 18 століття.

У XIX столітті в Росії було три основних види морозива: сорбетто (щербет) – заморожена, але недостатньо тверда в сучасному поданні рідина. Полуморозиво (граніто) – менш густа маса, яку кондитери навчилися готувати з найрізноманітніших заморожених соків. Власне, морозиво – густа маса, якій кондитери надавали різні форми.

У 1813р. перша леді Доллі Медісон подала морозиво на Інавгураційному балі.

У 1843 р. філадельфійка Ненсі Джонсон, отримала перший патент США на невелику морозильну камеру для морозива.

 

Перше морозиво у вафельному ріжку з’явилося у 1896 році. до того морозиво як правило їли з маленьких паперових тарілочок.

У 1920 р. у США з’явилися перші вантажівки з морозивом.

Морозиво на паличці вигадав американець Френк Епперсон. Геніальна ідея народилася у нього в зрілому віці, але першопричина таїлася в склянці з лимонадом, забутій маленьким хлопчиком на веранді. У дитинстві Френк випадково залишив чашку з паличкою для розмішування на вулиці на ніч, а морозним ранком виявив, що улюблений напій може бути представлений і в іншому вигляді. Тільки ось розповів про свою ідею широкому загалу він лише в 1920 році.

Американські поселенці назвали солодку заморожену страву – ice cream, що дослівно перекладається з англійської мови як «льодяні вершки».

Зараз дуже розповсюджено морозиво ескімо – це морозиво, глазуроване шоколадом. І так, його назва таки пов’язана з ескімосами. Ескімо винайшов у ХХ столітті американський кулінар Крістіан Нельсон і назвав свій витвір «ескімо-пай», тобто пиріжок ескімоса. Нельсо придумав цікавий маркетинговий хід: він возив ласощі по містах і  не тільки переконував спробувати крижаний «пиріжок», а й показував фільм про ескімосів.

З Америкою пов'язаний ще один цікавий факт. Саме в США існує кладовище морозива. Компанія Ben & Jerry відправляє туди види ласощів, які виявилися невдалими або не мали попиту.

Дивовижний факт щодо Томаса Джефферсона – його рецепт ванільного морозива вважається найстарішим рецептом морозива в США.

Улюблений багатьма пломбір має французьке походження, вперше його виготовили у містечку Пломбьер-ле-Бем, що розташоване на північному сході Франції. У Австрії почали виробляти шоколадне морозиво, а у Італії – шербет.

Найулюбленішим у всьому світі сортом морозива є вершкове, друге місце займає шоколадне, третє – фруктове.

Найбільший об’єм морозива з’їдають американці. Так, у середньому, один мешканець Сполучених Штатів Америки щорічно споживає близько 20 л морозива. У холодильнику 90% американців можна знайти бодай одне морозиво.

Найбільший в світі торт з морозива зробили в Пекіні. Ширина його становила всього три метри, зате вага – 8 тонн. Воно було приготовлено до виходу дитячої вистави «Гора морозива», в рекламній акції якого брали участь навіть живі ведмеді: їх запустили на вершину крижаного торта. На створення такого шедевра пішло 26 днів.

Найбільшого сніговика з морозива спорудили свого часу в Москві. Ріст велетня склав 2 метра, а вага 300 кілограмів.

Найбільше морозиво, яке коли-небудь було приготоване, мало вагу понад 1 т та висоту 4 м. Автором та виконавцем цього кулінарного шедевра став англійський кухар Хестон Блюменталь.

Канадці вирішили не відставати в солодкій гонитві. У 2006 році студенти з Торонто приготували морозиво, яке важило 10 тонн. Оцінити смак десерту змогли жителі й гості міста.

Влітку кожні 3 секунди у всьому світі продається порція холодних ласощів. Взимку одне морозиво збувають раз у 20 секунд. А ось у Канаді, навпаки, попит на морозиво влітку падає,  а взимку зростає. Найчастіше морозиво купують по неділях. Основні категорії споживачів: діти 5 – 12 років і дорослі старше від 45 років.

До найдорожчих морозив у світі відноситься "Золоте морозиво", яке коштує 25 тисяч доларів. Для його приготування використовуються какао-боби 28 видів й унікальні трюфелі. Родзинка та головна прикраса десерту — 5 грамів чистого золота.

А в нью-йоркському ресторані «Serendipity» продають морозиво,  приготовлене по таїтянським унікальним рецептам, наповнене мадагаскарською ваніллю, покрите тонким їстівним аркушем золота і найдорожчим в світі шоколадом. На додачу ви можете отримати екзотичні фрукти, доставлені з Парижа, драже, виготовлені кондитерами з золота, трюфелі і марципанові вишеньки. «В комплекті» з морозивом отримаєте золоту ложечку, інкрустовану діамантами, яку, з'ївши десерт, ви зможете забрати з собою. Уявляєте, скільки коштує такий бенкет?

Венесуельська кав'ярня-морозиво «Coromoto» пропонує своїм відвідувачам найбільшу кількість сортів крижаної ласощі в світі – 709. Там можна спробувати такі екзотичні десерти, як, наприклад, вафельна трубочка з тунцем, морозиво з цибулею, свинячими шкварками, пивом, морквою, помідорами, креветками, спагетті. Можна замовити морозиво з гострим перцем чилі.

У світі існує чимало дивовижних смаків. Піца, кукурудза і навіть морозиво з додаванням ... Віагри! 

У Чилі в 2002 році заарештували вуличного торговця, який продавав кокаїнове морозиво, що викликало залежність.

У Німеччині готують морозиво з насіння блакитного люпину і протеїнів. Розробили незвичайний сорт для людей з непереносимістю лактози і молока.

У Португалії випускається морозиво для собак Mimopet. У ньому немає цукру, щоб у пса не з’явився карієс, зате багато вітамінів, які надають шерсті блиску.

Маргарет Тетчер, відома як колишній прем'єр-міністр Великобританії та Залізна леді, особисто брала участь в розробці способу приготування м'якого морозива.

Ріжок Хенстона-Блюменталя

Найбільшим попитом у світі користується ванільне морозиво. Його купує понад третина всіх споживачів. Наступним за популярністю є шоколадне морозиво.

Варто знати, що в рекламних роликах морозива самого морозива немає. Оскільки воно швидко розтає під дією софітів, замість нього знімають картопляне пюре чи інші страви.

І ще одна омана - сучасне морозиво, яке ми купуємо в магазині,  іноді на 50% складається з повітря. А вже потім з молока, води, цукру, жиру та різноманітних фарбників, емульгаторів, стабілізаторів, смакових та ароматичних добавок. Дуже часто молока в складі морозива всього 5%.

Пломбір відрізняється від вершкового та молочного морозива. Перше є найжирнішим (10-11% жирності), оскільки його виробляють з жирних вершків чи згущеного молока. Жирність вершкового морозива становить 8-10%. Якщо ж ви слідкуєте за своєю фігурою, купуйте молочне морозиво, жирність якого не перевищує 7%.

Населення Землі щороку споживає понад 15 мільярдів літрів холодного смаколика. Цей об’єм можна порівняти з об’ємом 7 000 басейнів олімпійського розміру.

Понад усе Елвіс Преслі любив .... Звичайно ж морозиво! 4 кульки смачного шоколадного пломбіру він незмінно доповнював шоколадним печивом. Треба сказати, у короля рок-н-ролу був бездоганний смак не тільки у музичній сфері.

 Морозиво – корисний продукт. Вчені стверджують, що воно стимулює утворення гормону серотоніну, який здійснює позитивний вплив на нервову систему. Але не треба забувати, що ця калорійна солодка страва сприяє набору зайвої ваги. Тож при вживанні морозива маємо міру.

На жаль, дуже часто морозиво стає причиною захворювань горла. Щоб цього не сталося, ЛОР-лікарі рекомендують мамам давати дітям морозиво задля профілактики розвитку ангін, загострення хронічних тонзилітів і фарингіту. Морозиво робить слизову менш чутливою до перепадів температур.

До речі, морозиву присвячені ще кілька днів:

 Міжнародний день ескімо

 День морозива на сніданок
 День шоколадного морозива

Тож мирної, гарної та солодкої всім суботи.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 278 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, центральна міська бібліотека, ескімо, Управління культури Бахмутської міс, ice-cream, пломбір, морозиво | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]