22:06
Що таке Аватар і до чого тут Байрон

В ХХІ ст. майже щодня в нашому житті з'являються нові пристрої, нові технології,нові поняття. А разом з ними і нові слова, які об означають ці новинки.

Наприклад, слово Комп'ютер з'явилося в нашому лексиконі не так вже й давно, приблизно..... років тому. А зараз без цього розумного пристрою ми не уявляємо своє життя.

Слова Інтернет, мобільний зв'язок, смартфон, нанотехнології, гаджет, аккаунт – це теж нові для нашої слова.

Навіть звичайні для нас слова стали мати зовсім інше значення, трансформуються від слів іноземного походження. Наприклад, слово "мило". Так, це засіб гігієни, але тепер ми не тільки руки миємо милом, ми листи пишемо на "мило".

Таких слів кожного дня з'являється все більше і більше. Це стосується, наприклад, слова "Аватар".

Аватар – слово не нове.

  • У 1964р. вийшов польський художній фільм «Аватар, або заміна душ».
  • У 1978р. - науково-фантастичний роман американського письменника Пола Андерсона «Аватар».
  • 2005-2008рр. - американський анімаційний серіал «Аватар: Останній захисник».
  • 2012-2014рр. - продовження попереднього мультсеріалу «Аватар: Легенда про Кору» 
  • 2009р. – перший фільм канадського кінорежисера Джеймса Френсіса Кемерона «Аватар» .
  • 2009р. - James Cameron's Avatar: The Game — відеогра за мотивами фільму 2009 року
  • 2011-2014рр. – веб-роман (тобто роман, що публікується в Інтернеті) китайського письменника Худі Ланя «Quan Zhi Gao Shou» («Майстер на повну ставку»).

А ще набагато раніше, у 20-х роках ХІХ ст. вийшов  сатиричний памфлет «Ірландська аватара»  лорда Байрона. 

Взагалі слово «аватар»  прийшло з санскриту і означає «сходження». Цей термін в філософії індуїзму використовується для позначення сходження Бога з духовного світу в більш низькі сфери буття з певною метою,  тимчасове утілення божества в образі людини чи тварини для протидії злу. У Бога Вішну, наприклад, було 22 аватари. Дев'ять з них побували на Землі і виконали свої місії. Зображається раджею з блакитною шкірою і чотирма руками. В руках тримає лотос, булаву, мушлю та чакру.

У буддизмі  «аватар» означає істоту, що досягла найвищої святості. Від прізвиська напівлегендарного засновника буддизму Сіддхартхи Гаутами, якого називали Буддха.

В сучасному житті воно придбало зовсім інше значення. Зараз слово аватар, або поличчя, аватара, аватарка, ава, юзерпік, юзерпика (від англ. User picture — «зображення користувача») означає невелике статичне або анімоване зображення, що використовується в мережі Інтернет для персоналізації користувача різних онлайн-сервісів (наприклад, месенджерів, форумів, чатів, порталів, блогів, соціальних мереж тощо). Аватар може бути присутнім на сторінці інформації про користувача, супроводжувати його повідомлення тощо.

В інтернеті поняття «аватар» було вперше введено у 1985 році у 4-й частині гри Ultima (Ultima IV: the quest of avatar), де ціллю було якраз стати аватаром. Подальші серії гри вже мали на увазі, що гравець і є аватаром. Потім цей термін використовувався в рольових іграх Shadowrun (1985) i Habitat (1987)

Бурхливий розвиток інтернету призвів до більш поширеного використання цього терміну. Так він з'явився у блогах, на форумах, у сервісах миттєвих повідомлень.

Аватар разом із іменем користувача (псевдонімом-ніком) відображає реальні або вигадані якості їхнього власника, риси характеру, переконання, соціальний статус — для повідомлення про них іншим користувачам та створення бажаного враження. Найголовнішою практичною роллю аватара є візуальна асоціація співрозмовника або гравця. Також нерідко аватари використовують для прикрашення свого профіля.

Аватар зазвичай обирається користувачем самостійно, або надається автоматично системою після реєстрації. Аватар може бути як справжньою фотографією користувача, так і довільним зображенням. Як правило аватари обмежені розміром в певне число пікселів і/або байтів. Часто використовуються розміри 64x64 або 100x100 пікселів, але бувають більші та менші. У часи текстових MUD-ігор аватаром була комбінація символів.

Нові явища стали мати свої свята.  21 серпня проводиться Всесвітній день Аватара. Саме у цей день  в 2009 році відбулася прем'єра першого трейлера згаданого фільму  Джеймса Кемерона «Аватар».

Ще кілька варіантів слова «Аватар» українською – мармизка, образок, личко, личина, личчя, уличинка, лицевид, світлина, світляк, світлинка, мережлина, писок, пискарик, пика, пичка, іконка, парсуна, подоба, лик, уособлення, уособник, образ, самовпізнайка, ава, знимка, морда. До речі, ви теж можете приєднатись до словотворення на сайті https://slovotvir.org.ua/words/avatar і додати своє бачення аватару  українською.

Ще більше про аватари на сайті https://7promeniv.com.ua/syntez-znan-v/psykholohiia/vchennia-pro-sim-promeniv/245-shliakh-evoliutsii-liudyny/2162-avatary-ikhnia-pryroda-i-sposoby-aktyvnosti.html

Наразі існує багато сайтів, що допомагають зробити аватар на основі завантаженої фотографії. Аватаром можуть бути фотографії користувача або інших людей, тварин, предметів, різні картинки, статичні або анімаційні.

Зараз в Мережі є багато онлайн сервісів, за допомогою яких можна створити свій унікальний аватар:

Редагування та створення аватара у Фейсбук -   https://www.facebook.com/help/android-app/278747370042382

Створення аватару у сервісі Canva - https://www.canva.com/ru_ru/sozdat/avatarka/

Логотип – аватар для вашего бренду - https://www.renderforest.com/ru/logos/avatar

Створення аватару NFT з фотографії - http://surl.li/khgwq

Аватари готові та шаблони - https://turbologo.ru/create-logo/templates/avatar

Звертаємо увагу на свої аватари, покращуємо їх або змінюємо у Всесвітній день аватару! Успіхів!

 

Переглядів: 105 | Додав: AdministratoR | Теги: Управління культури Бахмутської міс, центральна міська бібліотека м. Бах, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]