07:29
Роми серед нас

8 квітня відзначається Міжнародний день ромів. Це свято було  встановлене на IV Всесвітньому конґресі ромів, що відбувся 1990 р. у м. Сероцьк (Польща).

В Україні вже багато років ведеться робота з соціалізації ромського населення. В 2021р. прийнята нова "Стратегія сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року".

Наприкінці минулого року центральна бібліотека знайомила своїх користувачів з цим таємничим та багатостраждальним народом. https://artbiblio.ucoz.org/news/romi_narod_shho_kochue/2022-12-08-1484

Напередодні свята ромського народу хочеться привести ще деякі факти.

Деякі факти про ромів:

День 8 квітня приурочений ще до одного ромського свята - "дня коней" у Трансильванії - свята, коли коней виводили з їхніх зимових стаєнь та прикрашали вінками.

Цього дня, за традицією, роми у певний час також запалюють на вулицях свічки, як символ єдності ромського народу, та спускають на воду річок вінки, що має символізувати нелегку долю народу — вічного блукальця без історичної батьківщини.

Соціально-економічне становище ромів в Україні є значно гіршим у порівнянні з іншими громадянами країни в цілому.

Їх освітній рівень залишається найнижчим, що зумовлює високий рівень безробіття (більш ніж 54% ромів не мають роботи), лише 3,5% ромів отримують пенсії.

Чверть ромського населення ніколи не відвідувала школи, стільки ж людей не мають ідентифікаційних документів.

Циганська мова ― єдина європейська і також балканська мова індійського походження.

Циганська мова (також ромська мова, романі) — мова циганів, одна з індоарійської групи індоєвропейських мов. Крім циганів, індоарійськими мовами спілкуються мешканці сучасних Індії, Пакистану, Бангладеш та інших сусідніх країн.

Циганська мова має писемність, створену на основі латинського та кириличного алфавітів.

"Заповіт" Т. Шевченка перекладений ромською мовою. Перекладач: Мануш Лекса (Бєлугін Олександр Дмитрович; 1942—1997) — ромський поет, фольклорист і мовознавець.

Циганську мову опанував Михайло Коцюбинський, видатний український письменник.

У 2023 році в умовах правового режиму воєнного стану, традиційного святкування Міжнародного дня ромів із запальними ромськими піснями та танцями не відбудеться

Українські роми на рівні з усіма громадянами, що мають різне етнічне походження, зараз протистоять агресору, беруть участь у русі опору. Роми проходять військову службу в лавах Територіальної оборони та Збройних сил України, боронять нашу державу.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 134 | Додав: AdministratoR | Теги: Центральна міська бібліотека Бахмут, Роми | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]