11:05
«Пізнай себе – зрозумій кожного» 16 листопада - Міжнародний день терпимості (толерантності)

Жила на світі дівчина на ім’я Любов. Тяжко їй  було жити без подружки. Ось і звернулася вона до старого сивого чарівника:

Допоможи мені, дідусю, вибрати подружку, щоб я могла з нею дружити все життя.

Подумав чарівник і сказав:

Приходь до мене завтра вранці, коли перші пташки заспівають і роса ще не просохне…

Вранці, коли ясне сонце освітило землю, прийшла Любов у вказане місце до трьох сосен, що стояли на краю лісу… Прийшла і бачить: стоять біля сосен п’ять прекрасних дівчат, одна від другої гарніша.

Ось, вибирай, - сказав дідусь-чарівник. – Одну звуть Радість, другу – Печаль, третю – Удача, четверту – Краса, п’яту – Терпимість.

Всі вони прекрасні, - сказала Любов. –  Не знаю, кого і обрати…

Ти права, - відповів чарівник, - усі вони гарні, у житті ще не раз ти зустрінешся з ними, а може, ще й дружити будеш, але вибери одну з них. Вона буде тобі подружкою на все життя.

Замислилася Любов… Потім підійшла до однієї з дівчат і простягнула їй руку.

То кого ж вибрала Любов? Звичайно, Терпимість.

Терпимість, або толерантність, означає, що кожен вільний дотримуватися своїх переконань і визнавати таке ж право за іншими. Так, люди за своєю природою розрізняються за зовнішнім виглядом, соціальним станом, мовою, статтю, поведінкою і цінностями. Цей перелік критеріїв відмінності можна продовжувати без кінця.

Ми всі різні. Але ми всі рівні. Тож кожна людина має право жити в мирі та зберігати свою індивідуальність. А це означає, що бути толерантним не значить залишатися пасивним перед обличчям расизму, ксенофобії, гендерної або расової дискримінації, сексизму, ейджизму, насильства тощо, або ж мовчати, коли люди стикаються із жорстоким ставленням.

Бути толерантним – це з повагою та гідністю ставитися до свободи іншої людини, її поглядів, думок, поведінки, сприймати інший спосіб життя.   

Бути толерантним – приймати інших людей такими, якими вони є, і взаємодіяти з ними на засадах згоди і порозуміння.

 «Усі люди мають недоліки – хто більші, хто менші. Ось чому і дружба, і допомога, і спілкування були б неможливими, якби не існувало між нами взаємної  терпимості», - сказав свого часу італійський історик, філософ-гуманіст Г. Гвіччардіні.

Отже, тільки терпимість, злагода, взаєморозуміння, взаємоповага вміння поважати думку іншої людини, яка відрізняється від твоєї власної, готовність допомогти іншим, творити добро, подолання особистого егоїзму принесуть щастя і впевненість у майбутньому.

Толерантне ставлення людини

Збереже планету від незгод,

Знищить суперечок павутину,

Переріже нитку перешкод.

Толерантне ставлення до всього

Збереже, врятує і спасе,

Допоможе вгледіть перемогу,

Допоможе витримати все.

Будь завжди нестримним вільнодумцем,

Свої мрії пензлем намалюй.

Освіти життя яскравим сонцем,

Толерантний Всесвіт побудуй!

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 77 | Додав: AdministratoR | Теги: терпимість, День толерантності, толерантність | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]