09:07
Мовний ланцюжок «Українське різнослів’я» - Калабаня

Сьогодні, 21 лютого, в День рідної мови, починаємо наш мовний ланцюжок «Українське різнослів’я». Українську мову називають співучою, солов’їною, калиновою тощо. А чи знаєте ви, скільки слів в українській мові? Скільки людей у світі вільно розмовляють українською? Для скількох вона є рідною? В День рідної мови слушно трошки поговорити про це.

Українська мова посідає 25 або 32 місце за кількістю носіїв. Приблизно для 37 мільйонів людей українська мова є рідною, а понад 45 мільйонів вільно нею володіють.

Перші слова українською написав візантійський історик Пріск Панійський у 448 році. Це були слова "мед" та "страва".

Якщо розглядати лише окремі слова, сучасна українська мова нараховує близько 256 тисяч слів. А якщо брати до уваги говірки, діалекти, словники професійних термінів, історичні та термінологічні словники, словники мови письменників, українських соціальних та професійних жаргонів, то обсяг лексикону може сягнути мільйона слів.

В 2022-2023рр. українська мова набирає обертів, особливо в Інтернеті, особливо в соціальних мережах. Так,  понад 90% постів у Instagram у 2023 році та 75% у Фейсбук створено саме українською мовою.

Взагалі будь яка мова – це живий організм, дуже гнучкий, який постійно розвивається та змінюється. На практиці завжди є слова, які не потрапили до жодного словника. Це стосується і української мови.

Тож пропонуємо разом з нами розширити свій словниковий запас словами, які зустрічаються в різних регіонах нашої країни. Приєднуйтесь до нашої ініціативи та додавайте свої ланки до нашого мовного ланцюжка.

Отже, починаємо. Перша ланка - слово КАЛАБАНЯ. Зустрічається також правопис КОЛИБАНЯ.

Калабаня – це велика глибока калюжа, переважно на ґрунтовій  дорозі. З такої калабані іноді важко вибратися. Це слово не нове, воно зустрічається в творах українських класиків – Михайла Стельмаха, Леся Мартовича, Івана Франка та ін. Але у побуті вживається переважно в західних областях – Хмельницькій, Івано-франківській, Вінницькій тощо.

На фотографії нижче ви можете побачити цю калабаню.

Калабаня – настільки унікальне явище, що про неї навіть пісню склали. «Калабаня». Володимир Іжицький. Золоті крилечка - https://youtu.be/oclRlhWqsMo?si=2xhQrF5E3dgwuutt

Категорія: Оголошення | Переглядів: 91 | Додав: AdministratoR | Теги: #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Бахмутська_ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]