07:16
Міжнародний день руху опору

10 квітня відзначається день, про який не так часто згадується. Але він вартий того, щоб знати про нього. Цей день - Міжнародний день руху опору, і присвячений він всім, хто протидіяв фашистам під час Другої світової війни на теренах, окупованих військами Третього рейху. 

Це поняття увійшло в політичну літературу під час Другої світової війни і   мало значення підпільної і повстанської боротьби народів Європи проти окупації Німеччиною та її союзниками.

У кожній окремій країні рух опору був глибоко національним за своїм характером, різний за формами, але, в той же час, це був інтернаціональний рух, бо  мав загальну для всіх народів мету — розгром сил фашизму, звільнення від загарбників територій окупованих країн.

Рух опору діяв в Югославії, Польщі, Албанії, Греції, Італії, Франції, Німеччині, Чехословаччині, Бельгії, Нідерландах, Болгарії.

А также в країнах Далекого Сходу. В Малайї - антияпонська армія народів Малайї. На Філіпінах - Народна антияпонська армія. В Індокитаї - визвольна армія В'єтнаму. Дуже активним і чисельним був рух опору в Китаї.

У деяких країнах (Чехословаччина, Франція, Бельгія, Італія, В'єтнам, Філіппіни) рух опору перерос в справжню національно-визвольну війну проти фашистських загарбників.

В  Югославії, Албанії, Греції та Польщі  ця війна проти окупантів злилася з громадянською війною.

Річ у тім, що за підтримки Управління спеціальних операцій Великої Британії легитимні уряди цих країн створювали свої загони опору. Ліві загони, що підтримувались СРСР, боролися і проти фашизму, і проти загонів, створених легитімними урядами.

Найбільшого розмаху рух опору набув на окупованих територіях колишнього Радянського Союзу, в Італії, Польщі, Франції, Югославії, Болгарії та низці інших країн.

Найбільш відомими в Європі вважаються французькі «макі», італійська «Резистенца», Народно-визвольна армія Югославії, польська Армія Крайова, радянський партизанський рух, Українська Повстанська Армія.

Об'єднанні сили військ антигітлеровської коаліції та руху опору і привели до перемоги над фашизмом у Другій світовій війні.

Тож згадаємо тих, хто протистояв фашистській навалі в ті часи.

І дякуємо тим, хто зараз боронить нашу країну від лютого ворога.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 168 | Додав: AdministratoR | Теги: фашизм, рух опору, Друга світова війна. Центральна біб | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]