07:50
Міжнародний день полярного ведмедя

Неможливо не захоплюватися красою та величчю білих, або полярних ведмедів — господарів холодних арктичних просторів. Однак останнім часом льодовики Арктики тануть швидше, ніж можуть відновитися. Це негативно впливає на всю арктичну екосистему, але полярні ведмеді — один з видів тварин, які страждають найбільше. Вони поступово втрачають природне середовище проживання та джерела їжі й зрештою гинуть від голоду та хвороб. Для того, щоб люди могли більше дізнатися про цих цікавих тварин, про вплив кліматичних змін на життя білих ведмедів та можливі дії для збереження цього рідкісного виду, некомерційна організація Polar Bear International заснувала Міжнародний день полярного ведмедя або Міжнародний день білого ведмедя, який у всьому світі відзначають 27 лютого. Цей День з'явився в наших календарях порівняно недавно, в 2014-му році. Це насамперед акція, спрямована на вирішення нагальних екологічних проблем.

Білі ведмеді, безсумнівно, є одними з найбільш дивовижних тварин нашої планети. Це не тільки найбільший сухопутний хижак північних широт, але розумний і спритний хижак, який зумів пристосуватися і вижити в одному з найбільш екстремальних і холодних місць на Землі - суворому полярному кліматі. Їхнє хутро складається з двох шарів — дуже щільного підшерстя та зовнішнього шару. Така «шуба» запобігає будь-якій втраті тепла, тому для цих тварин набагато актуальнішою є загроза перегріву, наприклад, від довгого бігу. Хутро ведмедів насправді не біле, а прозоре. Кожна волосинка розсіює і відбиває сонячне світло, тому й здається білою — так само ми сприймаємо колір снігу чи льоду. Найбілішими полярні ведмеді бувають одразу після линьки — тоді хутро чистіше, а згодом воно накопичує жир та стає жовтуватим. Білий ведмідь — найбільший теплокровний хижак на планеті. Зріст цих велетнів — від 1,8 до 3 метрів. Вага білого ведмедя може досягати 1 000 кг.

Білого ведмедя ще називають північний ведмідь або полярний ведмідь, а північні народи звуть його нанук або ошкуй.

Самий близький родич білого ведмедя — бурий ведмідь. Обидва види пішли від одного і того ж предка приблизно 600 тисяч років тому.

Білі ведмеді, на відміну від бурих родичів, в сплячку в основному не впадають. Вагітні самки можуть залягати в сплячку на 50-80 днів. Самці і неодружені самки лягають в сплячку на короткий термін.

Цікава інформація про білого ведмедя:

Білих ведмедів можна зустріти лише в Арктиці, неподалік Північного полюсу. В Антарктиді, біля Південного полюсу вони не мешкають.

  • Ці тварини є прекрасними плавцями  і часто може плисти протягом декількох днів. У воду вони стрибають головою вперед. Пірнають з відкритими очима і закритими ніздрями.
  • У них чудово розвинені зір і нюх. Свою жертву можуть відчути за кілометри.
  • Ведмеді дуже розумні. Коли полюють, вони закривають ніс лапою, щоб жертва не побачила їх серед снігу або прийняла за пропливаючу крижину.
  • Білі ведмеді — дуже охайні тварини. Вони люблять бути чистими й сухими, тому що брудне та мокре хутро погано захищає від холоду. Влітку після кожного вживання їжі тварини купаються у відкритій воді, а потім ретельно обтрушуються та витирають хутро об сніг. Взимку, коли вода повністю замерзає, ведмеді «миються», перевертаючись у снігу.
  • Візитна картка полярного ведмедя – біле хутро. Однак їх шерсть може бути жовтого або навіть зеленуватого кольору. А все через те, що в хутрі можуть рости водорості.
  • Близько 30 — 35 років становить середня тривалість життя полярних ведмедів в дикій природі. В неволі був зафіксований рекорд тривалості життя білого ведмедя. Більше 45 років прожив найстаріший у світі ведмідь.
  • Зазвичай у самок білих ведмедів народжуються двоє ведмежат. Малюки залишаються з мамою до двох з половиною років, навчаючись полюванню та навичкам виживання в суворих умовах Північного полюсу.
  • Шкіра білого ведмедя – чорного кольору, а язик – синього, так як до органу надходить велика кількість крові.
  • Незважаючи на свої значні габарити, білі ведмеді можуть під час бігу розвивати швидкість до 40 км/год.
  • У воді білі ведмеді проводять більше часу, ніж на суші.
  • Вони занесені до Червоної Книги.

Сьогодні в світі налічується близько 20-25 тисяч полярних ведмедів, з кожним роком їх стає все менше. Науковці зазначають, що деякі популяції ведмедів вже на межі вимирання через скорочення кількості морського льоду. Ці тварини використовують його, аби полювати на тюленів.

В природі може не залишитися білих ведмедів вже до кінця сторіччя, якщо людство не подолає зміни клімату, які впливають на знищення їхньої популяції.

Якщо не вжити заходів зі скорочення шкідливих викидів вуглецю, які викликають глобальне потепління, то вже в найближчому майбутньому ми можемо стати свідками загрози зникнення цих прекрасних тварин з нашої планети.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 26 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Центральна_міська_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]