07:53
Міжнародний день Матері-Землі

«Ми вже навчилися літати в повітрі, як птахи. Ми вже навчились плавати в воді, як риби. Нам ще залишилося навчитися жити на Землі, як люди.»  

                                                     Бернард Шоу.

22 квітня уся світова спільнота відзначає Міжнародний день Матері-Землі. І дійсно, Земля є нашою Матінкою та Годувальницею. Це спільний дім для всього людства, у якому створені дивовижні умови, що дозволяють людям отримувати радість та насолоду від життя. У той самий час відношення людини до Землі, як до свого помешкання, є тільки споживацьким. Не всі усвідомлюють той факт, наскільки сильно кожен з нас впливає на стан планети. Питання тільки в тому, яким є цей вплив: позитивним чи негативним? Ця дата дозволяє кожному поставити собі це питання, а також задуматися над тим, що хорошого я можу зробити для свого дому, для своєї матінки.

У календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – один відзначається в День весняного рівнодення, а другий – сьогодні, 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий – екологічну.

Офіційно цю дату вперше відсвяткували 22 квітня 2010 року. Ініціаторами впровадження стали учасники Генеральної Асамблеї ООН. Рішення про створення Міжнародного дня Матінки-Землі прописане у відповідній Резолюції від 2009 року. Водночас історія свята почалася набагато раніше.

У 1971 році один із сенаторів США Гейлорд Нельсон запропонував ідею святкування щорічного тижня Землі. Цю ідею позитивно сприйняли в американському керівництві та активно підтримали прості люди. З того часу, свято відзначали щороку на 3-й тиждень квітня, а Нельсона відзначили державною нагородою. У 1990 році День Землі стали святкувати в інших країнах світу.

Близько 120 країн приєдналися до святкування і понад 50 держав почали докладати неабияких зусиль аби зберегти біологічне розмаїття на планеті. Сьогодні ця дата вшановується майже у 200 країнах світу.

Міжнародний день Матері-Землі має і свою символіку. Це грецька літера «Тета» зеленого кольору на білосніжному тлі.

Логотип свята – фото нашої планети, яке зробили американські космонавти з космічного корабля Аполлон-17.

У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому.

Дзвін миру — символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І водночас — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження людини і культури.

Практичні поради на кожен день, як бути дружнім до довкілля:

Використовуйте енергозберігаючі лампи. Вони споживають у 3-5 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання.

Вимикайте на ніч комп’ютер, телевізори. Комп’ютери та деякі інші прилади (телевізори, wi-fi системи) споживають енергію навіть у сплячому режимі, тому вимикайте прилади повністю, коли вони не використовуються (виймайте вилку з розетки).

Сортуйте сміття. Окремо зібрані відходи – це не сміття, це вторинна сировина.

Ходіть за покупками з еко-торбинами. Намагайтеся не брати пропоновані пластикові пакети в магазині, заведіть свою торбину з екологічних матеріалів і носіть її з собою.

Не використовуйте одноразове. Намагайтеся не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки, замість цього віддайте перевагу відповідним багаторазовим речам.

Правильно обирайте побутову хімію. Перед покупкою миючих засобів обов’язково зверніть увагу на їх склад, зазначений на упаковці, та уважно прочитайте інструкцію.

Здавайте макулатуру. Для виготовлення 60 кг паперу зрубують дерево. Коли ми бачимо величезні ділянки вирубок, нам шкода лісу, і в той же час ми викидаємо газети у відро для сміття.

Обирайте корисне для себе та природи. Обирайте екологічно безпечні продукти, вирощені без застосування добрив і пестицидів.

Даруйте непотрібні речі. Віддавайте їх іншим людям, таким чином ви даєте друге життя речам, які будуть приносити користь.

Частіше ходіть пішки. Піші прогулянки не завдають шкоди природі і приносять користь вашому здоров’ю.

В цей день кожен житель планети може внести свій маленький вклад у справу захисту та відновлення довкілля: очистити від сміття берег улюбленої річки, посадити дерево, хоча б на один день відмовитись від користуванням автотранспортом. Земля – це величезний дар, ресурси якого буде неможливо використовувати вічно.

Міжнародний День Землі – відновимо нашу планету разом!

Категорія: Оголошення | Переглядів: 58 | Додав: AdministratoR | Теги: #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Бахмутська_ТГ, #Центральна_міська_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]