07:28
Міжнародний день людей похилого віку.

З повагою та любов’ю  

1 жовтня за традицією відзначають Міжнародний день людей похилого віку.

За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. До 2050 року число таких людей у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі (т. зв. процес старіння націй), а загальна кількість людей похилого віку в світі складе 2 мільярди осіб.

Мета цього дня – виховувати у суспільстві повагу до людей, які протягом свого життя працювали, ростили дітей, виховували онуків, а тепер самі потребують уваги, поваги та допомоги. Особливо зараз, під час війни.

Сьогодні усім важко та складно -  і батькам з маленькими дітьми, і майбутнім мамам, і молоді, яка намагається пристосуватись у нових громадах, жити в нових умовах. Але літнім людям ще важче. Війна загострила хвороби,  стала причиною нових. Цим людям надто складно опинитися зовсім в новому середовищі, залишитися, з будь-яких причин, без підтримки рідних, друзів, сусідів. Важко пристосовуватись до нових умов життя в чужих квартирах, гуртожитках, пансіонатах. А головне, розуміти, що можна просто не дожити до перемоги, до повернення додому. А ще розуміти, що дому взагалі немає, і чи вистачить сил облаштувати новий дім, коли він навіть з’явиться.

Публічні бібліотеки м. Бахмут завжди приділяли багато уваги цій категорії користувачів. Для наших ветеранів, людей віком з позначкою - роки +, в бібліотеках діяли клуби, об’єднання за інтересами. Майже 14 років працював в центральній бібліотеці клуб ветеранів «Теплий дім», створений за проектом «Вчимося жити разом». Люди поважного віку були активними учасниками багатьох бібліотечних заходів, постійними читачами з дуже великим «читацьким стажем» - по тридцять – сорок і більше років.

Війна розкидала бібліотекарів та читачів Бахмуту по всьому світу, але працівники бібліотек намагаються підтримувати зв’язки зі своїми користувачами, публікують на своїх сторінках цікаві і корисні поради для людей старшого віку, намагаються хоча б онлайн продовжувати роботу деяких клубів, враховуючи їх потреби та інтереси.

Бібліотекарі закликають своїх читачів не втрачати смаку життя, жити сьогодні, вірити в майбутнє, підтримувати своїх рідних та друзів, піклуватись про своє здоров’я. За ніччю завжди приходить день, за зимою – весна. Вік – не вирок, з роками віно стає міцнішим, накопичується досвід, удосконалюються навички та вміння. Тож тримаємось і віримо в нашу перемогу! І не забувайте відвідувати сайти та сторінки бахмутських бібліотек, звертатись до них з пропозиціями чи питаннями.

На все добре! Миру та здоров’я!

Переглядів: 68 | Додав: AdministratoR | Теги: Центральна міська бібліотека м. Бах, Бахмутська ТГ, Управління культури Бахмутської міс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]