10:53
Міжнародний День Ювеліра

Дорогоцінні ювелірні вироби завжди означають більше, ніж просто прикраси. Як у давні часи, так і зараз вони демонструють гарний смак людини і певний рівень її фінансової забезпеченості. Але перед тим, як ці прикраси набули неперевершеного вигляду і потрапили на вітрину ювелірної крамниці, над ними чимало попрацювали люди з золотими руками та діамантовим сяйвом в очах - ювеліри, які відзначають 31 січня своє професійне свято. Дату обрали невипадково. Справа в тому, що в перший місяць року ювеліри реєструють своє тавро.

Але в професії ювеліра не до жартів. Ці талановиті майстри створюють шедеври, які заслуговують на шанобливе ставлення.  Лише уявіть — зі шматка необробленого металу чи каміння виходять абсолютно дивні витвори мистецтва.

Цінність роботи ювеліра полягає в тому, щоб максимально зберегти природність каміння та металу і лише підкреслити їхній натуральний блиск і сяяння. Ювеліри працюють з дорогими та рідкісними металами: золото, платина, родій; дорогоцінним та виробним камінням: сапфіри, гранати, опал, перли.

Роздивляючись твори ювелірів давнини і сучасності, мало хто замислюється, настільки широкопрофільним майстром повинен бути ювелір. Адже для виготовлення таких чудових прикрас застосовуються найрізноманітніші процеси. Такі, як обпилювання, пайка, лиття, розпилювання, карбування, прокатка, філігрань.

Професія вимагає терпіння та багатьох років практики, а також креативність та художній смак. Майстер повинен володіти різними прийомами та техніками.

Історія міжнародного дня ювеліра не має багаторічних традицій, але багатьом відомі найгучніші імена легенд ювелірної справи: Карл Фаберже, Чарльз Льюїс Тіффані, Луї Франсуа Картьє, Рене Лалік.

 

Цікаві факти про професію:

٭ Ювеліри повинні володіти не тільки художніми навичками, а й добре розбиратися в математиці і хімії.

٭ Ювелірна справа є спадковою. У родині, що зайнята ювелірним бізнесом, діти часто продовжують справу своїх батьків.

 ٭Ювелір повинен мати прекрасний зір — ювелірів в окулярах не буває.

 ٭Перед тим, як вступити вчитися на ювеліра, людина перевіряється у нарколога і психіатра. Все тому, що матеріали для роботи коштують досить дорого, і до роботи з ними можуть бути допущені тільки адекватні і здорові люди.

 ٭ Представниці жіночої статі важче відшукати роботу в ювелірній галузі. Але самі ювеліри говорять, що дівчата посидючіші, ніж хлопці, а цей фактор теж важливий для кропіткої роботи. До того ж, вироби, зроблені жіночими руками, виходять ніжнішими.

٭ Ювелірними прикрасами вважаються вироби з дорогоцінних металів, а їх за Законом України всього 8: золото, срібло, платина, паладій, родій, рутеній, іридій і осмій. У більшості випадків ювеліри працюють з першими п’ятьма металами.

Перший в Україні діамант був виготовлений 15 серпня 1969 року на заводі “Кристал”.

В день ювеліра ми з задоволенням вітаємо всіх майстрів – ювелірів, праця яких приносить справжню естетичну насолоду. Бажаємо творцям вишуканих шедеврів і надалі радувати нас своїми прекрасними творіннями, над якими не владний навіть час.

Переглядів: 32 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмут_Жива_бібліотека, #Бахмутська_ТГ, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]