13:00
Міжнародний день чоловіків

В світі добре відомі жіночі свята – Міжнародний жіночий день 8 березня, День матері, День дівчаток. А ось чоловіків ми згадуємо у День захисника вітчизни, рідше згадуємо День батька.

Але є в календарі суто чоловічий день, який так і називається – Міжнародний чоловічій день, який відзначається 19 листопада.

Кілька слів з історії виникнення цього дня.

Заклики до встановлення Міжнародного чоловічого дня відбувались принаймні з 1960-х років. В ті часи в СРСР широко відзначалося 8 березня – Міжнародний жіночий день.

У 1968 р. американський журналіст Джон П. Гарріс написав редакційну статтю в журналі Salina, в якій висвітлив відсутність рівноваги в радянській системі, де пропагувався Міжнародний жіночий день робітниць, не просуваючи відповідний день робітників. Гарріс заявив, що, хоча він не ображав радянських жінок на їхній березневий день слави, наслідком гендерної нерівності явно виявився серйозний недолік в комуністичній системі, яка «робить більшу частину рівних прав, які вона надала статям, але, як виявляється, жінки набагато рівніші за чоловіків».

Гарріс дійшов висновку, що «це видається мені необґрунтованою дискримінацією і визначає несправедливість». Подібні питання про нерівність відзначення жіночого дня без відповідного дня чоловіка виникали в публікаціях ЗМІ з 1960-х до 1990-х років, коли зафіксовані перші спроби святкування Міжнародного чоловічого дня.

В 1991р. Томас Оастер започаткував проект встановлення чоловічого дня 7 лютого. В більшості країн світу, крім Мальти, це свято не прижилося.

Але пізніше Джером Тілуксінґг  з університету Вест-Індії оживив цю ідею, обрав 19 листопада на честь дня народження свого батька, який, за словами сина, був чудовим прикладом для наслідування.

Джером Тілуксінґг  запропонував заснувати свято, яке підкреслить позитивну роль чоловіків у сім'ї та суспільстві. Тілуксінґг пропагував Міжнародний чоловічий день як не просто ґендерний день, а день, коли можна вирішити всі питання, що стосуються чоловіків та хлопців. Щодо Міжнародного жіночого дня та його активістів він сказав: «Вони прагнуть до гендерної рівності  і терпляче намагаються усунути негативні образи та клеймо, пов'язані з чоловіками в нашому суспільстві».

Вперше цей день відзначили в 1999 році в Республіці Тринідад і Тобаго з метою боротьби з дискримінацією чоловіків і турботи про чоловіче здоров'я. Зараз свято відзначається більше ніж в 60 країнах світу.

В Україні Міжнародний день чоловіків поки що не дуже популярний. Але це можна і треба виправити, особливо зараз, коли наші чоловіки боронять нашу країну, віддаючи найцінніше – своє життя.

Тому сьогодні, 19 листопада, вітаємо всіх чоловіків, юнаків, хлопців з їх святом.

Цікаво, що Міжнародний день чоловіків збігається з іншим заходом, який щорічно відбувається у листопаді. Чоловіки, які є прихильниками руху MOVEMBER (слово складається з двох англійських: November (листопад) + moustache (вуса)), у всьому світі відрощують вуса і протягом місяця роблять пожертви для підвищення обізнаності та боротьби з раком простати.

Чоловік (множина — чоловіки) — це доросла людина чоловічої статі. Для дітей та підлітків чоловічої статі використовуються слова як «хлопчик», «хлопець», «юнак» та «парубок». Поняття «чоловік» також може означати гендерну ідентичність, а не стать людини.

Символ чоловіка — , символ Марса.              

Слово «чоловік» означає також особу чоловічої статі щодо жінки, з якою він перебуває в шлюбі.

Крім того, чоловік — застаріле та розмовне позначення людини взагалі.

До речі, як правильніше казати українською «чоловік» чи «мужчина» - в поясненні Олександра Авраменко за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=fSbF9ZBtgLQ

Більше про слововживання поняття «чоловік» дивіться на сайті http://surl.li/nhljg 

Кілька цікавих висловів про чоловіків:

Джонатан Свіфт - Чоловіки за природою своєю не дуже високої думки про себе. І тому люблять компліменти. Жінки теж люблять компліменти, але... з протилежної причини.

Фрідріх Ніцше - Гра і небезпека в крові кожного чоловіка... а найнебезпечніші іграшки — це жінки.

Оскар Уайльд - Усі чоловіки — чудовиська. Жінкам залишається одне — годувати їх трохи краще.

Колетт  (французька письменниця, одна з зірок Прекрасної епохи, також відома як мім, акторка та журналістка) - Чоловік може любити двох жінок, але лише доти, поки одна з них не зрозуміє, у чому справа.

Колетт - Чоловіки на здивування не логічні: повторюють, що всі жінки однакові, і постійно міняють одну на іншу.

Жодне свято не може обійтися без побажань. В День чоловіків самий час відзначити внесок чоловіків  у суспільство та сім'ю. Дякуємо вам за силу, мудрість та старанність, які ви приносите у наш світ. Нехай святковий день принесе вам радість, успіхи та безліч позитивних моментів у житті!

Дорогі чоловіки! Ви наше надбання, краса та гордість! Ми, ваші матері, дружини, подруги, віримо у вашу силу та вогонь душі! Захоплюємося, пишаємося вами, наші життя у ваших руках! Ви сила, яку не зруйнувати! Бажаємо вам і всій нашій країні миру, перемоги, щасливої долі!

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 98 | Додав: AdministratoR | Теги: чоловіки, Міжнародний день чоловіків | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]