07:45
Міжнародний день бродячих тварин

Щорічно 4 квітня світ відзначає важливе свято – Міжнародний день бродячих тварин. Започаткувала це свято Міжнародна спільнота прав тварин. Наразі цей день відзначають у понад 50 країнах і 6 континентах. Україна — одна з них.

Метою Міжнародного дня бродячих тварин є привернення уваги суспільства до проблеми безпритульності, залучення до піклування про таких тварин. Крім того, подія спрямована на боротьбу проти жорстокого способу винищення й вилову безпритульних тварин, неякісної роботи притулків.

Основні нормативно-правові акти щодо захисту тварин :

  • Закон України «Про тваринний світ»
  • Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»
  • Закон України «Про ветеринарну медицину»
  • Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження»

Собаки та котики повинні мати дім. Але бродячі та безпритульні тварини не з’являються ні звідки… На вулиці вони опиняються через безвідповідальність людей. Покинуті та загублені собаки і кішки, а також ті тварини, що народилися на вулицях є основним джерелом походження безпритульних тварин. Ще однією причиною, що побічно впливає на появу бездомних тварин є безконтрольна діяльність клубів по розведенню породистих тварин. Для цих тварин навколишній світ повний небезпек і загроз.

Основним критерієм добору методів розв’язання проблеми безпритульних тварин сьогодні є гуманність. Отже, до таких методів зараховують:

 а) дієві закони – виконання чинних законів і притягнення до відповідальності безвідповідальних господарів;

 б) розвиток притулків – створення муніципальних притулків; адопцію (повернення собак в домашні умови);

в) реєстрація домашніх тварин;

 г) електронні чипи, адресники, жетони з QR-кодом;

 д) стерилізація та електронна реєстрація безпритульних тварин;

е) освітні програми для дітей, просвітницька діяльність серед населення – в цікавій та доступній формі інформувати дітей і дорослих про правила догляду за тваринами та чинними як в Україні, так і в світі, правовими нормами, що стосуються тварин.

Сьогодні в нашій країні проблемою безпритульних тварин та тварин у притулку здебільшого займаються люди, яким не байдужа доля чотирилапих. Переважно це спеціалісти ветеринарних клінік, волонтери, працівники притулків і благодійних фондів. Долучитись до допомоги може також кожен з нас, для цього потрібні лише бажання та трохи вільного часу.

4 квітня – прекрасна можливість зробити хоч малий, але важливий крок до покращення життя бродячих тваринок. Свято покликане заохотити нас піклуватись про безпритульних кожного дня, а не лише раз на рік.

Ми відповідаємо за тих, кого приручили.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 48 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]