10:15
Ліверпульський феномен

В календарі знаменних та пам’ятних дат є дата – 16 січня  - Всесвітній день Бітлз. Але існує інша дата цього гурту – 25 липня. Так коли все ж таки відзначається день «чудової четвірки» з Ліверпуля?

Так, в англомовному Інтернеті є дата 25 червня - GLOBAL BEATLES DAY.  А дата 16 січня, за деякими джерелами, з’явилася як фейкова у 2013р., коли в одному з іспанських ЗМІ було опубліковано новину про те, що нібито ЮНЕСКО оголосило 16 січня Всесвітнім днем The Beatles. За кілька годин ця новина розлетілася по всьому Інтернету, іспанські та мексиканські газети почали публікувати статті, розповсюджуючи цей фейк. Пізніше начебто ЮНЕСКО в одній з іспанських соцмереж опублікувала спростування цієї інформації.

16 січня 1957 року в Ліверпулі відкрився клуб Cavern, де пізніше розпочнуть свій шлях до слави тоді ще нікому не відомі "бітли". Яким був їхній шлях і як вони отримали світове визнання – розповідаємо у матеріалі.

Так це чи ні, ми сказати точно не можемо, бо недостатньо володіємо англійською, щоб в оригіналі прочитати документи ЮНЕСКО, та й доступу до іспанських соцмереж не маємо.

Наводимо інформацію з англомовної Вікіпедії – «Global Beatles Day (also known as World Beatles Day) is an annual holiday occurring 25 June each year that honors and celebrates the ideals of the Beatles. The date, 25 June, was chosen to commemorate the date that the Beatles participated in the BBC show Our World in 1967, performing "All You Need Is Love" broadcast to an international audience. The holiday was created and first celebrated in 2009 by Beatles fan Faith Cohen, who calls it "a thank you or love letter to The Beatles".

В перекладі - Глобальний день Бітлз (також відомий як Всесвітній день Бітлз) — це щорічне свято, яке відзначається 25 червня кожного року і вшановує ідеали Бітлз. Дата 25 червня була обрана на честь дати, коли Beatles взяли участь у шоу BBC «Our World» («Наш світ») у 1967 році, виконавши пісню «All You Need Is Love». Щоу транслювалось на міжнародну аудиторію . Свято було створено та вперше відзначено у 2009 році прихильницею Beatles Фейт Коен, яка називає його «подякою або любовним листом до The Beatles».

Це була перша всесвітня трансляція в історії,  а «Бітлз» стали її частиною. До програми були включені артисти з дев'ятнадцяти країн, і її переглянули щонайменше 400 мільйонів людей, що до того часу було найбільшою телеаудиторією.

Як би там не було, згадати улюблений гурт, який в певній мірі змінив світ, і не тільки музичний, можна будь якого дня.

Пропонуємо фанатам гурту, людям старшого віку, чия юність та молодість пройшли під знаком та впливом «Бітлов», як їх називали, згадати, а сучасній молоді – дізнатись чи познайомитись з бунтівниками «The Beatles».

Нагадаємо основні віхи виникнення та розвитку видатного гурту.

The Beatles – перші у рейтингу найвидатніших виконавців усіх часів за версією журналу Rolling Stone, а їхні пісні звучать кожні 15 секунд у різних куточках світу.

Як все починалося

Група "Бітлз" з'явилася 1960 року в Ліверпулі (Англія). Юний Джон Леннон, почувши пісню Елвіса Преслі "Heartbreak Hotel", вирішив, що займатиметься музикою. І це було правильне рішення. Незабаром він познайомився з Полом Маккартні, а згодом до них приєдналися Джон Харрісон, Стюарт Саткліфф і барабанщик Піт Бест. Спочатку ідея групи виникла у засновників просто заради розваги. Цікаво, що жоден із її учасників не знав нотної грамоти.

Група, яку спочатку організував Джон Леннон зі шкільними приятелями, називалася The Quarrymen – на честь школи. Потім ця назва змінювалася кілька разів. У жовтні 1959 року музиканти виступили як Johnny and the Moondogs, на іншому концерті вони назвали себе Rainbows. Постійні зміни назви відбувалися через те, що промоутери вважали ім'я їхньої групи занадто коротким і не дуже вдалим. Перш, ніж стати "бітлами", хлопці були Beatals, Silver Beats, Silver Beetles, Silver Beatles… Назва The Beatles з'явилася в квітні 1960 року. Учасники гурту згадують, що ідея належала Джону Леннону та Стюарту Саткліффу – тодішньому гітаристу гурту. Слово Beatles звучало як "жуки" - "beetles" англійською, але в той же час писалося через "а" - і тоді в очі впадав корінь "beat", як біт-музика. На Beatles і зупинилися.

Перший виступ "Бітлз" відбувся у клубі Cavern 9 лютого 1961 року.  Клуб The Cavern знаходився в індустріальному районі Ліверпуля та був обладнаний у колишньому бомбосховищі Другої світової війни. Саме там хлопці відточували свою майстерність і там обзавелися першими шанувальниками. Тут же, у The Cavern, музиканти дадуть свій перший, а потім ще 291 концерт.

У складі групи тоді були Джон Леннон, Джордж Харрісон, Пол Маккартні, Стюарт Саткліфф (бас-гітара) та Піт Бест (ударні). Паралельно з виступами музиканти намагалися домогтися прослуховування в звукозаписних компаніях - їм посміхнувся успіх і вони потрапили в EMI до продюсера Джорджа Генрі Мартіна. Він послухав хлопців та спочатку хотів зробити соліста з одного учасника. Але не зміг вибрати, кого саме, та підписав контракт із усією групою з умовою – замінити барабанщика. Склад групи змінюється: залишається Джон Леннон (ритм-гітара, фортепіано, вокал), Пол Маккартні (бас-гітара, фортепіано, вокал), Джордж Харрісон (соло-гітара, вокал) і з'являється Рінго Старр (ударні, вокал). У цьому складі The Beatles будуть до самого розпаду гурту.

Їхня музика швидко підкорила ліверпульські паби та клуби. Але компанії звукозапису довгий час їм відмовляли. 1962 року вони уклали свій перший контракт із продюсером, записали перші пісні і цього ж року підкорили національний хіт-парад.

Вибух популярності стався відразу після виходу першого хіта «Love Me Do» у вересні 1962р. Він потрапив до чартів Великобританії і досяг вершини чарту синглів США. 1963 року всього за один день, 11 лютого, The Beatles записали весь альбом Please, Please me. У серпні 1963 року їхній сингл She Loves You став суперхітом.

Виступ гурту в жовтні 1963 року в лондонському Palladium зробив їх відомими по всій Великій Британії: шоу транслювали в прямому ефірі і його дивилися 12 млн глядачів. Цей приголомшливий успіх започаткував цілу течію - "бітломанію" - у групи з'являється величезна кількість фанатів, які всюди супроводжують "Бітлз", зустрічають їх в аеропортах, годинами мокнуть під дощем, щоб хоч на секунду побачити кумирів. Так було, наприклад, під час гастролей в Австралії у 1964р.

Потрібно сказати, що «бітломанія» - це справжній термін, який входить до багатьох тлумачних словників різних мов світу. Вперше він з'явився 1963 року в газеті Daily Mirror. Від звичайної великої популярності «бітломанію» відрізняла атмосфера масової істерії, яка супроводжувала будь-яку появу музикантів на сцені чи навіть просто на публіці. Так почалася доба Beatles.

У 1965 році вперше прозвучала пісня Yesterday - вона вважається найвідомішим твором четвірки.  30 січня 1969 року на даху лондонської будівлі The Beatles востаннє виступили наживо.

Чому розпався гурт The Beatles

Наприкінці 1960-х музиканти відчули, що мають різне бачення творчості. 10 квітня 1970 року Пол Маккартні заявив, що у зв'язку з "особистими, діловими та музичними розбіжностями" не бачить можливості продовження існування The Beatles. Останній альбом, Abbey Road, "бітли" записали вже

Легендарний клуб Cavern закрили - розпочали будівництво нової гілки метро. Верхні поверхи були знесені, підвал засипаний ґрунтом. Але у квітні 1984-го Cavern відкрили на новому місці, а в грудні 1999 року Пол Маккартні дав тут концерт разом із гітаристом Дейвом Гілмором із гурту Pink Floyd та барабанщиком Яном Пейсом із гурту Deep Purple.

Зараз Пол Маккартні та Рінго Старр, як і раніше, займаються музикою. Джона Леннона було вбито в 1980 році поруч зі своїм будинком у Нью-Йорку фанатиком Марком Чепменом. Джордж Харрісон помер від раку 2001 року.

The Beatles написали понад 240 пісень, записали безліч синглів, випустили 13 альбомів, знялися у кількох фільмах та телешоу. Документальний фільм "Антологія Бітлз" у 1995 році переглянули 420 млн осіб.

Почавши з наслідування класикам американського рок-н-ролу 1950-х, The Beatles прийшли до власного стилю та звучання. The Beatles справили значний вплив на рок-музику і визнаються фахівцями як один з найуспішніших гуртів XX століття як у творчому, так і в комерційному сенсі. Багато відомих рок-музикантів визнають, що стали такими під впливом пісень The Beatles.

Тому не дивно, що існує день, присвячений явищу – бітлам. Глобальний чи Всесвітній день «Бітлз» відзначає величезний вплив, який вони принесли у світ не лише своїм музичним звучанням, а й цінностями, які вони сповідували та в які вірили. Протягом усієї своєї кар'єри вони просували ідею про те, що ми всі можемо жити у мирному світі, побудованому на ідеях справжнього кохання та істини. Своєю музикою «Бітлз» спровокували зміни у способах самовираження людей, модних тенденціях, сексі та мистецтві. Це день, щоб поміркувати про те, як «Бітлз» вплинули на весь світ з погляду культури та музики.

Тож у Всесвітній день Бітлз 16 січня чи у Глобальний день Бітлз 25 червня, або просто коли буде час та бажання знов поринути у музичну атмосферу 60-х років минулого століття, пропонуємо вам послухати та подивитись записи концертів або окремих виступів «ліверпульської четвірки», а також фільми присвячені їх творчості. 

«The Beatles» - Live At The ABC Theatre, Blackpool, United Kingdom (August 1, 1965)  https://www.youtube.com/watch?v=-9nfO7NwWiM

The Beatles - Live in Australia 1964 [Full Concert HD Remaster]  Запис виступу гурту на гастролях в Австралії  - https://www.youtube.com/watch?v=LNQutZEKFHE

Як Beatles використовували фальцет - https://www.youtube.com/watch?v=G213gcYKguc

THE BEATLES: від першої слави до великої сварки Ч.1 - https://www.youtube.com/watch?v=jL_vuvmY-e4

Категорія: Оголошення | Переглядів: 49 | Додав: AdministratoR | Теги: Бітлз, The Beatles, Центральна міська бібліотека Бахмут | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]