20:22
Юрій Дольд-Михайлик. Творець українського “Штірліца”

Український письменник, драматург, сценарист, член Спілки письменників України. Засновник сучасної української пригодницької літератури.

Народився Юрій Петрович 17 березня 1903 року в Бутенках Кобеляцького району Полтавської області у родині залізничного сторожа Петра Михайлика. Частку "Дольд" до свого прізвища він додав пізніше, вже активно займаючись літературною діяльністю.

Юрій Дольд-Михайлик написав чимало романів, повістей, кіносценаріїв. Та найбільшу популярність йому приніс шпигунський роман "І один у полі воїн", який він написав у 1956 році українською мовою.

Головний герой твору — радянський розвідник, лейтенант Григорій Гончаренко під ім’ям барона Генріха фон Голдрінга був закинутий у глибокий німецький тил із завданням дізнатися, де знаходиться секретний підземний завод, що виробляє нові види озброєння.

В одному з інтерв’ю автор зізнався, що він змалку був закоханий у пригодницьку літературу. Роман "І один у полі воїн" вийшов також польською, чеською, німецькою, румунською, словацькою, угорською та багатьма іншими мовами.

Згодом світ побачив новий твір автора — другу частину роману "І один у полі воїн" під назвою "У чорних лицарів".  В ній розповідається про подальшу долю розвідника Григорія Гончаренка. У повоєнний час Григорій потрапляє в дуже складні обставини, але завжди діє винахідливо, самовіддано, сміливо.

У 1965р.  вийшла третя частина - роман "Над Шпреє клубочаться хмари". Події відбуваються через кілька років після війни в Італії та Західній Німеччині.

Ці роман полонили читачів. Вони читаються з неослабною увагою, глибоко хвилюють, викликають щиру любов до чесних людей, гарячу ненависть до ворогів миру і прогресу на землі.

У 1960 році за мотивами  роману "І один у полі воїн" на Київській кіностудії імені О. Довженка зняли художній фільм під назвою "Далеко від Батьківщини", який став абсолютним лідером кінопрокату. Його переглянуло 42 мільйони глядачів!

Дольд-Михайлик  є автором сценарію х/ф «Кривавий світанок» (1956, реж. О. Швачко) за повістю М. Коцюбинського «Fata morgana»

18 травня 1966 р. письменника не стало. Похований на  Байковому кладовищі. На столичному будинку, де він мешкав, відкрили меморіальну дошку письменнику. У Києві його ім'ям названо вулицю.

Слухати онлайн:

https://audiobook-mp3.com/uk-avtor-806-jurij-dold-mihajlik

Читати онлайн:

https://readli.net/i-odin-u-poli-voyin/

https://online-knigi.com.ua/ua/page/5097

https://online-knigi.com.ua/kniga/218831/nad-shpree-klubochatsya-hmari

Категорія: Оголошення | Переглядів: 163 | Додав: AdministratoR | Теги: Управління культури Бахмутської міс, Дольд-Михайлик, Бахмутська ТГ, центральна міська бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]