08:23
Історична топоніміка Донбасу. Краматорськ. (історико-інформаційне дослідження)

Топоні́міка (від грец. Τόπος — місце і грец. ὄνομα (onoma) — ім'я, назва) — наука, що вивчає географічні назви, їх походження, смислове значення, розвиток, сучасний стан, написання і вимову, а також природні та соціальні умови минулого, за яких дані назви виникли.

Топоніміка знаходиться на стику трьох наук - географії, історії та лінгвістики. Топоніміка є дієвим засобом вивчення історії рідного краю.

Взагалі розташування України на перетині міжнародних торгових шляхів, в центрі Європи є перспективним полем для досліджень назв окремих територій всієї країни. Географічне положення Донбаського регіону, де свого часу жили, здійснювали набіги, проходили під час міграції різні народи, дає ще більше простору для топонімічних досліджень.

Центральна бібліотека планує опублікувати найближчим часом інформацію про походження деяких географічних назв Донбасу.

Напередодні ювілею – 80-ї річниці визволення Донбасу від німецько-фашистських загарбників та Дня міста Бахмут розглянемо походження назви одного з найстаріших міст Донбасу, міста, яке зараз виконує функції обласного центру Донецької області – Краматорська.

Краматорськ

"Крома Торова", "крам на Торі", "крама Торська" або земля таємничого лебединського козака Краматора.

Найбільш популярною є версія походження цієї назви від словосполучення “крома Торова”, тобто “кордон (крома), що проходить по річці Тор” (зараз ріка Торець). Свого часу тут справді був кордон між Руссю з центром у м. Київ та Диким полем, і для його захисту були побудовані Бахмутська та Торська фортеці (нині – це сучасні міста Бахмут і Слов’янськ).

Друга версія – назва Краматорськ утворилася від словосполучення “крам на Торі” – нібито так називали місце чумацьких торгів біля річки Тор, де торгували різним крамом.

Ще одна версія трактує, що основою назви є слово “тор” – не назва річки, а первинна назва міста Слов’янська від фортеці Тор (Соляна). Деякі дослідники вважають, що слово “тор” походить від назви одного з племен тюркського походження – торків (вони ж ойгузи), які, починаючи з X століття, кочували по степах на території України та воювали з Руссю, але не змогли протистояти половцям. У XII столітті торки стали васалами Києва, під Києвом було місто Торчське, зруйноване під час взяття Києва монголо-татарами.

У XVII столітті у Торі (нині – м. Слов’янськ) вже стояла Торська сотня Ізюмського слобідського полку,  землі якого входили в Московське царство. А за 20 км на південь вже починалися землі Війська Запорізького Низового, тобто була, знову ж таки, межа розділу – або “крама”. Звідси також можлива назва земель –“крама Торська”.

Найбільш переконливою можна вважати версію, яку запропонував краєзнавець В. Ф. Коцаренко. Словосполучення «Крома Торська» він пояснює словами «крома» і «Тор». Крома – межа земель торських дач, приписаних до сотенного містечка Тор (нині – м. Слов’янськ), яка проходила в місцевості, де зараз розташований Краматорськ.

Джерела:

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA

Крам-на-Торі, або Як народжувався Краматорськ - https://dn.depo.ua/rus/kramatorsk/yak-viglyadav-kramatorsk-na-pochatku-xx-st-istoriya-zagadkovoyi-13082016090000

Історія Краматорська - http://surl.li/kpgiz

Історія Краматорська: життя міста, Україна та швейцарський «хрещений батько» -  https://24tv.ua/kramatorsk-spravzhnya-istoriya-mista-pri-chomu-tut-shveytsariya_n2100659

Краматорськ – рідне місто: бібліографічний покажчик -http://www.dgma.donetsk.ua/docs/biblio/pokag4iki/kramatorsk_ridne_misto.pdf

Краматорськ: історія виникнення міста. Розповідаємо -https://www.youtube.com/watch?v=aY6bw2i3rxA

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 103 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]