11:21
Фортеця Бахмут (до Дня Збройних Сил України)

Бахмут – місто на сході України, одне з найстаріших міст Донбасу. Воно знало злети, страждання, будівництво, руйнації. Головним меседжем, як зараз прийнято говорити, є «місто, відкрите для добра». Бахмут – місто старовинних будівель, місто троянд, один з промислових та культурних центрів Донбасу.

З 2014р., з початком збройного конфлікту на Донбасі,  Бахмут знаходився практично на передовій, на межі зіткнення. Саме Бахмут став приймаючою громадою, другою домівкою, для багатьох людей з Горлівки, Донецька, Микитівки та інших міст Донбасу, які були вимушені виїхати з окупованих територій.

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну Бахмут спочатку знов став приймати людей з Попасної, Сєвєродонецька, Рубіжного. А потім місто само опинилося в епіцентрі бойових дій.

З травня 2022р. місто активно  стало обстрілюватись  ворожою артилерією та авіацією. Значних руйнувань зазнали Східний мікрорайон та центр міста. З середини травня припинилася подача газу.

Фронт наближався. З тієї пори Бахмут став найгарячішою точкою фронту, а битва за Бахмут -  однією з найзатяжніших з початку російського вторгнення.

В серпні 2022р. в місті припинилася подача світла та води. Для мешканців, що лишилися, відкрилися кілька Пунктів незламності, куди привозилась гуманітарна допомога, де можна було підзарядити телефони або скористуватись інтернетом.

Постійні атаки, штурми та спроби оточити місто окупантами почались в грудні 2022р.

Одним із найважчих періодів стала зима та початок весни 2023. У березні 2023р. місто практично окупували. Важкі погодні умови та збільшення кількості вагнерівців й мобілізованих росіян не сприяли просуванню ЗСУ. Ціною свого життя захисники боронили місто Бахмут до останньої можливості, точились важкі бої.

В січні 2023р. Донецька обласна ВЦА повідомляла, що місто на 60% зруйновано. Але в місті ще працювали магазини, хоча 90% населення міста вже евакуювалися.

Взимку та навесні 2023-го місто стало епіцентром найзапекліших боїв і остаточно отримало позивний "Фортеця".

Взимку 2023р. росіяни захоплюють Соледар, щоб відрізати військове постачання для ЗСУ в Бахмуті.

В лютому 2023р. у Бахмуті триває евакуація цивільного населення. Відомо, що там попри обстріли залишаються близько п’яти тисяч бахмутян, серед них є родини з дітьми, які ще можуть евакуюватися, однак їх батьки відмовлються виїжджати.

В середині січня росіяни досягли успіхів на південний захід від Бахмута в районі Андріївки. Наприкінці січня з’являються перші заяви росіян про захоплення Кліщіївки.

Командування ЗСУ допускає, в разі виникнення ризику оточення міста,  контрольоване виведення сил з Бахмута, щоб зберегти життя українських солдатів.

В лютому 2023р. окупанти продовжили наземні атаки поблизу Бахмута і 28 лютого досягли тактичних успіхів на півночі міста.

В березні 2023р. ситуація в Бахмуті  залишається напруженою. Бахмутяни, які не наважувалися раніше евакуюватися, тепер шукають можливості поїхати з міста, однак виїзд у теперішніх умовах відбувається важко. Є поранені і навіть загиблі серед мирного населення.

Російські війська продовжили штурмувати Бахмут та його околиці, але їм не вдалося завершити розворот, оточити або взяти місто в кільце. Росіяни намагаються створити “штучне оточення району Бахмута” та захопити Часів Яр, щоб повністю оточити місто.

ЗСУ й надалі утримують та захищають Бахмут. Таке рішення підтримали усі високопосадовці на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача, яке провели 14 березня ц.р.

В кінці березня Сили оборони провели успішну контратаку на північ від Бахмута. Українські захисники відбили частину позицій вздовж траси Е40.

Окупанти повідомляють, що захопили місто на 70%. Експерти припускають, що на 50%.

В квітні 2023р. ситуація у Бахмуті залишається дуже напруженою. Ворог робить спроби задіяти не лише “вагнерівців”, а й професійні підрозділи десантників.

Станом на 11 квітня аналітики Інституту вивчення війни візуально підтвердили, що російські сили окупували щонайменше 76,5% міста. Українські військові все ще у Бахмуті, продовжують утримувати оборону та знищувати так звані “елітні” війська росіян.

У травні дуже важка ситуація із «дорогою життя», якою постачають ліки та необхідні речі у місто — ця ділянка прострілюється. Не краща ситуація із дорогою на Часів Яр через Хромове — тут також окупанти мають можливість для обстрілів.

Влітку 2023р. на Бахмутському напрямку тривають важкі бої з різним результатом. Окупанти мають перевагу в кількості людей та озброєння. Наші Сили оборони мають успіхи у передмісті, а росіяни просуваються у самому Бахмуті. Важкі бої продовжуються. Окупанти не можуть оточити українські війська в Бахмуті через втрату стабільних флангів на північ і південь від міста. Станом на кінець травня ЗСУ продовжують контролювати частину району “Літак”.

В червні 2023р. окупанти значно посилили обстріли цієї ділянки фронту, але ЗСУ утримують позиції на південно-західних околицях міста.

Станом на 16 червня 2023 року в Бахмуті пошкоджено 88,3% багатоквартирних  будинків та майже 35%  приватних. В середині червня важкі бої за Бахмут тривають.

В кінці червня наші війська почали повідомляти про повернення під контроль ЗСУ села Кліщіївка.

Легендарна 93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» (93-тя ОМБр) продовжує утримувати позиції поблизу Бахмута.

Протягом перших днів липня Бахмут знову став місцем одних із найзапекліших боїв на фронті. Це відбулося після затишшя, яке спостерігалося поблизу міста в червні 2023 року.

В серпні 20223р. сили оборони продовжують наступальні операції на Бахмутському напрямку. ЗСУ змусили росіян відійти з позицій поблизу Курдюмівки, Андріївки та Кліщіївки. Станом на початок серпня українські воїни повністю контролюють щонайменше половину Кліщіївки.

Окупанти завдають ракетних, артилерійських ударів і не полишають спроб прорвати нашу оборону.

В вересні ЗСУ продовжили наступальні операції на Бахмутському напрямку.

Окупаційні війська перемістили свою логістику. Наразі загарбники інтенсивніше використовують  автошляхи Попасна-Бахмут і Соледар-Бахмут.

Наступ росіян знову активізується, наші війська відбивають від 30 до 95 атак.

В жовтні 2023р. окупаційні війська рф намагаються максимально стабілізувати ситуацію, аби покращити свої позиції в районі Бахмута. Водночас ЗСУ просуваються до траси Бахмут-Горлівка, де окупанти намагаються створити новий рубіж оборони.

В листопаді 2023р. Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний зазначає, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут. На його думку, жодна зі сторін не може просуватися, а на глибокий та красивий прорив українських військ не варто сподіватися.

В грудні 2023р. на Бахмутському напрямку війська рф під час штурмів дещо змінили тактику та намагаються вибити українських захисників із позиції піхотними підрозділами, намагаються захопити Хромове, масовано тиснуть на Кліщіївку та Андріївку. В таких умовах ЗСУ продовжують тримати оборону.

Продовжуються пекельні бої за залишки Хромового. Це село як населений пункт перестав існувати ще минулої зими. Але він зберігає оперативно-тактичну важливість. Не менш важко біля Кліщіївки та Андріївки. «Хлопці стоять стійко, але ворог попер дуже масовано», - повідомив військовий журналіст Богдан Мірошников.

Грудень 2023р. За повідомленнями Генерального штабу  ЗСУ сили оборони продовжують наступальні операції південніше Бахмута. Водночас окупаційні російські війська намагаються просунутись поблизу Богданівки та повернути втрачені позиції біля Кліщіївки й Андріївки.

Ситуація під Бахмутом  на сьогодні, 5 грудня 2023р.

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 11 атак окупантів біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Армія рф завдала авіаційного удару в районі Часів Яру. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 15 населених пунктів, серед них: Оріхово-Василівка, Маркове, Часів Яр, Іванівське та Нью-Йорк.

Бахмут вже понад рік тримає оборону.  Кількість убитих з обох боків та масштаби руйнувань продовжують зростати, але українські військові захищають місто від російських окупантів.

Битва за Бахмут триває … Віримо в ЗСУ та Перемогу!

Зі святом! З Днем Збройних сил України! Перемоги, Миру та здоров’я!

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 63 | Додав: AdministratoR | Теги: #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмутська_ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]