07:48
Екологічний лекторій: Чорне море

Сьогодні на нашому лекторії ми поговоримо про Чорне море, тому що 31 жовтня відзначається Міжнародний день Чорного моря.

Ласкаве і тепле, суворе й негостинне, непостійне та привабливе  – будь-яка з цих характеристик Чорного моря і навіть всі разом не в змозі описати його сутність, вплив на людину, його чарівність, неповторність, своєрідність. 

Але нагодою для становлення Міжнародного дня Чорного моря стало не його краса та користь для людей, а загроза  руйнування унікальних природних комплексів водної території, засміченість, катастрофічне зменшення популяцій тварин, що мешкають в його басейні.  Саме 31 жовтня 1996 року урядові організації Болгарії, Румунії, Росії, Туреччини, Грузії та України підписали «Стратегічний план дій із відновлення та захисту Чорного моря», щоб привернути увагу людства до проблем цієї унікальної екосистеми, створених, переважно, самими ж людьми.

Чорне море омиває багато країн — Україну, Румунію, Болгарію, Росію, Туреччину і Грузію. Території, розташовані навколо моря, зазвичай називають терміном «Причорномор'я».

По поверхні Чорного моря проходить водяний кордон між Європою та Азією.

Чорне море з'єднується протоками з іншими морями — Азовським, Мармуровим, Егейським та Середземним. А це внутрішні моря басейну Атлантичного океану. Тому екологія Чорного моря впливає на весь довколишній регіон та навіть більше – на  Атлантичний океан, через нього – на весь світ.

Чорне море   має важливе транспортне, стратегічне та військове значення.

За всю свою історію Чорне море кілька разів ставало то морем, то озером. Спочатку воно було частиною стародавнього океану Тетіс, який розпався внаслідок виникнення гірських хребтів близько 8000 років тому. Водойма була ізольована від океану і поступова стала прісноводною.

Але в результаті землетрусу, що розколов сушу, утворилася протока Босфор. Саме вона об'єднала колишнє озеро із Середземним морем.

Протока нагадувала гігантський водоспад, звідки нескінченним потоком лилася солона вода океану. Вона й перетворила прісну водойму на море. Це сталося приблизно за часів Старозавітного Всесвітнього потопу.

Так утворилося Чорне море.

Площа Чорного моря - 422 000 км2 (за іншими даними - 436 400 км2). Обриси Чорного моря нагадують овал із найбільшою віссю близько 1150 км. Найбільша довжина моря з півночі на південь – 580 км; найбільша глибина - 2210 м , середня - 1240 м. Об'єм води в морі становить 555 тис. км3.  Характерною особливістю Чорного моря є повна відсутність життя на глибинах понад 150-200 м через насиченість глибинних шарів води сірководнем (там мешкають лише деякі види анаеробних бактерій).

У Чорне море впадає 90% річкового басейну України, а також друга найбільша річка в Європі – Дністер та третя – Дніпро.

У схемі течій Чорного моря виділяються два величезні замкнуті круговороти з довжиною хвилі 350—400 км, які мають назву  «Окуляри Книповича» - на честь океанолога Миколи Книповича, який першим описав цю схему.

Окуляри Книповича

Походження назви моря

Найдавнішою, відомою на даний час назвою, є давньогрузинська назва - Сперське море, від назви одного з давніх приморських народів Колхіди, саспірів (сасперів), та області їх розселення - Іспіра (Спері).

Стародавні греки називали його Понтом Аксинським (грец. Πόντος Aύξενος — негостинне море), а згодом, після успішної колонізації його узбережжя, — Понтом Евксинським (грец. Πόντος Εύξενος — гостинне море). Ним проходили важливі торгові шляхи, що зв'язували античні держави та племена Північного Причорномор'я з Південним Причорномор'ям і Середземномор'ям. Деякі античні письменники (Феокріт, Сенека, Лукіан) називали це море Скіфським. Однак самі скіфи називали Чорне море “Тенг”.

У Страбона  є згадки про те, що в античності Чорне море називали і просто "морем" (πόντος). Анонімний перський автор X століття в книзі «Про межі землі», складеною в 982—983 роках, називає його "Грузинське море".

Море ще мало назву Сурозьке  - за назвою міста Сугдеї (сучасний Судак).

У X—XIV століттях, у давньоруських, арабських та західних джерелах воно згадується як «Російське море».

У «Повісті временних літ» йдеться «А Дънепрь вътечеть в Понтьское море трьми жерелы, еже море словеть Руськое…». У Київському літописі — Понтійським (або Понетським) морем. Пізніше також використовувалась назва Козацьке море.

Італійські мореплавці з Венеціанської та Генуезької республік XIII—XIV ст.  називали Чорне море «Великим морем».

А ще у різних народів море мало назви Верхнє, Єгипетське, Болгарське, Велике, Синє, Південне, Східне, Північне, Фригійське, Дунайське і сотні інших.

З часом прищепилася сучасна назва «Чорне море» (тур. Karadeniz; крим. Qara deñiz Кара Деніз).

Сучасні сходознавці виводять назву від колірного позначення сторін світу у тюркських народів, де чорний позначав північ, а білий — захід. Звідси Ак Деніз (тур. Akdeniz) — Середземне море тюркськими мовами.

А, можливо, море так було названо через чорний колір води на значній глибині, можливо завдяки його бурхливості, можливо й через те, що розчинений у морській воді сірководень призводив до того, що днища суден, якорі та інші металеві предмети, занурені у воду, набували чорного кольору через окиснення.

Поверхня вод Чорного моря переважно спокійна. Хвилі виникають за вітряної погоди, особливо взимку. Під час буревіїв вони можуть зростати до висоти 15 м і більше та загрожувати малим суднам. Припливи та відпливи майже непомітні.

Рослинний світ моря представлений 270 видами водоростей та не менше шестисот видів фітопланктону.

У Чорному морі мешкає близько 2500 видів тварин, що значно менше, ніж у Середземному (майже 9 000 видів). Це пов’язано з низькою солоністю води та високий рівень сірководню на глибинах більше 150 м.  Море придатне для життя мілководних та прибережних видів тварин.

В Чорному морі мешкають 4 види ссавців – 3 види дельфінів та дуже рідкісний вид тюленів – тюлень-чернець (Monachus monachus).

Тюлень – чернець

Також в морі живуть близько 160 видів риб, понад 200 видів молюсків, ракові та інші найпростіші тварини.

Цікаві факти

90% Чорного моря становить “мертва” вода. У Чорному морі концентрація сірководню перевищує всі допустимі норми. Такого немає в жодній водоймі світу! Ба більше, тут присутній унікальний феномен вкладеності, що не має аналогів на Землі. Тобто Чорне море утримує в собі, так зване море сірководню, точніше — 3 млрд. тонн сірководневої кислоти!

Місто Несебр, розташоване в Болгарії, вважається найдавнішим містом на березі Чорного моря. Йому понад 4000 років. Несебр є найвідомішою пам'яткою ЮНЕСКО на території сучасної Болгарії.

Несебр

Найбільшим містом за кількістю населення місто на березі Чорного моря є наша Одеса! У ній проживає понад 1 млн. жителів.

Виявляється, в Чорному морі є унікальна підводна річка. Цю течію відкрили у 2010 році, вона стала першою у своєму роді на всій планеті. Її ширина – 1 км, довжина – 60 км, глибина – 35 м.

Сучасний стан Чорного моря

Практично, як і  вся планета, останнім часом  Чорне море опинилось у вкрай важкій ситуації, яка ще погіршилась і дійшла до критичної протягом 2022-2023рр. через російську агресію, збільшення кількості військових кораблів, вибухів, обстрілів, затоплення суден та вилив нафтопродуктів.

Забруднення

«На південному сході Європи море перетворилося на сміттєвий бак для навколишніх країн»  - такий висновок зробили екологи компанії Emblas Project, яка займається екологічними моніторингами: «Є тривожний доказ того, що Чорне море дуже забруднене — кількість плаваючих предметів на квадратний кілометр майже вдвічі більша, ніж у Середземному. І це найгірша ситуація серед усіх європейських морів».

В Україні ріка Дніпро стала однією з головних артерій для транспортування сміття до Чорного моря через усю країну. Добрива та відходи, що скидаються у річку, викликають цвітіння водоростей, кисневе голодування води та загибель більшості водних організмів. Ще дві річки сприяють забрудненню - це Дунай і Дністер, вони беруть свій початок у Східній Європі та впадають у північно-західну частину моря.

Про проблеми Чорного моря більше в матеріалі «Від чого вмирає Чорне море» - https://texty.org.ua/fragments/40815/Vid_chogo_pomyraje_Chorne_more_ravlykyzajdy_olimpiada-40815/

Фільм про становище моря можна переглянути за посиланням - https://www.bbc.com/news/av/science-environment-50578326

Шкідливі речовини, що потрапляють у Чорне море,  становлять небезпеку також для Середземного моря та його регіону. Наразі вчені не можуть точно проаналізувати стан Чорного моря, адже під час війни воно “закрито” для них. Проте експерти вважають, що після війни проблема екології буде такою ж важливою, як, наприклад, економіки. Їй потрібно буде приділяти багато уваги та коштів на  відновлення екосистеми Чорного моря.

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну вбиває не тільки людей, не тільки руйнує інфраструктуру, але й наносить непоправної шкоди природному середовищу. Причому не тільки України.

Війна в Чорному морі

Про це читайте в матеріалах:

Чорне море викинуло на берег тисячі мертвих дельфінів. https://ecopolitic.com.ua/ua/news/chorne-more-vikinulo-na-bereg-tisyachi-mertvih-delfiniv-video/

Чорне море винесло 150 мертвих українських дельфінів на береги двох країн. - https://ecopolitic.com.ua/ua/news/chorne-more-vineslo-150-mertvih-ukrainskih-delfiniv-na-beregi-dvoh-krain/

В акваторії Одеси загинули сотні тон мідій, що очищують воду. - https://ecopolitic.com.ua/ua/news/v-akvatorii-odesi-zaginuli-sotni-tonn-midij-shho-ochishhujut-vodu/

Щоб дізнатись більше про Чорне море, радимо переглянути фільми

Глибинні таємниці Чорного моря - https://www.youtube.com/watch?v=6Q1i7H7-IK4

Дельфіни Чорного моря. Документальный фильм 2019 https://www.youtube.com/watch?v=MT8vFrokRw8

Чорне море в мистецтві та літературі

Про Чорне море написано багато художніх творів, а саме:

Коцюбинський М. Акварель - https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=2540

Катаєв В. Хвилі Чорного моря.

Бандуренко Є. Тільки сині (смішний вірш для дітей) - http://abetka.ukrlife.org/virshi_dytynstva37.html

Кротюк О. Чорне море й синій кит (весела дитяча казка) https://www.yakaboo.ua/ua/chorne-more-j-sinij-kit.html

Ткачук О. Художні варіації образу чорного моря в ліриці Дмитра Шупти. - http://dspace.onu.edu.ua:8080/bitstream/123456789/24884/1/579-586.pdf

Чорне море надихало митців на створення шедеврів в живопису.

Найбільше картин Чорного моря,  мабуть, написав Костянтин Айвазовський – біографія за посиланням  https://inlnk.ru/Kej0O6

Фотографії картин Айвазовського дивитись  - https://www.wikiart.org/ru/ivan-ayvazovskiy  та http://ayvazovskiy.su/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8B/

Архип  Куінджі (Біографія https://inlnk.ru/yOP5X3), галерея -  https://www.wikiart.org/ru/arkhip-kuindzhi

Дуже цікавий матеріал  «Відомі українські художники мариністи. картини моря»  - https://kyiv.gallery/statii/vidomi-ukrainski-khudozhnyky-marynisty-kartyny-moria

7 сучасних українських мариністів, роботи яких вас вразять - https://omore.city/articles/104327/7-suchasnih-ukrainskih-marinistiv-roboti-yakih-vas-vrazyat

Шишко С. Вид на Аю-Даг

На все добре, до наступних зустрічей!

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 121 | Додав: AdministratoR | Теги: #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмутська_ТГ, #Бахмут_Жива_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]