08:07
Еколекторій «Природа та ми» - розкриваємо таємниці.

Кожен з нас знає таку геометричну фігуру, як трикутник. Згадаємо, які вони бувають – різносторонні, рівнобедрені, рівносторонні, або правильні, гострокутні, прямокутні,  тупокутні.

А чи чули ви про кораловий трикутник? Виявляється, є і такий. Тож темою нашої сьогоднішньої лекції буде саме Кораловий трикутник. Тому що 9 червня є оголошене Днем Коралового трикутника - Coral Triangle Day. Цей день є продовженням Всесвітнього дня океанів. А майже напередодні, 1 червня, відзначався Всесвітній день рифу. Як переплелися дати в календарі, так поєднанні між собою різні екосистеми, що дають можливість жити різним організмам, а внаслідок – і нам, людям.

Що таке Кораловий трикутник?

Кораловий трикутник складається з двох біогеографічних регіонів - це Далекосхідний Тихоокеанський та Індонезійсько-Філіппінський. Кораловий трикутник, що отримав прізвисько «Амазонка морів», займає площу приблизно 2 200 000 квадратних кілометрів океанської води. Регіон щорічно генерує понад 3 млрд. доларів доходів тільки у сфері туризму, не враховуючи продовольчу, транспортну та інші складові. Отже, це високооцінена природоохоронна територія в усьому світі.

Де він знаходиться?

Регіон Коралового трикутника охоплює виняткові економічні зони шести країн: Індонезію, Малайзію, Філіппіни, Папуа-Нова Гвінея, Соломонові Острови і Тимор-Лешті.

Це  унікальна екосистема

Кораловий трикутник – це складова унікальної екосистеми, простір для життя мільйонів риб та інших мешканців водних глибин.

1. Незважаючи на те, що він займає не більше 2% світового океану (7,5 мілн. кв. км), він є домом для 30% коралових рифів планети.

2. Тут зустрічається 76% всіх видів коралів (це 605 з 798!), що робить його домом для найбільшої різноманітності коралів у світі.

3. Тут мешкає близько 3000 видів риб.

4. В цьому регіоні мешкає понад 120 мільйонів людей, життя яких прямо або опосередковано залежить від моря.

Стан та загрози

Науковці і захисники довкілля б'ють на сполох. Тваринний світ у Кораловому трикутнику перебуває під загрозою винищення, як і різновиди коралів. Це відбувається через кліматичні зміни та недбале ставлення людини до навколишнього середовища.

Підвищення температури Землі призводить до нагрівання морської води і збільшення рівня її кислотності, внаслідок чого руйнуються корали.

Коли людство буде продовжувати діяти так, як і раніше, і не вживатиме жодних заходів, щоб запобігти глобальним змінам клімату, тоді від коралових рифів вже через 50 років залишаться тільки уламки, тобто вони фактично вимруть, попереджають вчені.

Одне кільце ланцюга призведе до змін всієї системи: зникнуть корали, то зникне риба. Зникне риба – не буде з чого жити місцевим рибалкам. Внаслідок цього варто чекати на мільйонів біженців, які покинуть цю територію.

«У найгіршому випадку вже до кінця цього століття буде знищено приблизно 90 відсотків продовольчих ресурсів цього регіону. Це дестабілізує життя людей, котрі мешкають на цих територіях, адже їм не вистачатиме їжі. Куди вони підуть? Зростатиме тиск на Австралію та Нову Зеландію, щоб вони приймали таких біженців-жертв кліматичних змін», - застерігають вчені.

Ще не пізно захистити кораловий трикутник. Викиди парникових газів необхідно різко зменшити, ще більше, ніж планується, аби запобігти нагріванню води в океані. Однак, навіть за найсприятливішого розвитку подій частину коралів, розташованих у цьому регіоні, все одне не вдасться врятувати, вважають експерти.

Більше інформації дивиться за лінками:

https://www.youtube.com/watch?v=6CDR3im6mu8 -  Унікальний і такий крихкий: цікаві факти про Кораловий трикутник

https://cikavo-znaty.com/754-ckav-fakti-pro-korali-html/ - Цікаві факти про корали

http://www.scubalev.org.ua/coral-reef Що чи може хто вони такі - корали?

https://www.oceanarium.lviv.ua/hto-vony-taki-koraly/ Хто вони такі – корали?

https://futurenow.com.ua/shho-take-koraly/ Що таке корали: розуміння цих дивовижних морських істот

http://www.naturalist.if.ua/?p=161 Оаза в пустелі океану

Категорія: Оголошення | Переглядів: 323 | Додав: AdministratoR | Теги: Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ, центральна міська бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]