09:14
Едгар Аллан По

19 січня 1809 року в Бостоні народився один із найпохмуріших і гнітючих письменників світової літератури. Його лякаючі оповідання наводили страх не лише на дітей, а й на дорослих. Життя поета та письменника було сповнена такої ж містики, як і його творчість.

Едгар По був першим американським професійним письменником. Він написав перший літературний детектив “Вбивство на вулиці Морг” і є основоположником детективного жанру. (До Едгара По терміну “детективи” не існувало.) Сучасники називали його твори страшними, а він вважав їх логічними.

Почалося з того, що в ранньому дитинстві він втратив спочатку батька (той пішов із сім’ї), потім матір, яка померла від туберкульозу. Едгару По було тоды лише два роки. Його усиновив заможний купець з Вірджинії Дж. Аллан (тому повне ім’я письменника – Едгар Аллан По).

Аллани не шкодували коштів на його виховання: його одягали «як принца», у нього був свій кінь, свої собаки.

Едгар вже в п’ять років читав, малював, писав, декламував, їздив верхи. У школі він добре вчився, придбав великий запас знань з літератури, особливо англійської та латинської, з загальної історії, з математики, з деяких галузей природознавства, таких як астрономія, фізика.

По з дитинства мріяв стати письменником, як його герой поет лорд Байрон. Однак його прийомний батько не схвалював цього захоплення і не збирався фінансувати навчання По в Університеті Вірджинії. Тому він мусив фінансувати витрати за допомогою азартних ігор.

Восени 1826 року сталась сварка між Едгаром і його прийомним батьком (Аллан По відмовився платити карткові борги прийомного сина), після чого майбутній письменник пішов з дому і став вести мандрівне життя. У березні 1834 помер прийомний батько Едгара, не залишивши йому ні цента в заповіті.

Коли Едгару було 27 років, він одружився на своїй двоюрідній сестрі Вірджинії Клем, якій через два місяці повинно було виповнитися 14 років. За сьогоднішніми мірками це може виглядати досить нестандартно, але в той час було в порядку речей, так як дівчаток в середньому видавали заміж років у п’ятнадцять.

Деякі біографи вважають, що протягом перших двох років шлюбу пара вела себе більше як брат і сестра, ніж чоловік і дружина. Але одне можна стверджувати точно: їх відносини були справжньою любов’ю. На жаль, Вірджинії було всього 24 роки, коли вона померла від туберкульозу після довгих років боротьби з ним. 

Непросте особисте життя, постійна бідність і похмурий, за спогадами сучасників, характер наклали свій відбиток на творчість Едгара Аллана По. Вона справді унікальна, але при цьому буквально пронизана чимось невловимо похмурим.

Великий американський письменник Едгар Аллан По вніс неймовірно величезний внесок у розвиток літератури. Завдяки йому на світ з’явилися цілі нові жанри, незважаючи на те, що здебільшого він творив у жанрі романтизму. Едгар По є не тільки родоначальником сучасної форми детектива, але і психологічної прози. Його творіння також вплинули на формування наукової фантастики.

Впізнаваний «фірмовий стиль» цього письменника забезпечив йому гучний успіх. Його книги читають у різних країнах, і багато творів отримали статус культових.

Свої перші твори він підписував псевдонімом «Бостонець».

Едгар По був одержимий котами. Він часто писав зі своїм сіамським котом на плечі.

Першою публікацією Едгара Аллана По був збірник віршів під назвою «Тамерлан та інші вірші». Книжка складалася з 40 сторінок. Всього було надруковано 50 примірників.

Вірш «Ворон» зробив його відомим, але не зробив багатим. За нього він отримав лише 9 доларів. Едгар По розповідав, що це був виклик самому собі — написати вірш з 100 рядків, який би легко можна було прочитати на одному диханні. Спочатку він збирався писати не про ворона, а про папугу, але потім зрозумів, що папуга не підходить. Опубліковано цей вірш було в 1845 році і за одну ніч зробив Едгара По по-справжньому відомим.

Багато хто вважає, що вірш «Ворон» — це головний твір Едгара По, але сам він так не вважав. Своїм справжнім шедевром він вважав вірш у прозі «Еврика», але сьогодні про нього мало хто знає. А в цьому вірші, написаному в 1848 році, містяться дивовижні передбачення. Про те, що Всесвіт виник в результаті єдиної події, яка дала початок всім частинкам, і про те, що вона могла постійно розширюватися. Треба розуміти, що ця ідея стала науковою теорією лише в 1927 році — через 80 років після того, як було створено це віршоване космологічне передбачення.

За 20 років творчої діяльності Едгар По написав дві повісті, дві поеми, одну п’єсу, близько 70 оповідань, 50 віршів і десяти есе. Більша частина творчості По — розповіді, причому, «страшні» і містичні розповіді. Роман він написав лише один — «Повість про пригоди Артура Гордона Піма».

Едгар По багато писав про трагедію, горе і розбите серце — і все це на власному досвіді.

Багато людей думають про Едгара Аллана По як про примхливого письменника-відлюдника. Проте він був досвідченим боксером, стрибуном у довжину, плавцем, займався веслуванням. Він встановив місцевий рекорд, пропливши 7 миль проти течії вгору по річці Джеймс у Річмонді, штат Вірджинія.

Останні роки життя, повні потрясінь і проблем з алкоголем, принесли за собою погіршення здоров’я, яке відбилося і на зовнішності По.

Таємниця оточує його передчасну кончину. За тиждень до того, як Едгар По був знайдений на вулицях Балтімора, він виїхав з Вірджинії, щоб відправитися в Нью-Йорк. Йому треба було владнати справи перед новим одруженням (після смерті дружини він вирішив одружитися на подрузі дитинства). Едгара Аллана По знайшли на вулиці в коматозному стані 3 жовтня 1849 року і відвезли в лікарню. Однак допомогти йому вже не вдалося, і через 4 дні він помер, не прийшовши до тями. І ніхто так і не дізнався, які події передували цій трагедії. Але коли його знайшли, він був просто на себе не схожий — брудний, оброслий, з неживим згаслим поглядом. Одяг на ньому був явно не його, а чийсь чужий — старе пальто, все в плямах, поношені черевики, старий солом’яний капелюх. Це було не схоже на нього, адже він завжди ретельно стежив за зовнішнім виглядом. До речі, і багажу при ньому не було. Точна причина смерті письменника досі невідома, і, ймовірно, ніколи не буде встановлена.

Письменник був похований своїми кузенами на наступний день після смерті, що для того часу було надто поспішно. Похорони відбувалися у холодний вітряний день і зайняли менше трьох хвилин. Священик навіть не прочитав проповідь. Один з родичів, присутніх на похороні, сказав: «Я не мав з ним нічого спільного за його життя і не хочу мати з ним нічого спільного після його смерті». На похороні літератора було лише сім чоловік, включаючи священика і могильників.

Едгар По був спочатку похований без надгробного каменю і на задвірках кладовища. На могилі не було нічого, крім кам’яної плити з цифрою 80. Через 24 роки після смерті, в 1873 році, один поет відвідав могилу письменника і був обурений її плачевним станом. Він написав про це в газету і почав збір коштів для перепоховання письменника. У 1875 році провели перепоховання, перенесши могилу ближче до фасаду церкви, і встановили надгробний камінь, на якому зображений ворон.

За життя Едгар Аллан По отримав мало визнання. А після смерті він став легендою і залишається нею донині.

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 75 | Додав: AdministratoR | Теги: Едгар По, Центральна міська бібліотека Бахмут | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]