08:55
“Довкілля і війна” до Міжнародного дня запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни

Коли кажуть про наслідки тієї чи іншої війни, переважно мають на увазі кількість загиблих людей, зруйнованих підприємств, установ, закладів та ін. Але ж війна впливає на наше довкілля. Як підрахувати кількість загиблих під час війни тварин, особливо дрібних (комах, птахів) чи знищених видів рослин?

Будь яка війна, якими б не були її причини, приносить невимовні жахи для цивільного населення, може протягом лічених хвилин знищити те, що створювалось віками цілими поколіннями. Але, крім людських страждань, війна веде до руйнування довкілля.

Генеральна Асамблея ООН враховувала, що шкода, заподіяна довкіллю під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

Наша країна вже майже 10 років потерпає від бойових дій, що почалися на Донбасі в 2014р., втрачає природні ресурси, природоохоронні об’єкти. Після 24.02.2022 ситуація погіршилася, і зараз є критичною.

Російська збройна агресія призвела до серйозних екологічних наслідків. Це забруднення територій вибухонебезпечними предметами, уламками від снарядів, зруйнованих будівель, пилом, який лишається після пострілів та вибухів. Це підтоплення площ і просідання ґрунту внаслідок вибухів та руйнування об’єктів, виведення з ладу значних масивів ріллі, знищення і псування об'єктів природно-заповідного фонду, лісові пожежі та ін.

Карта збитків

Це забруднення  водойм, підземних вод через руйнування гребель, мостів, очисних споруд, промислових та сільсько-господарських підприємств, особливо тих, що виробляють або де зберігаються хімічні речовини.

Це забруднення атмосферного повітря газами та пилом від вибухів, випаровування небезпечних речовин, які попадають в ґрунти та водойми, це додаткові викиди парникових газів, наслідки яких відчуватимуть далеко за межами національних кордонів нашої держави зараз і протягом ще багатьох років після війни.

Дим від вибухів, м. Бахмут, травень 2022р.

Пил в небі після вибуху

Це техногенні аварії, які загрожують екологічній безпеці тисяч людей не тільки в Україні, але й в усьому світі, в першу чергу країн – сусідів. Бо вода та повітря не мають кордонів, через воду та повітря небезпечні речовини розповсюджуються по всім територіям. Це стосується і радіаційної небезпеки.

Внаслідок військових дій зазнали пошкоджень та руйнувань об’єкти критичної інфраструктури. Через нестабільне електропостачання або руйнування очисні споруди працюють неефективно. Усе це призводить до потрапляння у водні об’єкти неочищених стічних вод, нафтопродуктів, важких металів та небезпечних хімічних речовин. Вже зараз у річках на деокупованих територіях фіксується перевищення концентрації ртуті, міді, цинку, марганцю.

Оцінити стан довкілля, де зараз ведуться активні бойові дії, поки взагалі неможливо. Уражені війною території та місцеве населення залишаються без належного доступу до води та санітарних умов, що може спричинити поширення інфекцій, вірусів та хвороб.

Війна - це знищення та руйнування природно-охоронних об’єктів – заповідників, заказників, лісів, озер, парків тощо.

Коли горіли ліси по р. Сіверський Донець у травні 2022р., дим від пожеж було видно у м. Бахмут,  за 45 км.

Дим від лісових пожеж на р. Сіверський Донець видно було в Бахмуті

Гаряче сонце в м. Бахмут, травень 2022р.

Детальніше про ситуацію з заповідниками на Донбасі читайте в статті «Підірваний ландшафт: як природні заповідники на Донбасі страждають від війни»  https://kp.ua/ua/life/a673215-visadzhenij-landshaft-jak-prirodni-zapovidniki-na-donbasi-strazhdajut-vid-vijni

Як відзначив Міністр довкілля Руслан Стрілець в серпні ц.р.,  сума збитків, завданих росіянами довкіллю, сягає вже 2 трлн гривень. Таких збитків не було в жодній війні та збройному конфлікті в світі. І це далеко не остаточні цифри, сума збитків зростає щодня, повна картина буде зрозуміла лише після деокупації всієї території України.

Наприклад, сума орієнтовних збитків довкіллю тільки через підрив росіянами Каховської ГЕС вже перевищила 55 млрд гривень.

Зрозуміло, що під час війни увага більше зосереджується на нагальних питаннях – фінансування армії, влаштування біженців та надання допомоги пораненим. Але водночас потрібно приділяти увагу й іншим наслідкам війни та вивчати їх комплексно, оскільки проблеми стану довкілля можуть легко перетворитися на загрози соціального характеру.

Тому Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України запустило застосунок ЕкоЗагроза.

  

ЕкоЗагроза – це офіційний вебресурс і мобільний додаток Міндовкілля, завдяки якому кожен зможе дізнатись достовірну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та інші довкіллєві дані. Наприклад, якщо телеграм-канали лякають радіаційним забрудненням – перевірити, чи радіація зараз в нормі. Горять ліси неподалік – подивитися актуальні дані про якість повітря.

У застосунку на інтерактивній мапі України можна подивитися дані моніторингових систем щодо якості повітря та рівня радіаційного забруднення по всій Україні. Також дізнатись про актуальні факти екологічних загроз, спричинених російськими окупантами.

Українці також можуть повідомляти про всі факти екологічних злочинів проти довкілля, свідками яких вони стали. Наприклад, про горіння військової техніки; пожежі в лісі; розлив нафтопродуктів чи отруйних речовин у ґрунт або водойму; викид отруйних речовин (хлор, аміак, сірководень, синильна кислота, азотна кислота) у повітря тощо.

Для зручності кожного, у  застосунку доступна функція виклику екстрених служб.

“Долучайтесь до лав “екологічного батальйону”. Давайте разом виявляти та фіксувати всі злочини проти довкілля,  які чинить окупант на нашій землі. Ці дані необхідні для швидкого усунення наслідків, а також будуть використані для стягнення з рф всіх завданих Україні збитків. І поки наші військові боронять кордони і бережуть наші життя, ми маємо берегти все те, заради чого вони захищають нашу країну”, – зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Посилання на вебресурс ЕкоЗагроза https://ecozagroza.gov.ua

GooglePlay – завантажити додаток: https://bit.ly/ecozagroza_googleplay

AppStore – завантажити додаток: https://apple.co/3P7pyJ8  

Поставити запитання: info@mepr.gov.ua

До речі, покращуйте свій емоційний стан за допомогою лісотерапії. Психологи радять прогулюватися місцевістю, де багато зелені, так наш мозок переключається і відпочиває від накопиченого стресу. До того ж доведений факт – зелений колір заспокоює. Тому за можливістю проведіть цей день або будь-який інший чи кілька годин десь у парку, лісі, помилуйтеся картинами осені, навіть під час дощу. Звичайно ж, вибирайте лише небезпечні місця і не під час повітряної природи.

Більше корисних порад, технік та рекомендацій ви знайдете на сторінках Всеукраїнської програми ментального здоров’я #Тияк, яка впроваджується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської за посиланням https://www.howareu.com/

  

Детальніше про програму читай тут - https://bd-rda.od.gov.ua/komunikaczijna-kampaniya-ty-yak-vseukrayinskoyi-programy-mentalnogo-zdorovya-pamyatka-shhodo-komunikaczij/

Дізнатися більше інформації про ментальне здоров’я можна також на сторінках у соціальних мережах:

Facebook – https://www.facebook.com/howareu.program 

Instagram – https://www.instagram.com/howareu_program

YouTube – https://www.youtube.com/@howareu_program 

Twitter – https://twitter.com/howareuprogram 

Telegram – https://t.me/howareu_program  

TikTok – https://www.tiktok.com/@howareu_program 

Viber  – https://invite.viber.com/?g2=AQAyHzQp6XJwmVCkkkXeWJVdLF8eAQa8Pzq3NYgcLWJGls3sN3tGibu5P%2BEH0rsb

Віримо у перемогу, піклуємося про довкілля, не забуваємо про своє здоров’я та своїх близьких!

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 91 | Додав: AdministratoR | Теги: день запобігання експлуатації навко, Центральна міська бібліотека м. Бах, довкілля і війна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]