07:17
День захисників і захисниць

У 2023 році Україна вперше відзначатиме День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці. Оскільки з 1 вересня Православна церква України та Українська греко-католицька церкви перейшли на новоюліанський стиль календаря, свято Покрови Пресвятої Богородиці переноситься на 1 жовтня. Саме тому і святкування Дня захисників і захисниць також переноситься на 1 жовтня.

Козацькі традиції сьогодні бережуть і розвивають сучасні захисники і захисниці, боронячи нашу країну від загарбницьких планів агресора. Своїм героїзмом, відвагою та самовідданістю, а головне – своїм життя, нинішні захисники і захисниці відстоюють право українців на власне життя, на побудову своєї сильної та вільної держави.

Трохи історії

Ідея заступництва Божої Матері – захисниці від ворогів – має глибоке коріння із часів Русі і запровадження християнства у 988 році.

Традицію особливого шанування Пресвятої Богородиці започаткував у 1039 році великий князь Київський Ярослав Мудрий. Саме він «віддав народ Київської Русі під опіку Матері Божої». Він також збудував у Києві церкву на Золотих Воротах як вияв вдячності Богові і Пресвятій Богородиці.

З того часу українці завжди належно прославляли Богородицю, молилися до неї у часи небезпеки та у разі нападу ворогів.

На іконах Покрови Пресвятої Богородиці часто зображали, як вона бере під свій покров увесь український народ, його військо та церкву.

Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від руських князів до козацтва.

Хоча на Січі не віталася присутність жінок, козаки особливо шанували Пресвяту Богородицю та вважали її своєю заступницею. Французький дипломат Жан-Бенуа Шерер у своїй історичній праці, яка була видана 1788 року в Парижі, писав, що свято Покрови Пресвятої Богородиці було для козаків великим святом. Їхню церкву було присвячено Діві Марії. Загалом за весь період існування Січі було збудовано 13 церков Покрови Пресвятої Богородиці.

Саме в цей день козаки приймали найважливіші рішення. На свято Покрови вони проводили ради, обирали собі кошових, старшин та гетьмана.

У походи козаки брали із собою знамена із зображенням Богородиці та її ікони. Таке шанування образу Покрови породило у XVII-XVIII ст. новий тип ікон – «Козацька Покрова». На таких іконах була зображена Богородиця, а під її омофором - українські ієрархи, гетьмани і козаки.

Вшанування козаками Покрови позначилось і на топоніміці території їхнього проживання – сьогодні багато населених пунктів в Україні носять назви Покровськ, Покровка, Покровське, Новопокровка.

У добу Української революції 1917–1921 років відроджувалися традиції військово-козацької спільноти. Вони стали основою для розбудови збройних сил УНР, Української Держави та ЗУНР.

У Другій світовій війні українці боролись із нацизмом в лавах Червоної, Української повстанської та в арміях країн антигітлеровської коаліції. Уродженці різних куточків України й українці світу, котрі були в регулярних арміях або ставали партизанами, пліч-о-пліч із іншими народами боролися проти нацизму.

Зараз українські військові ведуть жорстоку боротьбу з новим ворогом – рашизмом, як їх діди та прадіди, захищають незалежність та територіальну цілісність нашої країни. 

4 жовтня 2018 року Верховна Рада затвердила вітання “Слава Україні! – Героям слава!” як офіційне в Збройних силах та у Національній поліції.

Війна формує та гартує українську націю. Своїм героїзмом ми викликаємо повагу і змінюємо світ. Боремося за свободу та незалежність, національну гідність.

Ми дякуємо нашим захисникам та захисницям за саму можливість жити, за їх мужність та стійкість.

Вітаємо всіх українців зі святом.  Миру та Перемоги! Вічна пам’ять загиблим! Шана та повага живим! Слава Героям України!

 

 

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 62 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, Центральна міська бібліотека м. Бах, Управління культури Бахмутської міс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]