08:25
День ракетних військ та артилерії та День інженерних військ України

3 листопада відзначається дві дати, пов’язані зі Збройними Силами України. Це День ракетних військ та артилерії  та День інженерних військ України.

Артилерія як вид озброєння з’явилася в результаті експериментів багатьох інженерів Середньовіччя з різних країн. Задокументовані згадки про бойове використання примітивних гармат з’являються ще в XIII столітті. Арабські військові трактати повідомляли, що 3 вересня 1260 році в битві при Айн-Джалуті на території сучасного Ізраїлю єгипетські мамелюки використали проти монголів невеликі гармати на палицях — модфи. Мамелюки перемогли, та модфи, найімовірніше, допомогли суто психологічно: вони були неточні й серйозно зашкодити кінноті не могли, а от шуму здіймали багато. Так чи ні, але військо Мамелюцького султанату перемогло. Ця битва - одна з найбільших поразок монголів під час завоювання Близького Сходу у XIII столітті.

Історія української артилерії бере свій початок від гетьманування Івана Мазепи. Гетьман Мазепа був фахівцем у артилерії, під час його правління значно збільшився гарматний арсенал України, ставши одним із найбільших у Європі.

З часом артилерійська зброя удосконалювалась, ставала більш потужною та вбивчою, руйнівною. У роки Другої світової війни саме артилерія зіграла вирішальну роль у перемозі над фашизмом. Масове її застосування дало можливість у боях та військових операціях здобути вогневу перевагу над ворогом, забезпечити поразку його головних угруповань та досягти кінцевої мети операції.

3 листопада як день святкування артилерійських та ракетних військ обрано не випадково. 80 років тому, 3 листопада 1943р., почалася операція зі звільнення Києва.

Визначною особливістю наступальної операції стало застосування артилерії на ділянці прориву 51-го стрілецького корпусу 38-ї армії. Для виконання цього завдання було вперше застосований новий спосіб артилерійської підтримки одночасний артилерійський вогонь по декількох рубежах з їх поступовим переміщенням в глибину (подібний сучасному способу ведення вогню «рухома вогнева зона»). За архівними даними, під час його організації використовувались правила побудови рухомого загороджувального вогню, але у зворотному напрямку.

Вогонь 3 листопада 1943 року вівся протягом 40 хвилин по 9 рубежам  на загальну глибину до 2 км, причому одночасно — по чотирьом рубежам з дев'яти. Таким чином, перед атакуючою піхотою та танками була створена зона суцільного вогню глибиною до 800 м та шириною декілька кілометрів, яка переміщувалась перед наступаючими. Це дозволило виключити будь-який опір противника та забезпечило успіх всієї наступальної операції.

В подальшому такий спосіб ведення вогню в боях більше не застосовувався, а щільність артилерії (біля 530 гармат, мінометів та РСЗВ на 1 км фронту) на ділянці прориву виявилася найбільшою за всі роки війни.

За успішне проведення Київської наступальної операції наказом Верховного Головнокомандувача № 37 від 6 листопада 1943 року 24 артилерійських з'єднання та частини отримали почесне найменування «Київські».

Формування перших ракетних частин у складі Сухопутних військ розпочалося незабаром після Другої світової війни. Бойові завдання ракетні війська сухопутних військ виконують завдаванням масованих, групових і поодиноких ударів.

Славні традиції батьків та дідів продовжує нове покоління захисників Вітчизни.

З початком повномасштабного вторгнення РФ сотні тисяч українців на собі відчули руйнівну силу ворожої  артилерії та ракет. Але наші артилеристи та ракетники дають гідну відсіч загарбникам, не шкодуючи сил та навіть свого життя. Сьогодні можна привести безліч прикладів героїчних вчинків артилеристів та ракетників.

Саме українські артилеристи, наші "боги війни", вражають значну частину живої сили ворога, важкої техніки та артилерії, протитанкових засобів, ворожої авіації, об'єктів ППО та інших важливих об'єктів.

У ракетних та артилерійських військах служать найсміливіші, витриваліші  чоловіки. Але могутні ракетні та артилерійські війська, як і майже всі інші, потребують  підтримки інженерних військ. Інженерні війська України — рід спеціальних військ у Збройних силах України, що призначений для інженерного забезпечення бойових дій.

Без роботи інженерів вже давно стало просто неможливо проведення військових операцій.

Саме цей рід військ одними з перших дізнається, навчається, а то й створює все нове й новаторське в армії, освоюючи найновіші засоби ведення бойових і супутніх їм дій.

Адже саме з непомітного подвигу воїнів-інженерів починається будь-яка наступальна операція, а про оборону без залучення представників цих військ взагалі не варто й говорити.

Ці люди першими вступають у сутичку: прокладають безпечні проходи в мінних полях для просування піхоти й техніки, знешкоджують вибухові пристрої, розчищають дороги від загороджень і завалів, наводять необхідні переправи через водні перешкоди. Усе це воїни цих військ нерідко повинні робити заздалегідь і скритно, буквально «під носом» у супротивника, готуючи й охороняючи замасковані безпечні шляхи для майбутнього просування армії. Ризикуючи своїм життям, ці воїни забезпечують супровід сухопутних військ.

«Ангели миру», «підкорювачі води, землі й вогню», «універсальні бійці», «приборкувачі мовчазної смерті», – саме так називають тих, хто пов’язав своє життя з інженерними військами.

Тож сердечно вітаємо військовослужбовців, ветеранів та їх родини зі святом, бажаємо всім найскорішої перемоги та встановлення миру, міцного здоров’я, наснаги та нових звершень для захисту нашої Батьківщини.

Більше інформації з історії артилерійської зброї та фотографії артилерійського знаряддя можна знайти на сайті Музею історії зброї за посиланням https://www.museum.diana-92.com/2013-11-14-00-43-08/kratkaya-spravka/spravka-artilleria.html

Також радимо познайомитись з Музеєм Ракетних військ стратегічного призначення на Кировоградчині.  Музей є унікальним в Європі. Він побудований на місці бойових дій положення 46-ї дивізії ракетного полку. Сподіваємось, що це буде особливо цікаво нашій молоді, нашим майбутнім захисникам Вітчизни https://discover.kr.ua/locations/muzey-raketnih-viysk-strategichnogo-priznachennya

Тим, хто хоче більше дізнатися про історію та значення артилерії, радимо переглянути новий випуск на Ютуб-каналі WAS «Як артилерія змінила війну. Історія гармат. Від бомбард до хаймарсів» . Ви дізнаєтеся, що спільного між мінометом та мортирою, і які розміри мали найбільші гармати Першої та Другої світових війн - https://www.youtube.com/watch?v=L4DaJvuWf_I 

День інженерних військ у ВМС України - https://www.youtube.com/watch?v=ReUtn37MvPQ

Історія становлення українського війська. Лекція Євгена Пінака  https://www.youtube.com/watch?v=zZLqK5Wiph8&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fuinp.gov.ua%2F&source_ve_path=OTY3MTQ&feature=emb_imp_woyt

Зі святом! Миру та Перемоги

Категорія: Оголошення | Переглядів: 53 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]