09:18
День програміста

У всьому світі День інформатики 2023 відзначають 4 грудня, а отже українські фахівці також цього дня отримують привітання.

Свято було започатковано ще в 1948 році. Саме в цей день було зареєстровано патент № 10475 на «Цифрову електронну обчислювальну машину». Це перший офіційний документ, що підтверджує розвиток обчислювальної техніки в країні.

На відміну від існуючих на той момент машин, інженери-конструктори Брук та Рамєєв змогли реалізувати в своєму проєкті принцип зберігання керуючої програми у пам’яті пристрою. В Україні ж створення першої електронної обчислювальної машини відбулося у 1951 році завдяки С.О. Лебедєву. В Україні першу електронну обчислювальну машину було створено 1950 року групою вчених під керівництвом Сергія Лебедєва.

Внаслідок стрімкого розвитку електронної обчислювальної техніки з’явилася потреба у висококваліфікованих фахівцях, які б знали її будову, можливості та могли б працювати з нею. Так виникла нова галузь – інформатика. Хоча цей термін був запроваджений лише через 14 років з моменту видачі патенту. Його придумав вчений Олександр Харкевич, поєднавши слова «інформація» та «автоматика».

Зараз, здавалося б, за допомогою комп’ютерних технологій можна зробити все, проте нічому немає досконалості, а тому вони продовжують нас дивувати.

Швидкий темп розвитку світу створюють умови, мотивують кожного до опанування сучасних технічних засобів (комп’ютерів, планшетів, смартфонів). Кожного дня людина стикається з великою кількістю інформації опанувати, запам’ятати, засвоїти яку допомагають саме такі засоби.

Цікаві факти з інформатики:

▪ У сучасного персонального комп’ютера в десять разів більше потужності, ніж свого часу було потрібно, щоб запустити і посадити людину на Місяць.

▪ Обсягу CD-диска вистачає на 72 хвилини звучання музики. Саме таку тривалість має дев’ята симфонія Бетховена, на яку орієнтувалися творці нового продукту.

▪ Люди, що бояться комп’ютерів і всього, що з ними пов’язано, називаються кіберофобами.

▪ Китайським геймерам заборонено грати в ігри, які пропагують вбивства, – наприклад, в «GTA» або «Postal».

▪ Якщо ви часто й подовгу сидите за комп’ютером, то моргаєте не менше семи разів на хвилину. Так наші очі намагаються попереджати синдром «офісного зору».

▪ На офіційну електронну пошту Білла Гейтса щодня приходять мільйони листів. Чи треба говорити, що переважна більшість з них залишається без відповіді?

▪ Про те, чи зможе комп’ютер наздогнати і перегнати нас за здібностями, ведеться чимало суперечок. Але «людиною року» його вже визнавали: у 1982 році це зробили працівники журналу “Time”.

▪ 2/3 американців просиджують в Інтернеті щонайменше три години на день. Гадаємо, наші співвітчизники не набагато менше …

▪ Якщо прийняти всі email-повідомлення, передані в світі, за 100%, то 94% з них припадає на спам.

▪ Перший електронний лист відправив у 1971 році Рей Томлінсон – автор програми для обміну повідомленнями між комп’ютерами. Він же запропонував використовувати значок @ для розділення імені користувача і комп’ютера.

▪ Творці пошуковика Google хотіли назвати своє дітище Googol (10 у сотому ступені – саме стільки сторінок вони збиралися проіндексувати), але домен з такою назвою був вже зайнятий.

▪ Перший матричний принтер був розроблений в 1964 році. Він використовувався в годиниках марки «Сейко» для постійної роздруківки точного часу.

▪ Інтернет і комп’ютерні ігри вважаються самою нищівною загрозою працездатності співробітників.

▪ Знамениту комбінацію – програму «на три пальці» – Ctrl-Alt-Del – створив і впровадив один із розробників IBM PC Девід Бредлі.

▪ Комп’ютерник – таки не жіноча професія. У найбільшій світовій IT-корпорації – Microsoft – працюють 75% чоловіків і лише 25% жінок.

▪ Корейці випустили найменший і найлегший ноутбук в світі.

Вітаємо з Днем інформатики та бажаємою завжди мати важливу інформацію для успіху, надійний антивірус від проблем і недугів. Успіхів у роботі і тільки високих результатів, наполегливості, кмітливості та удачі для досягнень поставлених цілей.

 

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 44 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмут_Жива_бібліотека, #Бахмутська_ТГ, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]