07:37
День пожежної охорони

Вогонь, пожежі – ці страшні речі, які можуть позбавити домівок, майна. Пожежі нищать ліси, лани, тварин, птахів та комах. А головне - вони забирають людське життя. Вже третій рік в нашій країні пожежі виникають практично кожного дня від обстрілів, вибухів, яким піддається Україна. І першими на допомогу приходять працівники Міністерства надзвичайних ситуацій, зокрема пожежники.

День пожежної охорони кілька разів змінював свою дату. Згідно з Указом Президента України  від 11 жовтня 2013 року він тепер відзначається 17 квітня. Хоча дата – не головне. Кожного дня ми дякуємо нашим пожежникам за їх працю, їх відданість своїй справі, за те, що ціною власного життя вони рятують нас.

Пожежники, всі працівники МНС сьогодні разом з ЗСУ боронять зараз нашу країну від ворога, від вогню та інших надзвичайних подій.

Представникам цієї мужньої професії притаманні рішучість і сміливість, постійна готовність прийти на допомогу, здатність до самопожертви. Це свято об'єднує людей мужніх і сильних духом, які з честю виконують свої службові обов'язки, рятуючи від вогню тисячі життів, домівок та інших об'єктів.

Найщиріші вітання нашим мужнім вогнеборцям, низький уклін та безмежна вдячність!

Всім українцям бажаємо, щоб ніколи в житті їм не знадобилось телефонувати за номером  101. Якщо ж біда вже трапилась, не гайте часу, дзвоніть за номером пожежно-рятувальної  служби. На ваш виклик обов’язково приїдуть професіонали, які врятують і допоможуть.

Також в цей день хочемо нагадати, особливо дітям, що треба дотримуватись правил пожежної безпеки.

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну кількість пожеж в країні збільшилась в сотні разів. Зараз складно привести точні дані, бо ситуація змінюється щосекунди. Наведемо лише цифри за минулий тиждень з 8 по 14 квітня по Донецькій області.

Одразу покращуємо українську мову. В Україні працівників пожежної служби правильно називати саме пожежники. Бо слово пожежний означає - призначений для гасіння пожежі (пожежні бочки, пожежна вежа).

Цікаві факти про пожежників

  • Першу в історії професійну пожежну службу створив римський імператор Август у 27 році до н. е., яка називалася «вігіли» («Vigiles» — «пильні»). Служба виконували функції нічної охорони й поліції. Їхнім основним знаряддям були складні бронзові водяні помпи, які називалися сифоси. Ця ідея була такою успішною, що існувала протягом усього періоду Римської імперії, але зникла після її занепаду. Лише через століття людство знову почало створювати державні пожежні служби.
  • Найбільша пожежна машина в світі належить компанії Rosenbauer International AG і має назву Panther 8x8. Вона має вагу 52 тони, довжину 12 метрів, швидкість 135 км/год і може транспортувати 19 тисяч літрів води.
  • Найстаріша пожежна частина в Україні знаходиться в Одесі на вулиці Буніна, 41. Вона була створена в 1799 році за наказом генерал-губернатора Одеського краю графа Ришельє. Ця пожежна частина працює досі й має багату історію та традиції. Вона брала участь у гасінні багатьох великих пожеж у місті, а також у рятуванні людей під час Другої світової війни та окупації Одеси.
  • Найбільша пожежа в історії України сталася у 1986 році після аварії на Чорнобильській АЕС. Пожежники, які прибули на місце, не знали про радіаційну небезпеку і героїчно гасили полум’я. Багато з них загинули або постраждали від опромінення.

Будьте обережні! Бережіть себе! Дякуємо нашим пожежникам

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 59 | Додав: AdministratoR | Теги: День пожежної охорони, пожежник, правила пожежної безпеки в побуті | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]