08:10
День підсніжника  або проліска

Щорічно, 19 квітня, у багатьох країнах світу відзначається   традиційне весняне свято – День підсніжника  або проліска. Свою історію він веде з Англії, де був заснований в 1984 році.

У різних країнах, залежно від кліматичної зони, підсніжники зацвітають від січня до квітня. А оскільки у Великобританії  їх цвітіння припадає на середину квітня, то дане свято було приурочено до цього періоду – початку весни і теплих сонячних днів.

Чому підсніжник так назвали?  Підсніжник отримав таку назву, тому що він росте з-під снігу – «під-сніж-ник».  Ця маленька рослина може витримати навіть десятиградусний мороз.

Латинська назва підсніжника – «галянтус» (Galanthus) – «молочна квітка». Ця рослина відома ще з 1 тисячоліття, в середні століття її шанували як символ непорочності.  Найпопулярніший вид – підсніжник білосніжний, а ще є грецький, візантійський, кавказький… Всі вони розрізняються за формою і забарвленням і навіть аромату.

Підсніжник — герой численних казок та легенд. Ось одна з них. Якось богиня Флора дарувала квітам костюми для карнавалу. Підсніжнику дісталося біле вбрання. Сніг теж хотів на карнавал, хоча костюм йому ніхто, звичайно ж, не дав. Тоді він став прохати квітів про допомогу, та всі вони злякалися холоду і відмовили йому. Тільки один підсніжник не роздумуючи вкрив сніжок своїм білосніжним плащем. Вони разом кружляли у танці і так здружилися, що нерозлучні і досі.

Ця рослина навесні користується величезним попитом, часто її масово збирають для продажу або пересадки. У зв'язку з цим вже в багатьох місцевостях, де колись підсніжників було багато, вони зникають або зникли. Підсніжник потребує охорони, він занесений до Червоної книги України (2009).

Яка різниця між пролісками і підсніжниками? Два брати – підсніжник і пролісок – одними з перших відкривають карнавал цвітіння. Чому брати? Та тому, що відрізняються вони лише кольором: підсніжник – білий, а пролісок – блакитний.

На території  України зустрічається всього три види проліски   і вони  охороняються державою. Проліски   занесені до Червоної  Книги України як зникаючий вид. Тому не зривайте  ці тендітні весняні квіти, щоб і через тисячу років  наступні покоління  людей , теж могли помилувалися красою цього дивовижного витвору природи…

Категорія: Оголошення | Переглядів: 174 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, Управління культури Бахмутської міс, центральна міська бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 centnina2013  
0
Дуже цікаво, але підсніжник та проліска різні, вони відносяться до різних родів та родин. У них різні будова квітки, суцвіття, кількість листя, умови зростання.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]