06:28
День пам’яті дітей – жертв війни

1 червня  відзначався Міжнародний день захисту дітей. В Україні цього року, в умовах війни, навіть цей день не обійшовся без жертв. Найстрашніше, що жертвами чергового нічного обстрілу стали діти.

І це напередодні Міжнародного дня невинних дітей – жертв агресії, який відзначається 4 червня - International Day of Innocent Children Victims of Aggression.

Цей день був започаткований Генеральною Асамблеєю ООН ще у 1982р. і присвячений жертвам війни у Лівані, під час першої Ліванської війни 1982р.

У звіті ЮНІСЕФ «25 років дітей і збройних конфліктів» наводяться тривожні дані. З 2005 року в усьому світі під час збройних конфліктів загинули або були покалічені 104 100  дитини.

Щонайменше 93 000 були завербовані озброєними діячами.

25 700 дітей було викрадено.

14 200 дітей зазнали сексуального насильства.

За останній час цифри значно збільшились, переважно за рахунок жертв в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

З 2021р. цю дату відзначають і в Україні, бо українські діти теж стали невинними жертвами війни. За даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні упродовж усього періоду війни на Донбасі, з 14 квітня 2014 року по 30 квітня 2021 року, загинуло 152 дитини. Із них 102 хлопчики і 50 дівчаток. Ще 146 дітей були поранені, із них 120 хлопчиків і 26 дівчаток.

 З 24.02.2022р. за час повномасштабного вторгнення РФ, за офіційною інформацією офісу Генерального  прокурору та Національної поліції України,  станом  на  03.06.2023р. в Україні загинули  484 дитини. 992 неповнолітніх дістали поранення різного ступеню тяжкості. 392- зникли без вісті, 19505 – депортовані.  Ювенальні прокурори наголошують, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Поки що точно не встановлені цифри, скільки дітей залишились сиротами, скільки втратили одного з батьків, у скількох загинули, були поранені та стали інвалідами родичі та близькі люди. Це все теж негативно вплинуло на дітей, нанесло їм психологічні травми, наслідки яких дитина може відчувати протягом всього життя.

Тож 4 червня вшануємо пам’ять загиблих діточок, які білими голубами відлетіли у засвіти, які вже ніколи не посміхнуться, не пройдуть ніжками стежинами рідної країни. Їх дитячі голоси дзвіночками будуть вічно звучати в серцях українців.

4 червня – це день протесту проти війни та насильства. Діти мають ЖИТИ і жити в мирі!

Щоденна офіційна інформація про кількість постраждалих дітей міститься на сайті  «Діти війни» за посиланням - https://childrenofwar.gov.ua/        

Трагічні історії загиблих, поранених дітей читайте на ресурсі  "Мене знайшли останнім". Історії дітей, яких убила Росія  -  https://suspilne.media/492370-mene-znajsli-ostannim-istorii-ditej-akih-ubila-rosia/

https://www.un.org/en/observances/child-victim-day  - сайт Міжнародного дня пам’яті невинних дітей – жертв агресії.

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 290 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека, Бахмутська ТГ, Управління культури Бахмутської міс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]