06:59
День юриста України

Юрист – це не професія, а покликання людини. Це людина, яка зможе розв'язувати будь-яку проблему. День юриста — це професійне свято, яке щорічно святкують в Україні 8 жовтня.

Після 1917 року про цю урочистість забули на наступні 80 років: тільки в 1997 році правознавці вирішили повернути їх день. Воно було встановлено відповідним президентським указом "Про День юриста". Вважається, що саме 8 жовтня 1016 року Київський князь Ярослав Мудрий видав перше зведення законів Руська правда.

На День юриста заведено вітати правозахисників різних сфер. Це можуть бути нотаріуси, адвокати, слідчі, судді, прокурори і усі, хто стоїть на сторожі права. День юриста – це особливий день для кожного, хто пов’язав своє життя з такою почесною і нелегкою справою. Професія юриста часто нагадує шлях крізь терни до зірок, адже постійно доводиться мати справу із суперечками та конфліктами, інколи навіть наражатися на небезпеку аби боронити світло закону. 

Феміда – загальновизнаний символ правосуддя. Найчастіше її зображують із зав’язаними очима, в руках вона тримає меч і ваги. Терези – древній символ міри і справедливості. На терезах правосуддя вирішуються добро і зло. Меч символізує відплату і духовну силу. Пов’язка символізує неупередженість.

Цікаві факти про День юриста:

1. Юриспруденція вважається найдавнішою професією в світі. Перші юристи з’явилися в Стародавньому Римі, але вони тоді ще не знали азів законодавства. Вони просто володіли ораторським мистецтвом і переконували натовп слухачів у невинності свого клієнта.

2. Дуже часто юристам доводилося захищати тварин, оскільки церковний суд розглядав подібні позови. Останній вирок, винесений тварині, датований 1740 роком. Юрист захищав корову, яка знищила пасовище сусіда. Бідного “клієнта” засудили до повішення.

3. Знаменитий композитор Петро Ілліч Чайковський за професією був юристом. Свого часу він закінчив Імператорське училище правознавства. Отримавши посаду титулярного радника, Петро Ілліч працював у Міністерстві юстиції, паралельно з цим пишучи геніальні музичні твори.

4. Професійний лексикон юриста налічує близько 15000 слів.

5. 28 з 43 президентів Америки за професією юристи.

6. Британське футурологічне агентство Fast Future вважає, що до 2030 р.найбільш затребуваною і популярною професією буде юрист віртуального права.

7. Професія юриста займає почесне третє місце серед 10 найпрестижніших професій в Україні.

8. Юриспруденції протегує грецька богиня правосуддя Феміда.

9. Раніше, якщо заведена судова справа раптово зникала, то за законом людині не могли пред’явити звинувачення. Тому дерев’яні Будівлі суду час від часу «випадково» спалахували. Тоді говорили “справа вигоріла”, звідси і пішло таке висловлювання.

10. Сьогодні кримінальна відповідальність для неповнолітніх українців настає з 14-16 років, а ось в 1845 році відповідати за свої вчинки починали з 7-річного віку.

Дозвольте привітати Вас і побажати успіхів, удачі та добробуту. Спасибі Вам за професіоналізм і турботу про людей!

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 63 | Додав: AdministratoR | Теги: Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ, Центральна міська бібліотека м. Бах | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]