10:35
Цікаві факти про Державний герб України: добірка рекордів та інших цікавинок

У День Державного герба України пропонуємо вам познайомитися з найбільшими відтвореннями зображення тризубу і іншими цікавими фактами.

НАЙБІЛЬШІ ГЕРБИ, ЗРОБЛЕНІ НА ПОЛЯХ

Тризуб з гірчиці

Напередодні Дня Незалежності у 2021р. на Вінничині аграрії висіяли Державний Герб із гірчиці. Величезний тризуб внесли до Книги рекордів України.

– Це найбільший герб України, створений на полі. Поле – пшеничне, а сам герб висіяний гірчицею. Тризуб «засіяли» на полі біля села Серединка. Його розмір: 572 метри у ширину та 1140 – у довжину. Гірчицю посіяли точковим методом там, де раніше змолотили пшеницю. Крім того, 140 жителів селища прийшли на поле та вишукувалися у цифру 30.

 

Тризуб з кукурудзи

270 насінин кукурудзи на площі 60 000 квадратних метрів. Висота символіки досягла 245,3 метра, ширина – 138 метрів, а площа герба – 33851,4 квадратних метра. Досягнення занесли до Книги рекордів України.

Тризуб, викошений на полі

На Одещині фермери у 2023р. під час жнив викосили гігантський тризуб прямо посеред поля.

НАЙБІЛЬШИЙ ТРИЗУБ, ВИШИТИЙ СТРІЧКАМИ НА СІТЦІ

Цей рекорд встановили в Умані на Черкащині в 2019 році під час ШіДі РіДі Fest. На сітці атласними стрічками уманчани та гості міста вишили державний герб України «Героям слава». Він має 8 м у висоту і 6 м у ширину, загальна площа зображення — 48 м2. Для встановлення цього рекорда використали більше 1000 м синіх і жовтих атласних стрічок. Створювали цей тризуб протягом всього дня 24 серпня.

НАЙБІЛЬШИЙ ТРИЗУБ З КУЩІВ САМШИТУ

Самшит — це вічнозелений кущ, його листочки щільно розташовані один біля одного. Він добре приживається і росте до 700 років. А на Дніпропетровщині в селі Могилів вирішили посадити ці кущі в формі нашого українського герба! І получився рекорд — найбільший тризуб України з вічнозелених кущів самшиту розміром 16х26 м. Загалом було висаджено майже 600 саджанців. Цей рекорд встановили в 2019 році.

НАЙБІЛЬШИЙ ГЕРБ З ГРАНІТУ

І знову рекорд з Черкащини! В селищі Чорнобай на Пагорбі Слави в 2018 році встановили гранітний монумент українського герба. Його висота 317 см, а ширина — 227 см. Висота постаменту — 460 см. І навіть у гранітній інтерпретації в національному тризубі України читається слово «воля».

ТРИЗУБ УКРАЇНИ З НАЙБІЛЬШОЇ КІЛЬКОСТІ ТРОЯНД

На міжнародній виставці «Агро-2018», яка проходила в столиці, учасники з Київщини встановили квітковий рекорд — створили державний герб України із 1840 живих жовтих троянд. Над конструкцією працювали 8 дівчат всю ніч перед виставкою. А щоб тризуб України виглядав свіжим весь день, квіти бризкали водою кожні 20 хвилин. Розміри українського герба сягнули 167х105 см, а всієї конструкції — 210х190 см.

НАЙБІЛЬШИЙ МЕТАЛЕВИЙ ГЕРБ

Ще один рекорд з Дніпропетровщини! Поблизу села Миколаївка встановили найбільший металевий герб України. Його розмістили на Герцевій горі поруч із 15-метровим флагштоком з синьо-жовтим прапором. Висота українського герба становить 4.5 м, а ширина — 3.5 м. Над виготовленням металевого тризуба команда майстрів Петропавлівського району працювала протягом тижня.

ЗОБРАЖЕННЯ ТРИЗУБА УКРАЇНИ З НАЙБІЛЬШОЇ КІЛЬКОСТІ ЛЮДЕЙ

У Вінниці в 2015 році студенти місцевих університетів вишикувались у формі тризуба України розміром 85х45 м. Кожного учасника акції зареєстрували, щоб зафіксувати рекорд. Загалом в цьому дійстві було залучено 1593 студенти, більшість були одягнені у вишиванки та із прапором в руках. Так на стадіоні місцевого медичного коледжу проходив патріотичний флешмоб «Єдина країна».

НАЙБІЛЬШЕ ЗОБРАЖЕННЯ ГЕРБА НА ПРАПОРІ НА ФАСАДІ БУДИНКУ

Двоє студентів Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького Олександр Яковенко і Тарас Дядик розробили для свого міста дизайн муралу із зображенням герба на прапорі України. Зображення заввишки має 18 м, а завширшки — 12.5 м. Проект створений в 2014 році і має назву «Єдина країна», а розташований в центрі Черкас на фасаді ТРЦ «Любава».

НАЙБІЛЬШИЙ ТРИЗУБ УКРАЇНИ, НАСИПАНИЙ КАВОЮ

Цей рекорд звучить так, ніби встановлений в Львові, але ні! Це зробило Дніпро в 2015 році на день міста. Для встановлення рекорду полотно розміром 6,5х4,5 м щільно вкрили 30 кг кавових зерен і 18 кг меленої кави. Так у Дніпрі створили величезне кавове панно із зображенням українського герба. Уявіть, на скільки б років вистачило цієї кави справжньому кавоманові!

НАЙБІЛЬШІ ТРИЗУБИ, СТВОРЕНІ НА  ГОВЕРЛІ

Тризуб з найбільшою кількістю людей

В 2016 році в перший день літа більше трьох сотень учасників вінницького туристичного клубу «Way to Freedom» одночасно піднялися на Говерлу. Участь у встановленні рекорду взяли вінничани, а також студенти з Івано-Франківської, Рівненської та Хмельницької областей. На вершині 360 учасників сходження на найвищу точку Карпат вишикувались у формі величезного українського герба та виконали Державний гімн України в супроводі акустичного гурту «Зореліт». Його учасники дивом спромоглися затягнути на гору купу необхідного музичного приладдя!

Тризуб з дощечок

У 2023р. на  Говерлі встановили найбільший Тризуб, який увійшов до переліку українських рекордів. В акції взяли участь 143 людини (серед яких були й воїни Збройних сил України), які разом створили живу мапу України в знак єднання. Герб був складений із 143 деревяних дощечок, кожну з яких учасники принесли з собою на вершину. Подію приурочили до Дня Української Державності.

НАЙЛЬШИЙ ТРИЗУБ З ДЕРЕВИНИ

У селі Яблуниця Івано-Франківської області у 2019 році встановили рекорд України – побудували найбільший дерев’яний тризуб. Тризуб встановили на території Яремчанської міської ради. Він став найбільшим дерев’яним тризубом України. Висота тризуба — понад 15 метрів.

НАЙЛЬШИЙ ТРИЗУБ З КАМЕНЮ

У селі Остриня, на Тлумаччині виклали один із найбільших тризубів з білого каменю. Він височіє на одному з сільських узгір’їв. Державний герб заввишки  19, завширшки  13 метрів, а  висота центральної частини аж  25 метрів. Згідно з історією, його в 1992 році виклав 70-річний Атанасій Козак, колишній вояк УПА.  Так він хотів вшанувати першу річницю проголошення незалежності України та пам’ять загиблих побратимів.

НАЙЛЬШИЙ ТРИЗУБ З ХРЕСТОМ

У жовтні 2018 року у селі Красилівка Старокривотульської сільської ради звели найбільшу в нашій державі конструкцію тризуба з хрестом. Висота його – 9 метрів 15 см, ширина – 4 метри. Там офіційно зареєстрували рекорд України.

НАЙЛЬШИЙ ТРИЗУБ З ДЕРЕВ

У квітні 2021- го на Прикарпатті лісівники  Делятинського лісгоспу “висадили” малий Герб України з 1 200 висаджених саджанців дугласії та модрини. Дерева висадили у пам’ять про воїнів АТО.

ТРИЗУБ ЗАКОРДОНОМ

У горах Шотландії існує гігантський герб України. З'ясувалося, що двометровий тризуб на згадку про рідну землю встановили в цій місцевості ще в 1949 році колишні українські військовополонені, які служили в дивізії "Галичина" та Українській повстанській армії.

Тризуб як символіка Української Держави зображений на гербах 38 різних підрозділів італійської армії. Там підтримується традиція додавання символів тих територій, на якій цей підрозділ отримав перемогу. Так, під час Другої світової війни італійські військові формування воювали на території України. І хоча вони зазнали поразки, після повернення живих солдатів був сформований окремий підрозділ, на гербі котрого красувався символ України.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 66 | Додав: AdministratoR | Теги: #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Бахмутська_ТГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]