14:31
Цікаве поруч: син Землі і Сонця

Оце вже точно поруч – кожний день ми стикаємось з цим чудо-витвором людського розуму, з продуктом, який сконцентрував у собі значну кількість поживних речовин, який один може спасти людину від голоду, який ми використовуємо кожен день. Звичайно, окрім тих, кому цей продукт протипоказаний за станом здоров’я.

Мова йде про хліб. Саме сьогодні, 16 жовтня, відзначається Всесвітній день хліба.

Люди ласкаво і шанобливо говорять про нього: хліб — батенько, хліб — годувальник, хліб — усьому голова.

Запах свіжого щойно спеченого хліба відноситься до трьох найвідоміших запахів – запах кави, нової книги та запах хліба.

Вважається, що хліб з’явився п’ять тисяч років тому у Стародавньому Єгипті. Згодом хліб почали випікати у Стародавній Греції та Римській імперії. Вже на той момент були відомі більше 30-ти різноманітних сортів хліба.

Тривалий час білий хліб вважався ледь не делікатесом і був доступний лише заможним людям. Бідняк вживали чорний та сірий хліб.

В культурах всіх народів світу ставлення до хліба найсвятіше. Не винятком є й  українська культура.

Усі календарно-обрядові традиції українського народу, родинні свята - народження, хрестини, весілля — тісно переплітаються з хліборобською і скотарською магіями. Посипання молодих житом, весільний коровай, калачі, поминальне коливо, хліб на труні — усе це явища одного порядку — «хліб — усьому голова».

З давних давен у зерняті, колоску пшениці чи жита сконденсована сила сонця і землі, той, хто їх вирощував, вважався сином Сонця, цебто людиною божою та святою. У мистецтві Трипільської культури зернина єднає Небо і Землю.

Хліб-сіль на рушнику  є найзмістовнішим втіленням сутності життя людини.

Від давен хліб є не тільки щоденним вжитком, великою святістю, а й твором мистецтва.

Художнє хлібопечення — це такий же багатозмістовний жанр українського народного мистецтва, як декоративні розписи, вишивання, килимництво, різьблення тощо. Вперше термін «художнє хлібопечення» на означення жанру народного мистецтва запровадив Вадим Федорович Мицик, вчений, історик, етнограф.

А знаєте, звідки пішла назва «паляниця»? В давній міфології українців існував Бог вогню та літнього сонця — Пал. Саме від нього походить назва основного вжиткового хліба українців — паляниця, а також слова, пов’язані із вогнем та стиглістю: палити, паленіти, половіти, і місце, де росте хлібне збіжжя, — поле.

А ви чули вислів – хліботерапія? Так, Полін Бомон, психолог університету Ньюкасл, зробила дивовижне відкриття. Вона виявила, що хлібопечення — не лише захоплююче хобі та прояв любові до близьких, а й потужний інструмент самотерапії. Цей заспокійливий ритуал захищає нас від стресу і сприяє набуттю душевної рівноваги та гармонії. А ще хліб здатний поєднувати людей у всьому світі. «Чи використовуємо ми відкритий вогонь чи сучасні печі, випікання хліба безпосередньо пов'язує нас із предками та нашими братами та сестрами по всьому світу. Інстинкт випікати хліб, є його та ділитися ним з іншими — дуже давній та універсальний», – стверджує Полін Бомон. Прочитайте уривок із її книги «Хліботерапія» про те, як випікають хліб у різних країнах – від Вірменії до Ефіопії  https://azbooka.ru/articles/preprint-khleboterapiya

Цікаві факти про хліб представлені на сайті https://hochu.ua/ukr/cat-prazdniki/all/article-123715-vsemirnyiy-den-hleba-2023-poslovitsyi-o-hlebe-i-krasivyie-kartinki-k-prazdnik

Вислови та приказки про хліб можна знайти за посиланням https://znayshov.com/News/Details/16_zhovtnia_vsesvitnii_den_khliba_metodychni_materialy_do_sviata

До речі, в Одесі існує музей історії хлібопечення.

Згадайте Бахмутський хлібокомбінат! Асортимент продукції ТОВ "БАХМУТ-ХЛІБ" до війни складався з понад  90 найменувань: хлібобулочної – 50 видів, кондитерських виробів – 40. Хліб вироблявся за класичною, складною технологією, опарним способом. В травні 2022р. внаслідок бойових дій комбінат був вимушений припинити свою роботу. Але для бахмутян саме бахмутський хліб – найсмачніший та найдорожчий.

Хліб у світі — найголовніше, він — життя. При чому в буквальному розумінні. В травні цього року на Донеччині під час боїв за Бахмут хліб врятував життя українського захисника. Ворожа куля пробила авто, рюкзак та застрягла у хлібині, який у рюкзаку мав воїн. Про це розповів журналіст Богдан Кутєпов - https://focus.ua/voennye-novosti/566415-prinyala-udar-na-sebya-pod-bahmutom-hleb-spas-zhizn-ukrainskogo-zashitnika-foto

В романі «Хліб і сіль» Михайло Стельмах писав: «Ще в пору юності й вона [бідна людина] сподівається хоча б копійчаного щастя: мати якийсь теплий куток, хліб на столі, чоботи на ногах та корівчину в повітці». Так само і ми, українці, зараз мріємо про мир, свою хат та щоб був хліб на столі. 

Батькам радимо у цей день прочитати дітям такі твори про хліб - Володимир Бровченко. «Бесіди з внучкою про хліб» https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=69  та «Хліб на землі» - https://www.youtube.com/watch?v=fM5D3LL0pz8

Знати ціну хлібу, уміти його економити, бути бережливими і дбайливими хазяями — це головні питання суспільства. Ось чому питання про хліб залишається у нас головним. Ось таким є він — хліб. Його величність Хліб. Так давайте відноситися до нього завжди з шаною і повагою.

Як тепло пахне хліб!

Любов’ю трударів

І радістю земною…

І сонцем, що всміхається весною,

І щастям наших неповторних діб –

Духмяно пахне хліб!

                       (Платон Воронько)

 

 

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 91 | Додав: AdministratoR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]