10:05
Цікаве поруч: пролісок

19 квітня відзначався День підсніжника та проліску. В нашому попередньому матеріалі ми розповіли тільки про підсніжник. Ці рослини настільки цікаві, що  розповісти про них в одній публікації дуже складно. Сьогодні мова йтиме саме про пролісок.

Знов нагадуємо, що не треба плутати підсніжники та проліски. Це зовсім різні рослини за науковою систематизацією, своєю будовою, термінами цвітіння, формою квітів тощо.

Пролісок – рослина родини холодкових - аспарагусових. Наукова назва роду, Scilla, походить від давньогрецького skilla — від колишнього імені морської цибулі. А пролісок відноситться до цибулинних рослин.

Народні назви: небовий ключ, скоро́лісок, проліска (жіночий рід), проліс, просерен (просерень), підсніжка, первоцвіт, синьоокі, небесники, рястики, синотки, скороліски, блакитні підсніжники.

Квітка проліска 

В Україні росте 3 види:

проліски пониклі, або сибірські (Scilla sibirica) — Полісся та лісостеп Лівобережжя;

проліски дволисті (Scilla bifolia) — Карпати, лісостеп, гірський Крим, Закарпаття

проліски осінні (Scilla autumnalis L.)

Найбільш розповсюджені проліски пониклі, або проліски сибирські. Хоча ця назва – сибирська -  помилкова.

Пролісок пониклий

Вид вперше описано за живими рослинами, які було вирощено з насіння, отриманих від Петера Палласа, німецького натураліста, геолога, етнографа, енциклопедиста та мандрівника кінця XVII –  початку XVIII ст.

Саме в цьому описі рослини було вказано, що вона походить з Сибіру, що і стало підставою для її назви. Однак насправді проліски пониклі в Сибіру не зустрічаються, а насіння Палласом було зібрано поблизу сучасного Волгограда.

У проліска дволистового, на відміну від проліска пониклого, квітконіжки спрямовані вгору та зазвичай вдвічі довші за квітку. І квіток на китиці від 2 до 10.

Пролісок дволистий

Проліски осінні мають вузьколінійні жолобчасті листя, які  розвиваються після цвітіння. Квітучі стебла розвиваються в кінці літа або восени. Суцвіття несуть від 6 до 25 квіток і піднімаються поруч з розеткою.

Пролісок осінній

Хоча серед пролісків зустрічаються види з фіолетовими і навіть з білими пелюстками, їх не треба плутати з підсніжниками.

Проліски, крім осінніх, за сезонним життєвим циклом належать до ранньовесняних ефемероїдів, тобто рослин с коротким весняним терміном розвитку і літнім періодом спокою. Вони є  ранньовесняними медоносами та пилконосами. Медопродуктивність їх незначна (4 мг нектару з однієї рослини), але вони цінні тим, що зацвітають відразу ж після танення снігу. Ці дикі первоцвіти є дуже важливою ланкою харчового ланцюга. Без них можуть загинути ранні комахи, в першу чергу бджоли. А без бджоли, як ми вже дізнались, не буде відбуватись запилення практично всіх рослин, в т.ч. сільськогосподарських. Тоді не буде що їсти ні людям, ні тваринам.

У народній медицині використовують цибулини пролісків дволистих, які мають сечогінну та відхаркувальну дію, а у великих дозах блювотні й проносні властивості. Проліски пониклі застосовуються в настоях від застуди та грипу.

В давні часи з соку пролісків робили клей.

Галявина пролісків на Донеччині

В Україні всі види пролісків перебувають під охороною. Природні популяції пролісків скорочуються через зведення широколистяних лісів, а також через неконтрольоване знищення — зривання на букети та викопування цибулин. А скільки пропало цих та інших в рослин в районах бойових дій! По берегам річки Сіверський Донець, в Ізюмських та Лиманських лісах та багатьох інших місцях!

Тому знову нагадуємо – якими б прекрасними не були підсніжники та проліски, милуватися ними варто лише в природних умовах. В жодному разі не зривайте ці квіти і не купуйте букети з ними. Милуємося квітами в природному середовищі, в парках, садках, на дачах. В кого немає такої можливості – переглядаємо фотографії на нашому сайті та в Інтернеті.

Також трохи вивчаємо мову. Українською слово пролісок чоловічого роду. Тому називаємо рослину правильно.

В Україні шириться традиція відмічати дні окремих представників природи, зокрема, 31 березня – «День Пролісків». Наступного року обов’язково її підтримаємо!

Проліски

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 53 | Додав: AdministratoR | Теги: Пролісок, центральна бібліотека м. Бахмут, підсніжник | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]