10:22
Цікаве поруч: п’ятниця, 13-е жовтня 2023р.

Продовжуємо нашу рубрику «Цікаве поруч».

П’ятниця, 13-е. За прикметами це не дуже гарний день. Але в цю п’ятницю відзначається всесвітній день одного продукту, з яким ми стикаємось практично щодня, без якого не було б багатьох страв, швидких та калорійних сніданків, навіть деяких видатних будівель. І філософських суперечок, що ж було першим.

Здогадались? Мова йде про яйце. Так, звичайне яйце. Будь то куряче, перепеляче, страусове, навіть качине або гусяче.

Так що ж було першим? Напевно, важливо інше -що з ним робити? І людина взяла яйце. І звернула увагу, що воно не тільки може вгамувати голод, але й корисно в багатьох інших випадках.

В 1996р.  в одному відомому австрійському місті з назвою Відень, на плановій конференції однієї поважної організації під назвою International Egg Commission - «Міжнародна яєчна комісія», її делегати запропонували встановити щорічне свято для цього славного продукту - Всесвітній день яйця - World Egg Day. Днем святкування цього смачного свята була обрана дата - 2-а п’ятниці жовтня. В цьому році це 13-е жовтня, п’ятниця.

Всесвітній день яйця – це подія, що присвячена вшануванню неймовірного, багатого на поживні речовини продукту, яким є яйце. Недарма яйця називають “суперфудом”. Цей день покликаний показати силу та користь яйця, підвищити обізнаність людства щодо яєць та їхню важливість у повноцінному харчуванні людини.

Тож давайте розберемось, що ж воно за таке чудо – яйце, скільки, коли та кому їх можна їсти, а кому ні, корисні яйця чи шкідливі.

Яйце – один з найдавніших відомих людству продуктів харчування і найзручніших у готуванні.

У багатьох культурах світу яйця були символом родючості, життя, його оновлення та відродження, їх використовували в кулінарних, релігійних і декоративних цілях.

За останні десятиліття про яйця було сказано багато поганого, але недавні наукові дослідження показали, що абсолютно непотрібно уникати вживання яєць. У них міститься високо-цінний легкозасвоюваний білок, більше 40 необхідних організму живильних речовин, включаючи основні вітаміни і мінерали, а також антиоксиданти, які допомагають при деяких хворобах. І, всупереч загальній думці, яйця не підвищують рівень холестерину.

Білок – це саме ті цеглинки, з яких будується організм. Білок яйця має найбільш підходящий склад амінокислот для людини та є еталоном чудового протеїну.

Жовток та яєчний білок насправді містять однакову кількість білка, але різниця полягає у калоріях. Жовток містить трохи більше жиру та близько 60 калорій, а білок яйця містить ті ж три грами білка, що й жовток, але має лише 15 калорій.

Холестерин є тільки в жовтках. При цьому він досить збалансований за допомогою лецитину, сприяє переробці жирів і холестерину. Лецитин, що міститься у великій кількості в яєчному жовтку, допомагає підтримувати рівень холестерину в нормі, запобігаючи розвитку серцево-судинних захворювань. Тобто, простими словами, холестерин, що міститься в яйцях, не є небезпечним, як усі звикли вважати.

У жовтку також містяться наступні вітаміни та мінерали - Омега-3; вітаміни А, Е, К, В12; біотин; кальцій; фосфор; селен.

В яєчному білку міститься 0 мг холестерину. Тому, якщо у вас проблеми з холестерином, можна сміливо їсти білок, відокремлюючи його від жовтка.

З’їдати одне яйце в день не тільки можна, а й корисно. Головне правило - знати міру.

Яйця

Вміст свіжих яєць щільніше прилягає до плівки шкаралупи, тому чим свіжіше яйце, тим складніше його очистити.

«5 способів швидко почистити зварені яйця» - https://shuba.life/articles/12066-5-sposobiv-shvidko-pochistiti-zvareni-yajcya

Як варити яйця, щоб вони легко чистилися? Секрети, про які мало хто знає. Радіо Трек: НОВИНИ. Джерело: https://radiotrek.rv.ua/news/yak-variti-yaycya-shchob-voni-legko-chistilisya-sekreti-pro-yaki-malo-hto-znaie-foto_295329.htm

Тривало термічно оброблені яйця засвоюються гірше. Стравоходу потрібно не менше трьох годин, щоб освоїти яйце, зварене круто. Тому таку їжу небажано їсти перед сном.

Дійсно, яйця можуть бути шкідливими. Їх з обережністю потрібно вживати тим, хто страждає алергічними реакціями. Білок є сильним алергеном і може стати спусковим гачком розвитку процесу. Тому людям, схильним до алергії на яйця, радять відварювати яйця доволі довго.  Або не вживати взагалі.

Інша небезпека, яку можуть нести в собі яйця – це сальмонельоз. Щоб уникнути цього неприємного захворювання, необхідно проводити термічну обробку продукту, а головне – перед вживанням добре мити, можна навіть господарчим милом.

Колір яйця цілковито залежить від оперення курки. Звичайно, у білих курей і яйця будуть білими. Та на якість і смак це не впливає. До речі, мочка вуха курки (так, у курей є мочки вух) може показати нам, якого кольору буде яйце.

Яйця у раціоні позитивно впливають на волосся, зір і на весь організм в цілому.

Яйця бувають двох видів. Дієтичним вважають яйце у перші сім днів після того, як було знесено. Потім воно переходить в розряд столового. Зверніть увагу, що у вас вдома дієтичне яйце може перетворитися на столове, тож не робіть дуже великих запасів яєць, намагайтесь вживати їх свіженькими.

Перепелині яйця можна сміливо споживати сирими - ці пташки не хворіють на сальмонельоз. До того ж вони не викликають алергії.

Товщина яєчної шкаралупи залежить від віку курки. Що старша курка, то тонше буде шкаралупа.

Сирі та приготовані яйця містять однакову кількість білка, але цей елемент стає більш біодоступним для нашого організму лише після приготування. Якщо бути точнішими, із сирого яйця засвоюється 51% білка, тоді як у вареному яйці цей показник досягає 91%.

Яйця бувають різних кольорів - фіолетовими, зелено-блакитними, білими, крапчастими тощо. Два пігменти відповідають за безліч кольорів яєчної шкаралупи: білівердини, які створюють синьо-зелені відтінки, і протопорфірини – пігменти, що відповідають за іржаві кольори жовтого, червоного та коричневого.

Яєчна шкаралупа, яка має цятки або лінії зазвичай містить більше протопорфіринів. Ці плями можуть допомогти замаскувати яйце.

Цікаві факти про яйця

Більшість яєчної шкаралупи досить тонка, щоб пташеня могло прокльовувати її, коли вилуплюється. Утім, вона також достатньо товста, щоб витримати вагу зростаючого всередині ембріона та вагу батьків, які його висиджують.

Деякі яєчні шкаралупи надзвичайно товсті. Казуар, нелітаючий птах з Нової Гвінеї та північно-східної Австралії, відкладає зелені яйця зі шкаралупою товщиною близько 0,6 см, які схожі на величезне авокадо.

Яйце казуара

А ви бачили колись, як відкладає яйце пінгвін? Дивіться рідкісні кадри за посиланням -  https://life.pravda.com.ua/society/2022/11/17/251366/

Найбільше відоме пташине яйце належить нещодавно винищеному птаху-слону з родини епіорнісів (Aepyornithidae). Його яйця були розміром з американський футбольний м’яч  приблизно 28 сантиметрів у довжину. Вага одного яйця становила 7,5-8 кг проти страусового яйця вагою 1,65 кг. Сам птах мав висоту близько 3 метри і жив на Мадагаскарі.

Яйце птаха-слона

Яйця страуса найбільші серед усіх пташиних яєць, а жовток їх являє собою одну величезну клітку. Щоб зварити яйце страуса круто, його потрібно кип’ятити 2 години.

Якщо зіставити розміри різних видів птахів з величиною яєць, які вони несуть, то рекорди серед них б’ють страус і самка малого сірого ківі. Страус, в порівнянні зі своїми розмірами, несе найменші яйця, а ківі, навпаки, найбільші.

За даними дослідників Американського музею природної історії у Нью-Йорку, яйце пташки ківі займає близько 25% тіла матері, що робить його найбільшим яйцем серед усіх птахів порівняно з розміром тіла дорослої пташки. Величезне яйце має свої переваги: пташеня майже готове жити самостійно, як тільки вилупиться.

Колібрі відкладають найменші пташині яйця за вагою, вони важать приблизно стільки ж, скільки канцелярська скріпка.

Яйце колібрі в порівнянні з пенні

Наприкінці XIX століття модним, особливо серед співаків-аматорів, був так званий гоголь-моголь. Готували його з охолоджених жовтків курячих яєць, збитих з цукром. У цю суміш ще додавали ром, херес або мадеру. Вважалося, що така страва “очищає” голос перед співом.

У Китаї навчилися майстерно підробляти яйця. Вартість виготовлення такого яйця набагато менше вартості звичайного курячого яйця.

Яйце і його похідні активно використовуються не тільки в харчовій промисловості, але і в медицині, косметології,  навіть деякі будівельні технології не обходяться без використання цього благородного продукту.

Наші предки при будівництві додавали в розчин для зв’язку яйця, як хазяйки у фарш для котлет. Точніше, лише жовтки. Яєчний жовток пов'язував пісок з вапном і за кілька днів розчин набирав достатню міцність. Тому будівництво іноді продовжувалось десятиліттями, але було того варто. Ці споруди стоять і досі. Навіть коли за радянських часів намагались підривати монастирі та церкви, вони витримували.

Кажуть, що Свято-Троїцький собор у Бахмуті теж будувався на яєчних жовтках. Принаймні, фундамент собору вцілів після підриву цього собору в 20-ті роки минулого століття, в часи Другої світової війни, витримав будівництво на ньому універмагу «Ювілейний», торгівельного комплексу «Астрон». Сподіваємось, він вистоє і зараз, в цю війну.

Фундамент собору, фото з приватної колекції

А ось при будівництві Карлова моста у Празі в розчин додавали яєчний білок та сир.  Згідно з легендою, імператор Карл IV наказав кріпакам по всій країні привезти яйця до Праги, щоб допомогти збудувати міст. Будівництво почалося 1357 року і тривало близько 50 років.

Зрештою, Карлов міст - один з найстаріших кам'яних мостів, який все ще стоїть сьогодні, незважаючи на світові війни, повені, транспорт.

Карлов міст

Щоб переконатися, що яйце дійсно чудо витвір природи, радимо переглянути ролик «Що може бути цікавого у пташиному яйці?» запосиланням  https://www.youtube.com/watch?v=ryKgtKQYPQc

А що поєднує кирзу та яйця? Яєчний жовток.  Що таке кирза? Це бавовняна тканина, просочена каніфоллю, яєчним жовтком та парафіном. Така штучна шкіра витримала випробування війнами, з кирзи шили взуття, комбінезони для танкістів та льотчиків.

Обов’яково перегляньте документальний фільм Бі-Бі-Сі  «Яйце – найдосконаліший витвір природи» - https://www.youtube.com/watch?v=3NyJcejlW3o

Корисні поради

Щоб перевірити, чи яйце свіже - для цього необхідно занурити його у воду. Якщо вони залишилися лежати на дні в горизонтальному положенні, то вони дуже свіжі. Яйця, злегка підняті тупим кутом догори, вже не першої свіжості, але можуть бути використані в приготуванні гарячих страв. Яйця, що спливли на поверхню, вже "старі" і їсти їх не можна, оскільки з часом волога всередині них випаровується через оболонку, а місце, що утворилося, заповнюється повітрям. І що більше повітря всередині, то вище спливає яйце.

Свіжість яйця

«Як зрозуміти, чи свіжі яйця: 4 дієві методи» - https://shuba.life/articles/12118-yak-zrozumiti-chi-svizhi-yajcya-4-diyevi-metodi

Яйця краще тримати в холодильнику, адже за температури нижче 6°C бактерії сальмонели не розмножуються. Варто зауважити, що яйця можуть зберігатись у холодильній камері не більше 15 діб.

Яйця зберігаються довше, якщо вони розміщуються гострим кінцем донизу. На тупому кінці є повітряний міхур, в якому можуть бути бактерії, тому не виключена можливість, що при перевертанні вони потраплять у яйце.

Яйця не рекомендується зберігати з продуктами, що сильно пахнуть. Пориста шкаралупа легко поглинає всі сторонні аромати.

Відрізнити сире яйце від вареного дуже просто - покладіть його на стіл та крутніть. Варене яйце продовжуватиме обертатися у звичайному ритмі, а сире почне розгойдуватися.

Святкування Всесвітнього дня яйця можна почати зі сніданку, що включає яйця. На обід чудово підійде бутерброд з яєчним салатом.

Любителі пригод та гострих почуттів можуть спробувати різні види яєць, які вони, можливо, не пробували раніше, наприклад, качині або гусячі яйця. Або різні незвичні страви, наприклад, яйця пашот.

В світі до цього дня готують спеціальне меню, дивуючи відвідувачів різноманітністю страв з яєць.

Фото9 Яйця в сирній скоринці

Ось кілька цікавих рецептів:

Страви з вареними яйцями https://daytoday.ua/stravy-z-varenymy-iaytsiamy/

10 смачних та незвичних рецептів з яйцями - https://shuba.life/articles/13218-10-kumednih-i-malovidomih-faktiv-pro-yajcya

Кілька статистики

Середня курка — несучка приносить приблизно 250-300 яєць на рік. Щоб знести одне яйце, їй потрібно трохи більше доби. Нести яйця кури можуть і без участі півня. З одного страусового яйця вийде стільки ж яєчні, як з 25 курячих.

В середньому за рік людина вживає близько 200 яєць.

Світовим лідером в споживанні яєць визнають Японію. Кожен житель Країни Вранішнього Сонця з’їдає, в середньому, по одному яйцю на день.

Найбільша кількість жовтків коли-небудь знайдених в одному яйці — дев’ять.

Щорічно в світі споживається 567 мільярдів курячих яєць.

У 2022р. Україна відправила на експорт 26,9 тис. тон яєць, що на 33,3% менше, ніж роком раніше. У грошовому еквіваленті експорт становив $42 млн. Головними покупцями українських яєць у 2022 році були Сінгапур, Латвія та Нідерланди.

На поверхні шкаралупи середнього курячого яйця розташовано 17000 дуже маленьких пір. Тому яйця не можна зберігати в герметичному посуді.

У 2010 році було виготовлено пасхальне яйце з льоду, важило воно 880 кг і було висотою 2,3 метра.

У Китаї качині яйця піддають ферментації протягом 100 днів особливим чином - в суміші води, чаю, поташу, кухонної солі і спаленого дубового дерева без доступу повітря. Ймовірно, прообразом «столітніх яєць» послужили яйця, які з метою тривалого зберігання засипали лужною глиною. Отриманий делікатес називається столітнє, або тисячолітнє яйце.

Столітнє яйце

Шоколадні яйця “Kinder Surprise” почали виробляти ще в 1972 році в Італії.

У 2002 році на аукціоні в Бордо продали яйця динозавра. Це справжні історичні цінності у віці близько 120 мільйонів років. Ціна найбільшого з них на той момент становила 520 євро.

У психіатрії є поняття овофобія — боязнь предметів овальної форми. До такої фобії був схильний знаменитий режисер Альфред Хічкок.

В Давній Греції вважалась природною загадкою овальна форма яйця, на відміну від зрозумілого всім і простого кола.

Сучасні дизайнери форму яйця загадкою не вважають, а активно нею користуються для створення абсолютно незвичайних речей і надаючи незвичайну форму речам абсолютно звичайним.

Яєчні рекорди

Рекордсмен з виробництва яєць — Китай (близько 160 млрд.штук).

У Траубріджі, Великобританія, 23 квітня 1971 року два кухонних працівника, Гарольд Уіткомб і Джеральд Хардінг, очистили 1050 дюжин варених яєць за 7,25 ч. (по 1 яйцю в 2 секунди). Обидва рекордсмени були сліпими.

Ще ніхто не побив рекорд, встановлений в 1910 році в США невідомим чоловіком, який з’їв за раз 144 яйця. Нинішня рекордсменка Соня Томас не дотягнула і половини — їй вдалося з’їсти всього 65 штук, але, правда, за шість хвилин 40 секунд.

Найбільша яєчня вагою в 300 кг була приготовлена в Угорщині. Вона складалася з 5 тисяч яєць.

Найбільший омлет у світі був зроблений в Мадриді шефом Карлосом Фернандез. Його зробили з 5000 яєць, і його вага склала 599 кг.

Найважче яйце знесла кубинська курка. Воно важило 148 грамів (середня маса яйця всього 52 г). Яйце трохи нагадувало матрьошку, так як всередині нього знаходилося яйце поменше. Цей рекорд був побитий білоруською несучкою з Червоноармійської птахофабрики в Гродненській області – знесене нею яйце важило 160 г.

Найменше яйце знесла курка з Папуа-Нової Гвінеї, воно важило 9,743 г.

Дейл Лайонс, Великобританія, за 4 год.18 хв. Пробіг 48,1 км, утримуючи в десертній ложці свіже яйце. Рекорд був встановлений 23 квітня 1990 року.

Статуя найбільшого в світі пасхального яйця встановлена в канадському містечку Вегревілле. Розмір його 7 м 83 см на 5 м 58 см. До речі, це українська писанка. Детальніше - https://day.kyiv.ua/blog/suspilstvo/neymovirna-istoriya-vegrevilskoho-yaytsya-yaku-mayut-znaty-vsi-ukrayintsi

м. Вегревіль

Використання яєць в різних культурах та релігіях

Природознавець Пліній писав, що римляни вживали фарбовані яйця при народних іграх, богослужбових обрядах та очищенні від гріхів.

Плутарх, давньогрецький письменник, історик і філософ, пояснюючи причину такого шанобливого ставлення римлян до яйця, писав: “Яйце є символом творця всієї природи, вседіючого і все в собі вміщуючого”.

Стародавні перси вірили, що спочатку не було нічого, крім Божества: «Нарешті народилося Яйце. Ніч покрила його своїми чорними крилами, а Любов, старший син Творця, заопікувався ним. Коли Яйце дозріло, воно появило Всесвіт». Цей міф про створення світу прийшов до персів зі Сходу, приніс його основоположник релігії старих іранців Заратустра.

Також перси оспівували яйце у своїх священних піснях, а ще у них теж був звичай фарбувати яйця, робити крашанки. Крім того, у своїх храмах вони тримали ще й литі або витесані з каменю яйця як символ усього, що народжується.

Американці висловлюють свою повагу цьому дорогоцінному продукту, проводячи щорічно Дні гігантського омлету.

На Філіппінах і в Камбоджі делікатесом вважається балют — варене качине яйце, в якому вже сформувався плід з оперенням, хрящами і дзьобом.

У Франції заведено розбивати яйце на порозі після весілля, щоб шлюб був щасливим і у пари народилося якнайбільше здорових дітей.

Забавну трагедію з яйцями добре описав Джонатан Свіфт у своїх “Подорожах Гуллівера”: розповів про нещадну і нескінченну війну між двома імперіями – Ліліпутією і Блефуску, одна з яких вважає, що яйце потрібно розбивати з гострого кінця, а інша – з тупого.

Пофарбовані у різні кольори яйця є одним з атрибутів Великодня, у західних країнах існує традиція пошуку пасхальних яєць.

Яйця – основа для творчості декораторів, художників, ювелірів.

У багатьох країнах світу є пам’ятники яйцям та музеї яєць — писанок, здебільшого в Україні. В Бахмуті в Народному дому теж існував музей писанкарства, єдиний на сході нашої країни. Там також можна було побачити художню різьбу на страусових та гусячих яйцях. На превеликий жаль, музей згорів разом зі всією будівлею. Сподіваємось, відновимо.

Різьба по страусовому яйцю, м. Бахмут

Також в Бахмуті була споруджена Алея писанок. Її теж немає.

Алея писанок

Сподіваємось, про яйця Фаберже чули всі. Як влаштовані яйця Фаберже – погляд із середини – у  документальній замальовці від Faberge Museum за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=UUQW9TztA_A

Хочеться пригадати подорож, яку свого часу здійснили бібліотекарі Бахмутської центральної бібліотеки на страусову ферму, що була (на жаль, саме була) в с. Ямпіль Донецької обл. Ми тоді вперше в житі побачили живих страусів, сфотографувались з ними, потримали в руках страусові яйця, скуштували страви зі страусового м’яса та яєць. Фотографії лишились вдома, в Бахмуті. Не збереглися.

У цей поживний та славний день - Всесвітній день яйця, ми вітаємо всіх виробників та любителів цього зручного і корисного продукту. І хоча «яйця курку не вчать», сподіваємось, наша публікація саме про яйця була для вас цікавою та корисною.  Відгуки залишайте в коментарях. Нам буде цікаво знати вашу думку.

Бажаємо всім приємного апетиту і задоволення, миру, здоров’я та радості! Зі святом яйця!

 

 

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 94 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмут, писанки, страусові яйця, яйце, день яйця, центральна бібліотека м. Бахмут | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]