08:30
Цікаве поруч - Грабельки

Грабельки

Грабельки звичайні (Erodium cicutarium), або  журавлині носики, буськи,  — однорічна трав'яниста розсіяно-волосиста рослина родини геранієвих з розгалуженим стеблом висотою від 10 до 50 см.

Наукова назва роду походить від грецького слова "геранос", що в перекладі означає "чапля".

Росте по всій території України у степах, на відслоненнях, як бур'ян на полях, городах і засмічених місцях. В сільському господарстві вважається бур’янистою рослиною.

Квіти п´ятипелюсткові, зібрані у кошики, здебільшого світло лілового та пурпурового кольору. На верхніх пелюстках можуть бути світлі або темні плями.

Грабельки, наcіння

Плоди сухі, опущені, коричневого кольору, після достигання скручуються. Уся рослина густо вкрита волосками, що захищають її від засухи.

Вважається добрим кормом для овець. Медонос.

У своєму складі Грабельки звичайні містять каротин, вітамін К, флавоноїди, дубильні речовини, органічні кислоти та інші мікроелементи. Тому часто цю рослину використовують у народній медицині, як в'яжучий, протизапальний, бактерицидний, кровоспинний і заспокійливий засіб.

Настій трави вживають при простуді, запаленні легень, плевриті, стенокардії, судомі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, при внутрішніх і маткових кровотечах.

Використовують його і для купання дітей при діатезі, для промивання ран і полоскань при хворобах горла.

Цікаві факти

Насіння

Дуже цікавий у Грабельків плід. Зовні він разюче нагадує довгодзьобу голову чорногуза. Звідси російська назва роду "аистник". А тепер найголовніше: плід може самостійно зариватися в землю. Як це йому вдається? Весь секрет у його будові. Плід має передню частину, в якій міститься насіння, й довгий скручений спіраллю носик. Цей носик дуже гігроскопічний: в сиру погоду розправляється, а в суху скручується. Тільки-но плід досягне землі, верхній кінчик носика, загнутий під прямим кутом, чіпляється за якусь билинку і стає непорушним. Та ось настає зміна погоди. Тепер при скручуванні-розкручуванні верхньої частини носика починає крутитися передня частина плоду, угвинчуючись в землю. Спеціальне пристосування — загнуті назад волосинки — не дають йому вискочити назад.

Гігроскопічну властивість насіння грабельок використовували колись для виготовлення примітивних гігрометрів. Для цього плід товстим кінчиком втикали посередині дощаного круга, обтягнутого папером. На папері відмічали положення тоненького кінчика плода в суху і сиру погоду. Зігнутий кінчик-стрілочка завжди вказував вологість повітря в даний час.

Грабельки звичайні

Грабельки звичайні цвітуть тільки в першій половині дня, а після обіду пелюстки уже починають осипатися.

Максимальна плодючість рослини – 5700 сім’янок.

Запах і листя Грабельків звичайних мають деяку подібність із цикутою – отруйною рослиною.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 154 | Додав: AdministratoR | Теги: Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ, цветы, центральна міська бібліотека, квіти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]