21:37
Цікаве поруч: День підсніжника

19 квітня вважається Днем підсніжника. Це свято було засноване  англійцями  1984 року, тому  що у Великій Британії цвітіння піпсніжників припадає саме на середину квітня.

І хоча цього року підсніжники, як і проліски, вже давно відцвіли, дізнатись багато цікавого про них буде доречно саме у цей день.

Багато людей вважають підсніжники та проліски однією рослиною. Але це зовсім не так. Ці квітки можна об’єднати лише двома поняттями – обидві рослини є первоцвітами та цибулевими рослинами. За науковою систематизацією пісніжник та проліска відносяться до різних сімейств. Підсніжники – родичі нарцисів, а проліски зараз відносять до холодкових, або аспарагусових рослин. Зовсім недавно проліски вважались родичами гіацинтів.

Отже, давайте познайомимося ближче саме з підсніжником.

Підсніжник, або Галантус

Ми називаємо цю рослину підсніжник, бо вона дійсно росте і навіть цвіте під снігом. Але її наукова назва – галантус, що походить від давньо-грецьких слів  γάλα – «молоко» та ἄνθος – «квітка», тобто «молочна квітка». Ця назва теж виправдана, бо квітка дійсно має білий колір.  

В світі нараховується 19 видів підсніжників та 2 природних гібриди, тобто які утворилися в природі без втручання людини. Народні назви - скорозріст, сніжноцвіт, ярник, скоролісок, підсніжний тюльпан та навіть великодній дзвіночок.

Оцвітина підсніжника має шість пелюсток – три зовнішні білого кольору та три внутрішні також білі, але з зеленою плямою на верхівці.

Квітка підсніжника

У підсніжника є один дуже схожий родич – білоцвіт весняний. Він відрізняється від підсніжника формою квітки. У білоцвіта білого вона виглядає як дзвіночок, формою схожа на квітки конвалії. Але у білоцвіта  квітки більш великі, всі 6 пелюсток мають зелену або жовту пляму. Білоцвіт весняний — рідкісний вид флори України, внесений до Червоної книги України.

 Білоцвіт весняний

Треба знати, що при всій своїй красі та тендітності, всі частини рослини підсніжника отруйні. Тому будьте обережні з цією квіткою.

Підсніжник починає цвітіння майже на місяць раніше за проліски. Ця маленька ніжна рослина здатна здатен витримати десятиградусний мороз. У цьому йому допомагає своєрідний «чохол» із тонких волосків біля основи стебла.

Найбільше видів підсніжника зустрічається на Кавказі – 16. В Україні є три види підсніжника: підсніжник звичайний, підсніжник складчастий, підсніжник Ельвеза. Нещодавна вчені з’ясували, що на Одещині росте ще один вид – підсніжник грецький.

Підсніжник звичайний

Фото 7  Підсніжник складчастий

Підсніжник складчастий росте у Холодному Яру, що на Черкащині, на площі у понад 60 гектарів. Навесні це вражаюче видовище. Кримськотатарською мовою підсніжник зветься aqbardaq — «білий стакан».

Підсніжник Елвіса

Вид так названий на честь англійського ботаніка та ентомолога Генрі Джона Елвіса (1846-1922), який відкрив цю рослину в Туреччині в 1874 році.

Цікаві факти:

Підсніжники бувають різних кольорів і форм. Існує навіть кулястий підсніжник, що носить назву підсніжник Ельвіса. Він зростає іноді до 20-25 сантиметрів. Дуже красиві проліски махрових сортів, а деякі з них ще й божественно пахнуть.

Підсніжники нерідко стають героями різних художніх творів з давніх-давен. Ще Гомер, описуючи пригоди Одіссея, згадував траву Молі. Цю траву бог Гермес дає Одіссею для того, щоб протистояти чарам відьми Цирцеї. Трава Молі – це один із видів підсніжника.

Або казка Ганса Християна Андерсена «Підсніжник» (1862), в якій розповідається про маленьку відважну квітку і про непостійне кохання дівчини (читати оналйн https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=11402 )

Ще казка Самуїла Маршака «Дванадцять місяців» (1942), де зла мачуха послала падчерку збирати підсніжники у січні місяці ( читати онлайн https://javalibre.com.ua/java-book/book/Dvanadcyat_misyaciv_Samyjl_Marshak ).

Галявина підсніжників на Хмельничиині

Про підсніжник є чудові легенди. Наприклад, така. Ішли вигнані з Раю Адам і Єва холодною і пустельною Землею. Була зима, стояли морози, їхні босі ноги обпікав колючий сніг. Бідолашна Єва розплакалася, не стільки від холоду та болю, скільки від жалю про загублений Рай, де завжди світило сонце та цвіли квіти. Зглянувшись, Господь перетворив кілька її сльозинок на квіти підсніжника, щоб ці маленькі квіти втішили її і дали зрозуміти, що Бог не залишив своїх дітей.

Або така легенда. Весна роздавала квітам вбрання до першого сонячного дня, підсніжнику дістався біле, але сніг теж побажав взяти участь у святі, і смілива квітка розділила з ним свою сукню. Разом святкуючи, вони так потоваришували, що досі не розлучаються.

Згідно з повір'ями жителів туманного Альбіону, підсніжник є не лише символом надії та весни, що наближається, але й прекрасним оберегом від нечистої сили, тому всі власники котеджів висаджують його навколо будинку, а жителі міст розводять прямо на вікнах.

Але у деяких країнах підсніжник не привід для радості, принаймні для тих, хто вірить у забобони. Ці люди пов'язують його зі смертю у зв'язку з легендою, яка говорить про те, що молода дівчина знайшла свого нареченого мертвим, а поруч із ним виросла квітка підсніжника.

Існує в світі термін «галантофілія», що означає колекціонування підсніжників. Одна з найбільших колекцій росте на заході англійського графства Глочестершир, у містечку Колсбурн-парк. Почав збирати ці ніжні рослини натураліст Генрі Джон Елвіс більше 130 років тому, на честь нього навіть був названий один із знайдених ним у Туреччині видів підсніжника - «Підсніжник Елвіса».

У 2012 році цибулина рідкісного підсніжника, квіти якого мають жовті вкраплення, була продано на онлайн-аукціоні eBay за рекордну суму у 725 фунтів стерлінгів. До цього у 2011 році цибулина підсніжника, що не має звичайних для інших видів вкраплень зеленого, пішла з молотка за 350 фунтів стерлінгів.

Головне значення підсніжника – це те, що він розцвітає одним з перших і дає їжу найважливішим комахам- бджолам. І хоча взяток з цих квітів не дуже великий, але саме вони встигають нагодувати зголоднілих за зиму бджіл.

 Бджоли на квітках підсніжника

Підсніжники, як і проліски та білоцвіт, занесені до Червоної книги України, тому рвати їх у лісі не слід. Ці рослини гарно приживаються в садах, парках, на дачах та присадибних ділянках і навіть вдома в горщиках. Тому галантофілам радимо вирощувати ці квіти.

Як завжди, покращуємо свою українську мову. Гугл-переклад вперто перекладає слово «подснежник» як проліска. Це неправильно. Як ви зрозуміли, підсніжник та проліска – зовсім різні рослини, тому будьте уважні.

В найближчих публікаціях ми розповімо про білоцвіт та проліски.

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 22 | Додав: AdministratoR | Теги: день підсніжника, підсніжник, білоцвіт, проліска, центральна бібліотека Бахмут | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]