08:14
Цікаве поруч: «Білої робінії грона духмяні»

Караганна, або жовта акація

Вам щось нагадав заголовок цього посту?

Так, дійсно, дуже схоже на першу стрічку відомого романсу про білу акацію. До чого тоді робінія і що це таке взагалі? Тож розберемось разом.

Кінець травня – початок червня… Паморочать голову запахи різних квітів – півоній, троянд, жасміну,  бузини, чабрецю, і, звісно,  акації. Так ми називаємо ці запашні квіти. Але чи насправді ці казкові грона, що начебто білої піною вкрили дерева, то акації? Виявляється, що ні. Насправді, то робінії.

Взагалі акація  (лат. - Acacia) — рід рослин із родини бобових. Містить понад 1000 видів, що зростають на Мадагаскарі й прилеглих островах, в Австралазії, островах Південно-Східної Азії. До речі, Австралазія (регіон) (англ. Australasia) — регіон планети, який об'єднує континент Австралію, острови Нової Зеландії та Нову Гвінею.

Діоскорид (давньоримський військовий лікар грецького походження, фармаколог і натураліст, один із засновників ботаніки) назвав цю рослину акакіа від давно-грецької  ἀκακία, тобто дерево з колючками. Пізніше ботаніки стали так називати весь рід: майже всі акації характеризуються наявністю колючок: одні дерева мають голки на листках, інші – в їх основах.

Чи знаєте ви, що біла акація – це, повторюємо, робінія, жовта акація – це карагана, а чорнодеревна та біліюча акації у нас відомі як мімоза. Ось такі пригоди.

Але повернемося до акації, тобто робінії, або до обидвох.

Вперше рослину було помічено на території Північної Америки і в північних районах Мексики.

Європа дізналася про акацію вже на початку 17 століття, коли рослину почали привозити з Америки.

На території України часто можна зустріти так звану "акацію жовту", але на справді ця рослина не є акацією, а є видом з роду карагана - карагана деревоподібна.

Акації — це або чагарники, або вічнозелені дерева, висотою до 25 метрів і діаметром стовбура до 1,2 метра. З колючками або без них.

Справжня Акація зонтична — мешканець африканської савани. Це дивовижної краси рослина, крони якої по зовнішньому вигляду схожі на величезні розкриті парасольки, є характерним представником флори саван. Під цими парасольками мешканці савани ховаються влітку від палючого сонця, а взимку – від пронизливого дощу.

Зонтична акація

Також зонтична акація часто зустрічається в ізраїльських пустелях, де її називають «шита слиланит». Багато дослідників вважають, що саме з зонтичної акації був побудований Ноїв ковчег. Причому в Стародавньому Єгипті, дійсно, будували кораблі з аравійської акації. А ще з деревини акації часто виготовляють стовпи, палі і навіть шпали!

А ще в іудейській і християнській традиції акація із-за своєї твердої і міцної деревини вважається символом подолання смерті, тобто безсмертя. Вважають, що саме з акації був сплетений колючий вінець Ісуса Христа та вівтар іудейського Храму, відомий як престол у каплиці Неопалена купина.

Під час цвітіння зонтична акація покривається жовтими або білими дрібними квітами. Їх можна побачити тільки через безліч тичинок, які далеко висовуються з віночка. Ці дрібненькі квіточки збираються в суцвіття колос або голівку, які також збираються у нове суцвіття – волоть.

Безліч суцвіть акації утворюється з тичинок, а не з пелюсток.

Акації та робінії бувають білі, жовті, рожеві, фіолетові, навіть рожево-фіолетові.

Акація ― саме швидкоростуче дерево планети. У перший рік життя вона витягується у висоту до 1,5 метра, у другий -  до 2,5 і в третій до 4,5 метрів.

Народній медицині давно відомі корисні лікувальні властивості рослини акації білої, а її застосування майже не має протипоказань.

Хоча є види акацій, що виділяють аромат, який збуджує нервову систему людей. Не треба забувати, що сильний запах квітучої акації може стати алергеном.

Біла акація

Хто пам’ятає гуміарабік? Так його виробляють з окремих видів акації. А ще з акації виготовляють природні консерванти, які використовуються у харчовій промисловості.

Акація є об’єктом безлічі легенд, творів мистецтва та літератури, а також символом деяких релігій. Майже у кожного народу є забобони і прикмети, пов’язані з цією рослиною.

Давні єгиптяни шанували її і вважали «деревом життя». А також вони вірили, що бог Гор зобов’язаний походженням саме акації. Річ у тім, що богиня Ісіда понесла сина від мумії свого мертвого бога Осіріса. Зібрав розіп’яте тіло чоловіка і не знайшовши фалоса, який згідно міфу з’їли риби, за різними варіантами вона зробила його з глини чи деревини акації. Та й тіло чоловіка вона знайшла в сундуку з акації.

Згідно з віруваннями американських індіанців, акація може виконати будь-які бажання. Тому вони люблять ці дерева і розміщують навколо них різноманітні дари і підношення.

Звичайно, така цікава і загадкова рослина не може не використовуватися в магії. Вважається, що з її допомогою можна зазирнути у майбутнє і захиститися від злих сил.

Акація вважається деревом-покровителем плодючості і продовження роду, володіє магічними властивостями, які здатні пробуджувати сили, що впливають на інстинкти розмноження у представників обох статей. Тому бездітні подружжя під її кроною можуть попросити про потомство.

Енергетика дерева оточена дуже теплою аурою. З акації виготовляють захисні амулети, а якщо обкурювати їй будинок, можна позбутися негативної енергії і злих духів.

Деревина акації йде на виготовлення релігійної атрибутики, вівтарів, дароносиць. Ефірну олію використовують у суміші з миррою й ладаном для ароматизації церковних свічок, курилень.

На Сході магічні властивості акації часто використовують при медитації. Для набуття душевної сили деревину рослини спалюють разом з сандалом.

Вважається також, що гілки акації,  підвішені над ліжком, захищають від нечистої сили і пристріту, відкривають грошові потоки і привертають любов.

Акація рожева, Хмельниччина

Це дуже витривале і невибагливе дерево вважається символом постійності та незмінності.

Сьогодні стали модними тату з зображенням акації. Вони користуються попитом у людей, які вірять в безсмертну душу і захоплюються філософією і вважаються свідченням сильного і стійкого характеру.

А ось в Ізраїлі з акацією йде справжня війна. Завезена з Австралії для зміцнення ґрунту, вона швидко витіснила багато видів місцевих рослин, стала справжнім бичем, інвазійним видом.

Ось така вона – акація, або робінія. Духмяна, чудова, прекрасна, магічна, таємнича…

Володимир Сосюра

Бiлi акацiï будуть цвiсти
в мiсячнi ночi жагучi,
промiнь морями заллє золотий
рiчку, i верби, i кручi...

Будем iти ми з тобою тодi
в нiжному вiтрi до рання,
вип'ю я очi твоï молодi,
повнi туману кохання...

Солодко плачуть в садах солов'ï,
так, як i завжди, незмiнно...
В тебе i губи, i брови твоï,
як у моєï Вкраïни...

Ось вона йде у вiнку, як весна...
Стиснулось серце до крику...
В ньому злилися i ти, i вона
в образ єдиний навiки.

Пізнавальний фільм «Від коренів до крони: таємниці дерев. Ч.1 Історія акації» радимо переглянути за посиланням -  https://www.youtube.com/watch?v=IGLKUsvw-vg

Категорія: Оголошення | Переглядів: 220 | Додав: AdministratoR | Теги: Управління культури Бахмутської міс, центральна міська бібліотека, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]