10:06
Цікаве поруч

Сьогодні в нашій рубриці новий герой. Це оленок, або оленка, або оленець. Якщо не здогадались, ще кілька назв – розсохач, щипун, тур, рогаль. Не знаєте, про кого мова? Це – жук рогач, або жук олень. Ось його, сподіваємось, знають усі. Хоча б по картинках.

Саме зараз, з середини травня до початку липня, у теплу пору, вилітають ці могутні красені. Їх розмір та загрозливий вигляд, а більше за все – роги, дійсно, можуть налякати. Дехто намагається розчавити цих жуків, дехто забирає собі додому, а потім викидає.

 А чи насправді вони страшні?  Що робити у разі зустрічі? Давайте  розбиратись разом.

При більш детальному знайомстві виявляється, що цікавого й незвичайного в ньому набагато більше, ніж здається.

Жук олень, або рогач, - найбільший жук Європейського континенту. Колись був дуже розповсюджений, а зараз став рідкісною комахою. Рогачів можна побачити в Казахстані, Ірані, Туреччині, у деяких країнах Європи, є  вони в Україні. Майже у всіх  країнах, в т.ч. Україні, цей вид комах занесений до Червоної книги. В Данії й Естонії ці комахи відзначені як вид, що уже вимер.

Так, жук вражає своїми розмірами. Середня довжина самців — 45-85 мм. У Туреччині знайшли рекордсмена, який мав довжину 10 сантиметрів. Самки майже вдвічі менші – від 2,5 до 5 сантиметрів.

Сама найпримітніша риса зовнішності цього жука – пара вигнутих ріжків коричневого кольору з декількома зазубринами на них. Вони дійсно віддалено схожі на розгалужені оленячі роги, за що їх власник і одержав свою назву. До речі, слово «олень» жук має у назві на різних мовах.

Але це не роги. Це гіпертрофовані верхні щелепи, так звані  мандібули.  По довжині вони більші, ніж голова й тулуб комахи. Та ще й важкі - під час польоту вони переважують груди й черевце жука. Ось і доводиться жукам переміщатися у повітрі, тримаючи тіло у вертикальному положенні.

Такі великі щелепи є тільки у самців. І використовує їх жук так само, як і справжній олень використовує свої роги, тобто для боїв з іншими самцями. Незважаючи на грізний вид, вони не можуть проткнути панцир суперника, тому двобої зазвичай закінчуються безкровно. Для перемоги досить скинути супротивника з дерева або перекинути його на спину.

Самки позбавлені такої ефектної прикраси. Їхні щелепи значно менші, зате вони дійсно можуть прокусити шкіру людини, навіть таку грубу, як на пальцях рук.

Цікаво, що при такому розвиненому щелепному апараті, дорослі жуки зовсім не їдять тверду їжу, п’ючи соки дерев. Личинки жука харчуються мертвою деревиною. Тому жуки – олені не можуть нашкодити людині чи природі. Навпаки — виконують роль санітарів, переробляючи деревину та листя, що гниє. До речі, рогачі не переносять ніяких захворювань.

Ще одна дуже цікава особливість з життя цих велетнів. Виявляється, строк активного життя дорослого жука-оленя дуже недовгий – близько місяця. Хоча зустрічаються і «довгожителі», що дожили до двомісячного віку.

А от підготовка до дорослого життя займає кілька років.

Самка вибирає гниюче дерево й вигризає у його стовбурі нори, у які  відкладає яйця, однак не більш двох десятків яєць один раз у житті.

Личинки з’являються у пухкій серцевині порохнявих дерев через два з половиною місяця після кладки. У такому вигляді комаха буде перебувати не менш чотирьох, максимально – восьми років. Цей строк залежить від вологості повітря: чим воно сухіше, тем довше комаха затримається в цій фазі.

Личинки продовжують перебувати в дереві, поїдаючи його потерть. Примітно, що вони можуть жити тільки в мертвих деревах, що гниють. Довжина рогів і розміри тіла майбутнього жука напряму залежать від якості харчування личинки. Сама личинка, в залежності від тривалості цієї стадії, може вирости до величезних розмірів – до тринадцяти сантиметрів у довжину. Є думка, що личинки в якійсь мірі здатні спілкуватися між собою. У всякому разі, вони видають звуки, які не вловлює вухо людини.

Личинка жука-оленя дуже примхлива щодо місця свого проживання. Вона може вижити винятково в великих, але неживих деревах. Жукам потрібні тільки листяні дерева, переважно дуби. Вони практично не живуть у стовбурах фруктових дерев. Інтенсивна вирубка лісу не дозволяє новим насадженням вирости до необхідних розмірів. У жуків просто немає домівок, в яких вони могли б розвиватися.

Коли личинка готова до переродження, вона вириває собі печеру в стовбурі свого дерева, проявляючи при цьому деяку передбачливість – майбутні самці втрамбовують собі більше простору, залишаючи місце для рогів. Восени личинка стає лялечкою, щоб навесні вибратися на світло в тілі красеня жука-оленя.

І ці дивні створення зараз зникають з лиця землі. Хоча жуки-олені є їжею для хижих лісових птахів і кажанів, але найбільшу небезпеку, яка стрімко скорочує їх ряди, представляє для них людина.

Основними факторами їх зникнення є масові вирубки лісів та безконтрольний збір цих комах колекціонерами та випадковими людьми.

Жуки, як більшість комах, летять на штучне світло, особливо в містах, на яскраві вивіски супермаркетів та вітрини магазинів. Б’ються в них, а після зіткнення не одразу приходять до тями, падають на землю та гинуть під ногами людей або колесами машин.

Тому може пройти не так багато років, і нас вже не налякають своїми рогами – щелепами ці комахи.

Жуки олені дуже часто стають героями різних публікацій, роликів, не отримуючи при цьому  ніякого гонорару.

В 1910 р. було знято перший мультфільм, який показував двобій двох жуків-оленів. Зображення жука присутні на марках і на монетах. В 2012 році він був оголошений комахою року в німецьких країнах.

Ось такі дивовижні ці оленки, оленеці, розсохачі, щипуни, тури, рогалі. Тож намагаємось зберегти їх для себе та майбутніх поколінь.

Якщо ви зустріли жука оленя, постарайтеся не зашкодити йому, не вбивайте, не забирайте додому для домашньої колекції. Згадайте,  наскільки нечисленним став їхній вид. Краще відпустіть,  віднесіть до трави, кущів, дерев, і нехай він летить і продовжить славну династію жуків-оленів.

Рекомендуємо переглянути наступні ролики:

Двобій двох жуків оленів: рідкісні кадри - https://www.youtube.com/watch?v=glqzhj5lP04&t=36s

Жук олень - https://www.youtube.com/watch?v=I2e1HDLACh8

Жук Олень або рогач звичайний. -  https://www.youtube.com/watch?v=Hq4_Q5emiaE

Категорія: Оголошення | Переглядів: 240 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]