08:01
Циганський романс з українським корінням

8 квітня відзначається Міжнародний день ромів. Більшість з нас звикли їх називати цигани.

І коли мова заходить про циган, найперше, що спадає на думку – це циганський романс «Очі чорні». А чи знаєте ви, що цей найвідоміший циганський романс має українське коріння? 

Всесвітньо відомий романс був написаний на початку 80-х років ХІХ століття. В якості тексту було використано вірш українського  поета з Полтавщини Євгена Гребінки «Очи черные».  Вірш «Чорні очі» було опубліковано у «Літературній газеті» 17 січня 1843 року. А написаний він був  Євгеном Гребінкою у селі Березова Рудка, що під м. Пирятин.

Євген Гребінка разом з Тарасом Шевченком гостював у сусіда-поміщика, відставного поручика Григорія Івановича Боярського. Там вони познайомилися з 15-тирічною онукою поручика Марією Василіною Ростенберг. Їй Євген Гребінка присвятив свій вірш «Очі чорні». А влітку наступного року вони одружилися.

Початковий варіант вірша мав лише три строфи, без будь-якого надриву, лише приправлений романтизмом.

Очи черные, очи страстные

Очи жгучие и прекрасные

Как люблю я вас, как боюсь я вас

Знать, увидел вас я в недобрый час

Ох, недаром вы глубины темней!

Вижу траур в вас по душе моей,

Вижу пламя в вас я победное:

Сожжено на нем сердце бедное.

Но не грустен я, не печален я,

Утешительна мне судьба моя:

Всё, что лучшего в жизни бог дал нам,

В жертву отдал я огневым глазам!

Пізніше цей вірш став основою тексту романсу «Очі чорні». Певний час вважалося, що музика цього романсу – народна. Пізніше автором музики визначали Софуса Герделя (Гердаля).  Сьогодні існують припущення, що Софус Гердель лише обробив вальс композитора ХІХ ст. Флоріана Германа «Hommage Valse».

Флоріан Герман - син польки та саксонського дворянина, що влаштувався в російському тоді Вільно (Вільнюс). Флоріан (або Флор'ян, як писали польською) Герман народився в 1822 році. Навчався, скоріш за все, у Монюшка (з яким жив у Вільно на одній вулиці у сусідніх будинках). Герман став досить відомим піаністом та популярним салонним композитором. Його учнем є, зокрема, Цезар Кюї.

Помер Флоріан Герман у 1892 році, мабуть, теж у Вільно, принаймні похований він був на тамтешньому Бернардинському цвинтарі (могила не зберіглася).

«Hommage Valse», або Вальс – респект, вальс-посвята, присвячений "Ея Превосходительству мадемуазель Натали де Ведель".

Коли Флоріан Герман писав цей вальс, він, звісно,  й гадки не мав, що основна тема вальсу стане відома усьому світу. Сам композитор сьогодні майже забутий. Хоча збереглися ноти його творів, але їх практично ніхто не виконує.

Про Софіуса Герделя інформації дуже мало. Є припущення, що він, можливо, походить з Бердичева. Точно відомо, що Софіус Гердель працював капельмейстером ресторації «Яр» і займався аранжуванням пісень для циганського хору, який існував при цій ресторації. Саме там вперше пролунав романс «Очі чорні» приблизно у 1884р.

В історії романсу «Очі чорні» багато припущень, «білих плям», які, скоріш за все, вже ніколи не будуть з’ясовані. Але від того популярність та неперевершеність романсу не стають меншими.

Романс «Очі чорні», його текст, пізніше неодноразово перероблявся виконавцями, особливо Ф. Шаляпіним, додавалися нові куплети, але перше строфа лишалася незмінною. Припускають, що Шаляпін дещо змінив і музику. І саме в цьому варіанті цей романс дійшов до наших часів.

Романс «Очі чорні» входив до репертуару Варвари Паніної, Ізабелли Юр’євої, Миколи Сличенка та багатьох інших виконавців. 

У сучасному колективному авторстві «Очі чорні» милують світ, а романс виконують солісти, ансамблі, хори з оркестрами.  

Таким чином, один із найвідоміших циганських романсів «Очі чорні» насправді написаний етнічним українцем на мелодію уродженця Німеччини.

Прослухайте цей романс у виконанні гурту «Tenors BEL’CANTO» Львівської національної філармонії  - https://www.youtube.com/watch?v=qNN8qPb8BA4

Отар Немсадзе з піснею 'Очі чорніє' - https://www.youtube.com/watch?v=F7HHDAAfXvE

Категорія: Оголошення | Переглядів: 71 | Додав: AdministratoR | Теги: #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Бахмутська_ТГ, #Управління_культури_Бахмутської_мі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]