07:24
Багмут  Іван Адріанович

Іван Багмут — один з багатьох українських письменників, що залишили помітний слід в літературі. Хоча час його літературної діяльності був не таким вже й довгим.

Дитинство і юність

Іван Багмут народився в селі Бабайківка Новомосковського повіту Катеринославської губернії (тепер Царичанського району) 7 червня 1903 року. Батько його був вчителем і намагався дати синові добру освіту.Навчався Іван спершу у Новомосковській чоловічій гімназії, продовжував освіту в учительській семінарії, яку закінчив 1921 року. Деякий час він вчителював у рідному селі, а згодом переїхав до Харкова. В Харкові він продовжував навчання в сільськогосподарському інституті.                                        

Наприкінці 20-х років Іван Багмут багато подорожував.

Перші публікації

Наслідком подорожей стали публікації в харківських газетах та журналах, а скоро з'явились і книги: "Подорож до Небесних гір" (1930), "Преріями та джунглями Біробіджана" (1931) та ін.

Але його літературна діяльність перервалася арештом влітку 1935 року.

Особлива нарада при Харківському управлінні  НКВС УРСР за вигадану «контрреволюційну діяльність» засудила письменника на шість років позбавлення волі  (Реабілітований  І.А. Багмут  - 22 березня 1957р.)

Учасник Німецько-радянської війни. Нагороджений двома медалями «За відвагу. Був розвідником на Воронезькому фронті. В лютому 1943 р. тяжко поранений. Потім – госпіталь, ампутація ноги та дев’ять місяців лікування. Довелось починати нове життя. Але Іван Андріанович ніколи не скаржився на життя, був наполегливим і довів лікарям, що може мандрувати. Невдовзі вирушив спочатку на Кубу, потім в Японію, Індію та по Середземному морю.

Літературна діяльність

Видав збірки оповідань "Гарячі джерела" (1947), "Оповідання" (1951),"Злидні" (1958), "Знак на стіні" (1961); "Господарі Охотських гір" (1949),  «Блакитне плесо» (1959), "Записки солдата", "Подвиг творився так" (1961), "Пригоди чорного кота Лапченка, описані ним самим" (1964) та ін.

Після війни Іван Багмут працював переважно в галузі дитячої літератури.

Член Спілки письменників України з 1946 року.

Іван Багмут удостоєний літературної премії імені Лесі Українки 1973 року.

Іван Андріанович Багмут помер 20 серпня 1975 р. в м. Харкові. А його твори,

здобувши загальне визнання, продовжують жити.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 101 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, Управління культури Бахмутської міс, центральна міська бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]