13:11
55 років Андрію Юрійовичу Цаплієнко

12 жовтня виповнюється 55 років Андрію Юрійовичу Цаплієнко.  Це військовий кореспондент, ведучий та сценарист, режисер документальних фільмів. Автор п'яти книжок. Заслужений журналіст України.

Народився в Харкові 12 жовтня 1968 року. Освіту здобув у Харківському інституті мистецтв (акторський факультет), у Київському міжнародному університеті (факультет журналістики). Закінчив курси підвищення журналістів в Університеті міста Кальмар (Швеція).

Роботу на телебаченні почав у 1989 року, коли був прийнятий освітлювачем на роботу в цех спецосвітлення харківського обласного телецентру. З грудня 1992 року репортер регіональної харківської телекомпанії «Оріон», в 1993 році виходить авторська програма Андрія Цаплієнка «Буря в стакані». У 1995 році в ефірі з’являється програма «Дивна мить» спільного виробництва «Студії +7» та Харківської обласної телерадіокомпанії, автором і ведучим якої стає Андрій Цаплієнко. У 1995 році переходить на харківський телеканал «Приват TV», де обіймає посаду режисера і ведучого.

У 1997 році переїздить до Києва, і недовго працює автором і ведучим програми «Люди» виробництва ТІА «Вікна». У 1998 році приходить на роботу на телеканал «Інтер» (Україна) спочатку ведучим програми «Утречко», а з 1999 року ведучий і керівник програм «N-ний кілометр», «На лінії вогню», «Спецкор».

З 2001 року військовий кореспондент телеканалу «Інтер», вів репортажі під час конфліктів в Афганістані, Македонії, Іраку, Кот-д’Івуарі, Непалі, Шрі-Ланці, Південній Осетії, Кашмірі, Ліберії, Бурунді, Колумбії.

З 2007 році автор і сценарист студії документальних фільмів телеканалу «Інтер». На початку березня 2014 року, в Криму, разом з операторами телеканалу «Інтер» Володимиром Дідовим і Павлом Лисенко, репортером Оленою Механік, а також грецьким журналістом Костасом Онісенко був захоплений групою бійців самооборони Криму. В результаті нападу він і його колеги отримали важкі травми.

У серпні 2014 Андрій звільнився з телеканалу «Інтер» і перейшов на «1+1».

Свій перехід журналіст аргументував тим, що тільки там він на той час мав нагоду робити репортажі виключно українською мовою.

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну висвітлює героїчну оборону ЗСУ з різних фронтів. Був поранений у березні 2022 року на Чернігівщині.

З 2010 по 2018 роки з під його руки виходять літературні роботи «Екватор», «Люди війни», «Імперія чотирьох боків», «Книга змін» а також фантастичний постапокаліптичний роман «Стіна» -  його дебют в жанрі антиутопії. У фантастичному романі «Стіна» перед читачем постають два постапокаліптичні суспільства, одне з яких йде прогресивним шляхом, інше — деградує. Герої роману — українці та росіяни, що є носіями яскравих національних рис, перебувають у постійному напруженому антагонізмі.

Автор, що за роки своєї надзвичайно цікавої журналістської кар’єри побував в десятках «гарячих точок» земної кулі, без прикрас розповідає про біду, що спіткала його власну країну. Як справжній патріот, він не залишився осторонь конфлікту. Автор побував в кожному куточку фронту, освітлюючи війну, що декілька років тому шокувала весь цивілізований світ.

Книги Андрія Цаплієнка перекладені на кілька європейських мов.

За визначні особисті заслуги у становленні незалежної України і зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні Українському народові, вагомий внесок у розвиток національного мистецтва, спорту, охорони здоров'я, плідну благодійну та громадську діяльність постановою указа президента України №499/2023 нагороджен відзнакою Президента України "Національна легенда України".

Категорія: Оголошення | Переглядів: 63 | Додав: AdministratoR | Теги: #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмутська_ТГ, #Бахмут_Жива_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]