09:33
28 лютого День зубної феї

День Зубної феї вшановує найулюбленішого (Після Діда Мороза, Санта Клауса і Святого Миколая) персонажа, що "відвідує" людей в дитинстві. Зубну фею вигадав у XIX сторіччі іспанський письменник Луїс Колома як персонажа казки для 8-річного іспанського короля Альфонсо XIII, що втратив перший молочний зуб. Відтоді Зубна фея є популярним персонажем дитячого фольклору.

Втрата молочних зубів - це досить травмуючий досвід для малечі. На допомогу приходить доброзичлива, усміхнена красуня Зубна фея. Часто, коли молочний зуб у малюка починає хитатися, той боїться його втратити. Обіцянка візиту Зубної феї і подарунка перетворює випадіння зуба в щось, чого на що можна очікувати. Коли зуб нарешті випадає, мама його миє і кладе в спеціальну «зубну коробочку». Увечері дитина кладе цю коробочку під подушку, і після того, як малюк засинає, приходить Зубна фея. Вона забирає зуб і залишає замість нього невеликий подарунок, зазвичай гроші. Зубна фея обов'язково навідується кожного разу, коли у дитини випадає зуб.
Якщо зуб якимось чином загубився, не хвилюйтеся. Зубна фея про це знає, і все одно залишить подарунок. Вона чарівним чином дізнається кожного разу, коли випадає молочний зуб, і прибуває в ту ж ніч, навіть якщо дитина ночує в бабусі.

В багатьох країнах, зокрема і слов'янських, існували вірування, що випалі молочні зуби забирає миша. Найраніші згадки про обмін зуба, що випав на подарунок мишею або кроликом відомі з XVII століття у Франції. В Іспанії такий персонаж навіть отримав окреме ім'я Мишеня Перез.

Прикмети та обряди в народів світу:

Афганістан - дитина кладе зуб, який випав в мишачу нірку, щоб натомість отримати новий міцний зуб, як у мишки.

Аргентина - діти кладуть свій зуб в склянку з водою. Поки вони сплять, приходить чарівне Зубне мишеня, забирає зуб, випиває воду і залишає трохи грошей.

Австрія - зуб вставляють в кільце для ключів або кидають в підвал.

Бразилія - ​​зуб кидають на дах, щоб він перетворився в золото.

Єгипет - дитина загортає зуб в тканину і кидає до сонця. Діти вірять, що Ра, бог Сонця, дасть їм натомість новий зуб.

Індія - зуб кидають на дах і просять горобчика забрати його і принести новий.

Ірак - зуб кидають в небо, Аллаху.

Італія - ​​або Зубна фея, або Зубне мишеня забирають зуб і залишають якийсь подарунок.

Камбоджа - дитина кидає зуб вгору, щоб феї могли принести йому новий.

Китай - щоб швидше виросли постійні зуби, що випали верхні кладуться в ногах ліжка дитини, а нижні - кидають на дах.

Колумбія - батьки можуть покрити зуби золотом або сріблом і зробити з них прикраси, наприклад, сережки.

Лесото - зуб кидають на дах будинку, щоб ящірка принесла дитині новий.

Нігерія - дитина малює на землі на одній лінії сім кіл, потім танцює в кожному з них. Якщо дитина станцює добре - новий зуб буде рости рівним, а якщо погано - зуб буде кривим.

Румунія - зуб, який випав перекидають через дах будинку, а дитина при цьому говорить: «Ворона, ворона, забери зуб кістяний, а принеси мені сталевий».

Сальвадор - поклавши зуб під подушку, діти сподіваються, що маленький кролик принесе їм гроші.

Свазіленд - дитина кладе зуб в черевик і під ранок замість зуба може знайти цукерку.

Північна Корея - дитина кидає зуб вгору, його забирає чорний птах, а натомість дає новий білий зуб.

Судан - зуб кидають до сонця зі словами «Забери цей ослиний зуб, а дай мені гарний зуб, як у газелі".

 

День Зубної феї – це хороша нагода поговорити про роль зубів та їх гігієну, відвідати стоматолога, сходити до магазину і купити нові зубні щітки для членів родини, зубну пасту.

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 61 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмут_Жива_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]