17:11
22 серпня проводиться Міжнародний день книголюба

22 серпня проводиться Міжнародний день книголюба або День буктьюбера і буктьюбінга.

Уже близько десяти років у світі розвивається буктьюб — спільнота youtube-блогерів, які створюють контент про літературу. Таких каналів на сайті тисячі Буктьюбер – відеоблогер, який веде на сайті YouTube канал, присвячений книгам. Буктьюбери у відеоблогах розповідають про прочитані ними книги, улюблені автори, книжкові новинки або ж просто розмірковують про літературу.

Буктьюбери виносять із книгарень по десять книжок за раз, а читають — дехто — по понад сто на рік. Вони влаштовують собі різні виклики: тематичні місяці й марафони нон-стоп читання впродовж доби, складають власні рейтинги прочитаного за рік, порівнюють книжки та екранізації, спілкуються із глядачами під час прямих трансляцій та влаштовують зустрічі офлайн…

Трохи історії.  Як майже всі нові інтернет-віяння, буктьюб спочатку з’явився в англомовному сегменті всесвітньої павутини. Починаючи з 2009 року відеоогляди на тільки що куплені книги, що називаються «Book Haul» — «Книжковий Улов», починають своє завоювання youtube-простору. Оскільки сьогодні YouTube перестав бути лише відеохостингом іперетворився в соціальну мережу, то в ній вільно розмістилися буктьюбери. По суті букблогери створили свою книжкову спільноту.

Число англомовних буктьюберів на сьогодні важко піддається підрахункуі наближається до декількох тисяч. У Європі та США слово «буктьюбер» зафіксовано у словнику «Urban Dictionary».

Закордонний буктьюб обговорює переважно сучасну літературу, а саме напрямок за назвою young adult, книги для підлітків і дорослих, які віддають перевагу такій літературі.

 

На сьогодні українською мовою ролики про книжки регулярно знімають близько тридцяти людей. Вони дуже різні. Різного віку: Софія ще вчиться у школі,а Гульбану  (https://www.youtube.com/channel/UCGzKCqkFfP1vZzpaolZUyIg) має чотирьох синів.  Із різних міст і з різними смаками: Василь (https://www.youtube.com/channel/UC2qA9lkVOgsfZHgUjPjJLaw) розповідає про літературу нон-фікшн, він з Ужгорода й викладає в університеті. Анна — піарниця з Луцька, (https://www.youtube.com/channel/UCx2u4dyEuWfmoBGOUfd5org )яка цікавиться сучасною українською літературою. А шанувальниця книжок Стівена Кінга Ната — з Бердянська (https://www.youtube.com/channel/UCeULStkxDAxSn5MVj3zwDmw ) — сама працює у видавництві. Серед українських книжкових відеоблогерів багато студентів та нещодавніх випускників.

Змістом для книжкового огляду буктьюбера може бути цілий список книжок, прочитаний протягом місяця, чи детальний розбір однієї конкретної книжки, зі зверненням до біографії автора та увагою до стилістичним особливостям тексту.

Популярність буктьюберства пояснюється не тільки зручністю отримання інформації про якусь книгу, але й тим, що для багатьох з нас, як і раніше, важливо відчути себе частиною спільноти, що читає, адже книга — обов'язковий елемент високої культури і, незважаючи на нарікання деяких скептиків, впевнена позиція читання у сфері цікавого та корисного дозвілля зовсім не втрачено.

Сама специфіка буктьюбу припускає обмін думками, дискусію, можливість різних трактувань. Найбільш популярні буктьюбери не тільки коментують огляди один одного й репостять посилання на канали колег, що сподобалися, але й записують спільні огляди, літературні дуелі, інтерв’ю.

З бібліотечної ж точки зору, якщо говорити про класифікацію ресурсу, то його можна віднести до рекомендаційного.

Об’єктами уваги буктьюберів можуть бути:

  • улюблені прочитані книги;
  • книжкові покупки місяця;
  • улюблені місця для читання;
  • використання закладок;
  • улюблені персонажі тощо.

Феномен популярності буктьюба легко пояснити. Щоб не говорили про сучасне покоління молодих людей, але їм далеко не байдужа симпатія до книг. Однак гарної критичної літератури, особливо пов’язаної із книгами сучасників, не так уже і багато.

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 76 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, центральна міська бібліотека м. Бах, Управління культури Бахмутської міс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]