09:02
21 червня - Всесвітній день жирафа

За даними GCF (Фонд збереження жирафів), в дикій природі залишилося всього близько 100000 жирафів, що означає - вони наближаються до статусу високого ризику. Згідно з останніми даними, чисельність жирафів в Африці різко впала, приблизно на 40% тільки за останні три десятиліття.

Зовнішність жирафа неможливо сплутати ні з якою іншою твариною. Своєю вагою (750-900 кг) - це тварина змагається навіть з биком. Але, дивлячись на неї, важко повірити, що жираф такий важкий. Виглядає він витончено за рахунок неймовірно довгої гнучкої шиї, довжина якої може досягати декількох метрів, а загальний зріст жирафа п'ять-шість метрів.

 У жирафів дуже пружна і товста шкіра, особливо – на ногах, що сприяє створенню тиску, щоб їх судини не розширювалися. Іншими словами, внутрішній тиск їх крові нейтралізується тиском зовнішніх. Жирафи мають найвищий кров’яний тиск серед всіх ссавців світу: 280/180 мм. В результаті, кров поставляється наверх, що допомагає  роботі серця, яке у жирафа важить 10 кілограмів.

Живуть жирафи в саванах і рідких лісах групами по 7-12 особин, причому всередині стада існує жорстка ієрархія. Тварини діляться на ранги і нижчестоячі обов'язково підкоряються вищим. Положення тварини в стаді можна визначити по куту нахилу шиї: чим нижче стоїть жираф на ієрархічній драбині, тим сильніше опускає шию до землі.

  • Взагалі жирафи дуже спокійні і мирні тварини, між ними не буває конфліктів і фізичної боротьби.
  • До недавнього часу була популярна теорія про те, що жирафи не видають звуків, а особливо звуків, за якими їх можна було б дізнаватися, як інших тварин. Працівники зоопарків кажуть, що від цих тварин можна почути тільки тихе пирхання або шипіння, але насправді, жираф видає низькочастотні звуки, які знаходяться за межами діапазону людського слуху.
  • Жирафу потрібно близько 20 хвилин сну на добу! Ці тварини мають найнижчу потребу у сні серед всіх ссавців. Такий режим сну і факт, що жираф проводить більшу частину дня на ногах, дозволяє йому постійно бути напоготові і захищатися від хижаків.
  • Жираф це єдина хребетна тварина, яка не позіхає. Вважається, що позіхання активізує процес подачі додаткового кисню в організм і поліпшує роботу мозку тварин, але, виходить, що така процедура для жирафа є зайвою. Вчені пояснюють це великою відстанню між головою, серцем і легенями тварини, що призвело до формування спеціальних пристосувань системи дихання і кровообігу жирафа, а в результаті усунення необхідності в позіханні.

Цікаво, що в світі існує чотири різних види жирафів (довгий час вважалося, що всі жирафи відносяться до одного виду):

•         південний жираф;

•         масайський жираф;

•         сітчастий жираф;

•         північний жираф.

На сьогоднішній день у GCF є десятки партнерів по всьому світу, готових допомогти зберегти цього величного звіра. У парках західних країн регулярно проводяться заходи та ігри, щоб відзначити Всесвітній день жирафів, в тому числі розфарбовування лиця в стилі плям жирафів!  Багато зоопарків також надають відвідувачам можливість зустрітися з досвідченими хранителями жирафів і дізнатися більше про те, як вони живуть, як у неволі, так і в дикій природі.

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 144 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, Управління культури Бахмутської міс, центральна міська бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]