12:22
20 січня - День вшанування захисників Донецького аеропорту

◙ День вшанування захисників Донецького аеропорту, також День пам'яті кіборгів – день вшанування пам'яті захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України, відзначається щороку 20 січня згідно зі спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України № 21/24 від 20.01.2022.

◙ Бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли підрозділи російських військ захопили будівлі аеропорту Донецька. Цього ж дня українські військові, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил і Високомобільних десантних військ, завдали удар по позиціях ворога та встановили контроль над Донецьким аеропортом.

◙ Після бою 26 травня деякий час на летовищі не відбувалося значних вогневих сутичок, перестрілки мали короткочасний та епізодичний характер.

◙ Найбільш запеклі бої в аеропорту, завдяки яким весь світ дізнався про українських «кіборгів», розвернулися з вересня 2014 року. Українські військові, добровольці, медики й волонтери затято відстоювали цей клаптик рідної землі.

◙ У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, низку – посмертно.

◙ За час оборони Міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва загинули понад 200 українських воїнів, 58 з них - внаслідок підриву одного з терміналів в останні дні оборони з 18 по 21 січня 2015 року.

◙ 21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військових, оскільки об’єкт в результаті численних боїв повністю зруйнували, він став непридатним для оборони. 22 січня 2015 року з території терміналів з боями вийшли 20 бійців. 23 січня 2015 року - з території пожежного депо аеропорту, яке було між новим терміналом та диспетчерською вежею. Однак, оборону радіолокаційної станції за злітно-посадковою смугою наші військовослужбовці тримали ще майже два тижня.

◙ Оборона Донецького аеропорту стала першим всесвітньовідомим прикладом мужності, міці та незламності українських воїнів. Із 2014 року наші військові тримають й не дають просунутися російським військам на Авдіївському, Торецькому, Мар’їнському та багатьох інших напрямках бойових дій на Донеччині.

◙ Бої за Донецький аеропорт стали символом незламності та бойового духу українського війська, а оборонців летовища назвали «кіборгами».

◙ «Люди витримали, не витримав бетон» - саме так говорять про оборону Донецького аеропорту і «кіборгів», а вислів увійшов в історію, разом із подвигом українських бійців.

 ◙ Оборона Донецького аеропорту показала, що сила духу українців сильніша за російську зброю. Українські захисники можуть дати відсіч будь-якому ворогу, навіть якщо він має суттєві переваги… Оборона ДАПу змінила ставлення до України у світі.

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ І СЛАВА ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ!

Категорія: Оголошення | Переглядів: 41 | Додав: AdministratoR | Теги: #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмутська_ТГ, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Бахмут_Жива_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]