07:42 Всесвітній День шоколаду | |
11 липня всі ласуни відзначають Всесвітній день шоколаду. World Chocolate Day відзначається щорічно 11 липня або 7 липня на заході Європи. Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності й був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії та, зокрема, і в Україні. Про нього люди довідалися більш як 3 тисяч років тому. Вперше шоколад виготовили і скуштували давні індіанці – ацтеки та майя, які жили на території Північної та Південної Америки. З обсмажених і розтертих плодів какаового дерева індіанці варили гіркий напій, який так і називали “шоколад”. Вони вважали священним цей напій, тому зберігали секрет його виготовлення у великій таємниці. Пити шоколад мали право лише жерці та вожді племені. Вождь ацтеків Монтесума так любив шоколадний напій, що щодня випивав 50 келихів. За це отримав прізвисько “король шоколаду”. Какао-боби настільки цінувалися індіанцями, що вони використовували плоди какаового дерева замість грошей. За 100 какао-бобів можна було купити декілька домашніх тварин або одного раба. Відомо, що за 4 какао-боби можна було купити один гарбуз. Навіть навчилися підробляти боби! Вперше європейці дізналися про божественний напій у 16 столітті, коли великому мандрівникові Христофорові Колумбу запропонували келих із шоколадом. Але мореплавець відмовився від подарунка, бо не зумів його гідно оцінити. А коли у 1517 році у Мексику прибув іспанець Кортес, ацтеки помилково подумали, що це бог, який згідно з легендою знову повернувся на їхню землю. Саме тому вождь племені вручив гостю у подарунок дорогоцінні какаові боби. Іспанський король тримав рецепт шоколадного напою у таємниці. Шоколад довгий час був тільки рідким напоєм. Усе змінилося у 19 столітті, коли був винайдений гідравлічний прес, за допомогою якого з какао-бобів почали вичавлювати какао-масло, зменшуючи гіркоту шоколаду. Шоколад — чарівний смаколик, який майя та ацтеки подарували світові, і дещо значно більше, ніж просто кондитерський виріб, адже він тішить, зігріває, надихає, позбавляє суму і навіть лікує. Гіркий чи молочний, з горіхами чи родзинками, цедрою чи прянощами, у плитках, цукерках, печивках або й в запашному гарячому напої. У кав’ярні, у мандрівці, на роботі, на відпочинку, в компанії друзів, на романтичному побаченні чи на самоті. Шоколад — це завжди хороша ідея. Особливо, коли йдеться про книжки, адже в світі так багато історій із шоколадним присмаком. Пропонуємо невеличку книжково-шоколадну дегустацію до Всесвітнього дня шоколаду!
Смачного читання! | |
|
Всього коментарів: 0 | |