07:42
Всесвітній День шоколаду

11 липня всі ласуни відзначають Всесвітній день шоколаду. World Chocolate Day відзначається щорічно 11 липня або 7 липня на заході Європи. Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності й був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії та, зокрема, і в Україні.

Про нього люди довідалися більш як 3 тисяч років тому. Вперше шоколад виготовили і скуштували давні індіанці – ацтеки та майя, які жили на території  Північної та Південної Америки. З обсмажених і розтертих плодів какаового дерева індіанці варили гіркий напій, який так і називали “шоколад”. Вони вважали священним цей напій, тому зберігали секрет його виготовлення у великій таємниці. Пити шоколад мали право лише жерці та вожді племені. Вождь ацтеків Монтесума так любив шоколадний напій, що щодня випивав 50 келихів. За це отримав прізвисько “король шоколаду”. Какао-боби настільки цінувалися індіанцями, що вони використовували плоди какаового дерева замість грошей. За 100 какао-бобів можна було купити декілька домашніх тварин або одного раба. Відомо, що за 4 какао-боби можна було купити один гарбуз. Навіть навчилися підробляти боби!

Вперше європейці дізналися про божественний напій у 16 столітті, коли великому мандрівникові Христофорові Колумбу запропонували келих із шоколадом. Але мореплавець відмовився від подарунка, бо не зумів його гідно оцінити.

А коли у 1517 році у Мексику прибув іспанець Кортес, ацтеки помилково подумали, що це бог, який згідно з легендою знову повернувся на їхню землю. Саме тому вождь племені вручив гостю у подарунок дорогоцінні какаові боби. Іспанський король тримав рецепт шоколадного напою у таємниці.

Шоколад  довгий час був тільки рідким напоєм. Усе змінилося у 19 столітті, коли був винайдений гідравлічний прес, за допомогою якого з какао-бобів почали вичавлювати какао-масло, зменшуючи гіркоту шоколаду.

Шоколад — чарівний смаколик, який майя та ацтеки подарували світові, і дещо значно більше, ніж просто кондитерський виріб, адже він тішить, зігріває, надихає, позбавляє суму і навіть лікує. Гіркий чи молочний, з горіхами чи родзинками, цедрою чи прянощами, у плитках, цукерках, печивках або й в запашному гарячому напої. У кав’ярні,  у мандрівці, на роботі, на відпочинку, в компанії друзів, на романтичному побаченні чи на самоті.

            Шоколад — це завжди хороша ідея. Особливо, коли йдеться про книжки, адже в світі так багато історій із шоколадним присмаком.  Пропонуємо  невеличку книжково-шоколадну дегустацію  до Всесвітнього дня шоколаду!

  • “Шоколад” Джоан Гарріс
  • “Велика книга шоколаду”, Девід Лебовіц
  • “Чарлі і шоколадна фабрика” Роальд Дал
  • “Теплі історії до шоколаду” Надійка Гербіш
  • ”Шоколадна лихоманка”, Роберт Кіммел Сміт
  • “Шоколадні канікули”, Жан-Філіп Ару-Віньйо
  • “Шоколад із чилі”, Йоганна Ягелло
  • “Шоколадний шоколад”, Френсіс Парк, Джинджер Парк

Смачного читання!

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 242 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]